Όγκοι με επένδυση οξειδωμένου χάλυβα στο κέντρο επισκεπτών CID στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή

  • Emilio Marin & Juan Carlos Lopez

Το έργο αφορά σε ένα δημόσιο κτίριο για την προώθηση του τουρισμού των γύρω περιοχών. Βρίσκεται κοντά στο πρώτο αιολικό πάρκο της βόρειας Χιλής, στην πιο ξηρή έρημο του κόσμου: την έρημο Ατακάμα.
Βασικό ζητούμενο της μελέτης ήταν να προταθεί ένα κτιριολογικό πρόγραμμα και μια σχεδιαστική λύση, που να εκφράζει την έννοια της ερήμου σε διαφορετικά επίπεδα: το φυσικό, το πολιτιστικό και το ενεργητικό. Η έλλειψη ενός αυστηρού πλάνου επέτρεψε στους αρχιτέκτονες να προσεγγίσουν το έργο ως μια διερεύνηση της σύγχρονης σχέσης αρχιτεκτονικής και τοπίου.
Το έργο στοχεύει να επεκτείνει τα όρια και τη σύγχρονη αντίληψη της αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο σε μια σχέση αντιθέτων. Ένα σύστημα από έξι μονόριχτους όγκους ντυμένους με οξειδωμένο χάλυβα περιβάλει μια μίνι όαση στο κέντρο του και τοποθετείται ως ένα τοπίο στην έρημο, που προκαλεί άλλες ερμηνείες, ένα παρατηρητήριο στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να αλλάξουν την αντίληψή τους για το συγκεκριμένο περιβάλλον.
Η κύρια στρατηγική σχεδιασμού είναι να ενσωματώσει τρεις διαστάσεις φυσικής προέλευσης: γεωγραφία, τοπίο και οικολογία, μέσα σε τρία στρώματα αρχιτεκτονικής: μορφή, υλικά και χώρο.
Σε σχέση με τη γεωγραφική διάσταση οι διαφορετικοί όγκοι τοποθετούνται απέναντι από τα μακρινά ηφαίστεια των Άνδεων.
Σε δεύτερο επίπεδο, ταιριάζοντας με την απέραντη μονόχρωμη υφή της ερήμου Atacama, το κτίριο καλύπτεται από ένα ενιαίο υλικό. Ο χάλυβας Corten περιβάλει το σύνολο της αρχιτεκτονικής μορφής, με αποτέλεσμα να μοιάζει με έναν βράχο από λιωμένο χάλυβα στο τοπίο της ερήμου.
Το τρίτο στοιχείο είναι ο χώρος του αίθριου, ο οποίος δημιουργεί ένα νέο οικοσύστημα με βλάστηση και προστατευμένο από τον αέρα, που προσφέρει μια οικεία εμπειρία για τους επισκέπτες.

 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:

Emilio Marin & Juan Carlos Lopez
Ομάδα μελέτης:
Alessandra dal Mos, Thomas Batzenschlager
Στατική μελέτη:
Victor Palma
Πρόσοψη:
Hunter Douglas
Σχεδιασμός κήπου:
Cristóbal Elgueta, Macarena Calvo
Εντολέας:
Enel Green Power
Εμβαδό:
350 m2
Τοποθεσία:
Ayquina, Antofagasta, Región de Antofagasta, Χιλή
Φωτογραφίες:
Pablo Casals, Felipe Fontecilla

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Σχολείο με κατάταξη BREEAM

Σχολείο με κατάταξη BREEAM "excellent", στη Μ. Βρετανία

Tο σχολείο "Burntwood School" βρίσκεται στην πόλη Wandsworth νότια του Λονδίνου και έχει μια επιτυχημένη και μακρόχρονη ιστορία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Βρετανίας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, το…
Κέντρο θεμελιώδους φυσικής στο Πανεπιστήμιο Durham της Αγγλίας

Κέντρο θεμελιώδους φυσικής στο Πανεπιστήμιο Durham της Αγγλίας

Το Πανεπιστήμιο Durham, αποτελεί ένα από τα κορυφαία ιδρύματα θεμελιώδους φυσικής με ειδίκευση στους τομείς της κοσμολογίας και της διαστημικής επιστήμης. Το νέο ερευνητικό κέντρο αποσκοπεί στην ενίσχυση του ρόλου…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.