Ο νέος βιοκλιματικός χώρος των κεντρικών γραφείων του ομίλου BEEAH

  • Zaha Hadid Architects

Τα νέα κεντρικά γραφεία του ομίλου BEEAH Group εγκαινιάστηκαν στην πόλη Σάρτζα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο νέος χώρος των κεντρικών γραφείων της εταιρείας είναι εξοπλισμένος με τεχνολογίες επόμενης γενιάς για λειτουργία στο πλαίσιο του προτύπου LEED Platinum και με τροφοδότηση ηλιακής ενέργειας. Έχει σχεδιαστεί από τους Zaha Hadid Architects (ZHA) για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα, ενώ θα αποτελεί το κέντρο διαχείρισης και διοίκησης του ομίλου, δημιουργώντας ένα νέο σημείο αναφοράς για μελλοντικούς χώρους εργασίας.
Με μια διπλή στρατηγική, βιωσιμότητας και ψηφιοποίησης, ο όμιλος BEEAH κινείται και εργάζεται σε έξι βασικούς κλάδους που περιλαμβάνουν τη διαχείριση και ανακύκλωση απορριμμάτων, την καθαρή ενέργεια, την περιβαλλοντική συμβουλευτική, την εκπαίδευση και την πράσινη κινητικότητα.
Τα κεντρικά γραφεία είναι το τελευταίο ορόσημο για τον όμιλο, καθώς συνεχίζει να πρωτοπορεί στις καινοτομίες για την Σάρτζα και σε ολόκληρο τον κόσμο, δημιουργώντας μια βάση δραστηριοτήτων για τον όμιλο ώστε να διαφοροποιηθεί σε νέες, κρίσιμες για το μέλλον, βιομηχανίες. Με τη νέα της έδρα, η BEEAH δείχνει πώς η τεχνολογία μπορεί να μετριάσει τον αντίκτυπο στη βιωσιμότητα, και τελικά να χρησιμεύσει ως στρατηγικό σχέδιο για τις έξυπνες, βιώσιμες πόλεις του αύριο.
Ενσωματώνοντας αυτές τις αρχές, ο σχεδιασμός των κεντρικών γραφείων ανταποκρίνεται στο περιβάλλον του ως μια σειρά διασυνδεόμενων "αμμόλοφων" προσανατολισμένων και διαμορφωμένων για τη βελτιστοποίηση των τοπικών κλιματικών συνθηκών. Τοποθετημένο στην έρημο Al Sajaa της Σάρτζα, το κτίριο ενσωματώνεται στο γύρω τοπίο, το οποίο διαμορφώνεται από τους επικρατούντες ανέμους, σε κοίλους αμμόλοφους και κορυφογραμμές, οι οποίες γίνονται κυρτές όταν τέμνονται.
Εξασφαλίζοντας ότι όλοι οι εσωτερικοί χώροι πλημμυρίζονται με άφθονο φως και διαθέτουν απεριόριστη θέα, περιορίζοντας παράλληλα την ποσότητα των υαλοπινάκων που εκτίθενται στον δριμύ ήλιο, οι δύο κύριοι "αμμόλοφοι" στεγάζουν τα δημόσια και διοικητικά τμήματα μαζί με τη διοικητική ζώνη των κεντρικών γραφείων της εταιρείας, συνδεόμενοι μέσω μιας κεντρικής αυλής, ορίζοντας μια περιοχή "όασης" μέσα στο κτίριο, στοιχείο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής του φυσικού αερισμού.
Οι επισκέπτες εισέρχονται κάτω από τον τρούλο ύψους 15 μέτρων, που ενισχύει περαιτέρω τον φυσικό αερισμό και επιτρέπει στο παθητικό φως της ημέρας να εισέλθει στο κτίριο. Εκτός από την κεντρική αυλή και τον open-plan σχεδιασμό των γραφείων, τα κεντρικά γραφεία ενσωματώνουν έξυπνες αίθουσες συσκέψεων, ένα καθηλωτικό κέντρο επισκεπτών και ένα αμφιθέατρο.
Η έδρα της BEEAH, έκτασης 9.000 m2, έχει στον πυρήνα της τις αρχές της βιωσιμότητας, με υψηλό ποσοστό χρήσης τοπικών υλικών και είναι εξοπλισμένη με τεχνολογίες, που επιτρέπουν λειτουργίες σύμφωνα με το πρότυπο LEED Platinum, με καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα και ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.
Η επιτόπια επεξεργασία νερού φιλτράρει τα λύματα για να ελαχιστοποιήσει την κατανάλωση, ενώ το ηλιακό αγρόκτημα που διαθέτει, φορτίζει τις μπαταρίες Tesla για να καλύψει την ενεργειακή ζήτηση του κτιρίου καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Zaha Hadid Architects
Στατική μελέτη, μελέτη ακουστικής & βιωσιμότητας:
Buro Happold
Διαχείριση έργου:
Matthews Southwest
Αρχιτεκτονική τοπίου:
Francis Landscape
Κατασκευή:
Al Futtaim Construction
Άλλοι κατασκευαστές:
KEIM, UniFor, Grohe
Έτος κατασκευής:
2022
Φωτογραφίες:
Hufton+Crow

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ενεργειακά αυτόνομο &

Ενεργειακά αυτόνομο & "έξυπνο" κτίριο

Η εταιρεία SMA, που ειδικεύεται σε συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, έχει κατασκευάσει ένα κτίριο πρότυπο στο κέντρο στην Γερμανίας, κοντά στην πόλη Kassel. Πρόκειται για το SMA Solar…
Πανεπιστήμιο με Διάκριση LEED PLATINUM στο Ριάντ

Πανεπιστήμιο με Διάκριση LEED PLATINUM στο Ριάντ

Το KAPSARC αποτελεί το πρώτο έργο του γραφείου Zaha Hadid architects που απέκτησε την πιστοποίηση LEED Platinum. Σχεδιάστηκε για να ανταποκρίνεται στις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες του Οροπεδίου του Ριάντ με…
Υβριδικό κατάστημα στο Λονδίνο

Υβριδικό κατάστημα στο Λονδίνο

Το κατάστημα είναι η επέκταση του ήδη υφιστάμενου Ergon Maddox Deli and Cafe, και πιο συγκεκριμένα του καθιστικού του τμήματος, σε συνδυασμό με μία νέα χρήση. Το νέο υβριδικό κατάστημα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.