Πολιτιστικό κέντρο για παιδιά στη Δανία

  • DORTE MANDRUP

Το πολιτιστικό κέντρο για παιδιά Ama’r άνοιξε τις πύλες του το 2013 στην Κοπεγχάγη και προσφέρει προγράμματα και δραστηριότητες σε παιδιά όλων των ηλικιών. Το κτίριο βρίσκεται σε γωνιακό οικόπεδο και αποτελεί το συνδετικό κρίκο των δύο όμορων κτισμάτων από τούβλο, με τη μορφολογία του να προσαρμόζεται στα διαφορετικά ύψη τους. Πρόκειται για έναν όγκο ακανόνιστο και ξεχωριστό, που διαφοροποιείται από τον αστικό ιστό και καλύπτεται με εξωτερική μεταλλική επένδυση, η οποία διακόπτεται σε σημεία για τα απαραίτητα ανοίγματα. Αυτά τα ανοίγματα, φαινομενικά τυχαία τοποθετημένα στο κέλυφος, συνεχίζουν και στην οροφή του κτιρίου, μεγιστοποιώντας τον εσωτερικό φυσικό φωτισμό. Το κτίριο, που φαίνεται να μην έχει αρχή και τέλος, ενσωματώθηκε δημιουργικά στο οικοδομικό τετράγωνο και η παιχνιδιάρικη μορφή του συνάδει απόλυτα με τη χρήση που φιλοξενεί. Το γεγονός ότι σε ένα σημείο του χαμηλώνει αισθητά σε ύψος εξυπηρετεί ακόμη περισσότερο στην είσοδο του ήλιου στην πίσω αυλή.
Μεγάλο ενδιαφέρον αποτέλεσε ο τρόπος που σχεδιάστηκε το εσωτερικό του. Ο καλλιτέχνης Kerstin Bergendal, σε στενή συνεργασία με τον αρχιτέκτονα του έργου, διοργάνωσαν μια σειρά από συζητήσεις, στις οποίες συμμετείχαν άνθρωποι διάφορων ειδικοτήτων (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, μέλη του προσεχούς πολιτιστικού κέντρου) καθώς και πολλά παιδιά. Στο τέλος έγινε προσπάθεια να κωδικοποιηθούν οι ιδέες, τα αισθήματα και οι προτάσεις τους για: "τον ιδανικό χώρο παιχνιδιού", "το σπίτι των ονείρων τους", "τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την περιπέτεια". Έτσι προέκυψαν 9 κατευθυντήριες γραμμές που επηρέασαν τη σύνθεση και το τελικό οργανόγραμμα. Ανάμεσα σε αυτά τα σημεία - κλειδιά ήταν το στοιχείο του απρόσμενου και μη προβλέψιμου όπως συμβαίνει πχ. στο παιχνίδι στη παραλία, το στοιχείο της έκπληξης, η ευελιξία να μεταμορφώνεται ο χώρος τακτικά, τα έπιπλα να αποτελούν τα ίδια αντικείμενα για επεξεργασία - παιχνίδι, η δυνατότητα να υπάρχουν χώροι απομόνωσης για παιχνίδι μιας μικρής ομάδας, κ.ά.
Το κτίριο παράλληλα σχεδιάστηκε βάσει όλων των κριτηρίων βιοκλιματικού σχεδιασμού της Δανίας και ενσωματώνει χειρισμούς παθητικού σχεδιασμού και ενεργητικά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως υψηλή εξωτερική θερμομόνωση, διπλούς υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής με μικρό συντελεστή θερμοπερατότητας, εξαερισμό με ανάκτηση θερμότητας, τεχνητό φωτισμό με συστήματα ελέγχου και αισθητήρες κίνησης, ενδοδαπέδιο σύστημα για καλύτερη απόδοση θέρμανσης / ψύξης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Dorte Mandrup
Συνεργάτες: Nøhr & Sigsgaard Architects
Κατασκευή: Minia
Ανάδοχος έργου: Anker Hansen & co.
Τοποθεσία: Kοπεγχάγη, Δανία
Χρόνος κατασκευής: 2011 -2012
Συνολικό εμβαδό: 1.085 m²
Φωτογραφίες: Jens_Lindhe, Torben_Eskerod, Bo_Bolther

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία με παθητικό σχεδιασμό και οικολογική συνείδηση, στο Λος Άντζελες

Κατοικία με παθητικό σχεδιασμό και οικολογική συνείδηση, στο Λος Άντζελες

Η απαίτηση του ιδιοκτήτη για μια παθητική κατοικία, φιλική προς το περιβάλλον και εντός ενός περιορισμένου προϋπολογισμού ήταν η πρόκληση για τον αρχιτέκτονα. Έτσι, τα φυσικά χαρακτηριστικά του οικοπέδου, το…
Ανακαίνιση μουσείου κεραμικής στην Ολλανδία

Ανακαίνιση μουσείου κεραμικής στην Ολλανδία

Η επέμβαση αφορά την ανακαίνιση του Εθνικού Μουσείου Κεραμικής Princessehof στο Leeuwarden, στην Ολλανδία, με στόχο την αύξηση της ελκυστικότητας και της προσβασιμότητάς του από τους επισκέπτες. Το Leeuwarden είναι…
Το νέο κατάστημα Apple στο Λονδίνο - Foster + Partners

Το νέο κατάστημα Apple στο Λονδίνο - Foster + Partners

Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του νέου καταστήματος της εταιρείας Apple στη Regent Street στο Λονδίνο δημιουργεί μια πλούσια, περισσότερο δυναμική εμπειρία για τους πελάτες, προωθώντας παράλληλα τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.