Νέα επέκταση στο Μουσείο Καλών Τεχνών στη Βοστόνη

  • Foster + Partners

Στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης δημιουργήθηκε η νέα πτέρυγα Αμερικάνικης Τέχνης, που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners σε συνεργασία με τους CBT/Childs Bertman Tseckares Inc. Στη νέα πτέρυγα ενσωματώθηκε ανακατασκευασμένο τμήμα του παλαιού κτιρίου, παράλληλα με την προσθήκη του καινούργιου κτιριακού όγκου.
Το ιστορικό κτίριο του μουσείου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα Beaux-Arts αρχιτεκτονικής σε σχέδια του αρχιτέκτονα Guy Lowell, το οποίο όμως, με την πάροδο των χρόνων, είχε αποκλίνει λειτουργικά από τη λογική του αρχικού σχεδιασμού. Η προσέγγιση των Foster + Partners επιδιώκει την αποκατάσταση του αυθεντικού σχεδιασμού και επαναπροσδιορίζει τον άξονα βορρά - νότου ως βασικό άξονα του κτιρίου, τοποθετώντας την κεντρική είσοδο στο νότο και επαναλειτουργώντας τη βορεινή είσοδο.
Πλευρικά του άξονα χωροθετείται η νέα πτέρυγα Αμερικάνικης Τέχνης, ένας αυτόνομος γυάλινος κτιριακός όγκος που εισέρχεται ανάμεσα στη βόρεια και νότια πτέρυγα του μουσείου. Αποτελείται από τέσσερα επίπεδα, ένα υπόγειο και τρία υπέργεια, στα οποία διαμορφώνονται συνολικά 53 αίθουσες. Η προσθήκη της νέας πτέρυγας ενισχύει σημαντικά τη δυναμική των εκθεσιακών χώρων, καθιστώντας εφικτή την παρουσίαση 5.000 επιπλέον έργων τέχνης από τη συλλογή του Μουσείου, που αποτελούν περισσότερα από τα μισά των υφιστάμενων εκθεμάτων.
Στην καρδιά του άξονα διαμορφώνεται το κέντρο πληροφοριών, που αποτελεί σημείο έναρξης της περιήγησης στο κτίριο. Στο σημείο που η νέα πτέρυγα συναντά το βασικό άξονα του μουσείου προϋπήρχε αυλή, η οποία διατηρείται στην πρόταση και ενσωματώνεται στην προσθήκη. Περικλείεται από γυάλινες επιφάνειες και διαμορφώνεται ως χώρος πολλαπλών χρήσεων, με café και χώρους περιοδικών εκθέσεων τέχνης και άλλων εκδηλώσεων.
Ο νέος κτιριακός όγκος μελετήθηκε ώστε να είναι ενεργειακά αποδοτικός. Το φυσικό φως αποτέλεσε βασικό εργαλείο σχεδιασμού, τόσο για την αυλή όσο και για τους εκθεσιακούς χώρους, με γνώμονα τον άρτιο φωτισμό των εκθεμάτων σε συνάρτηση με τη μείωση των απαιτήσεων σε τεχνητό φωτισμό. Παράλληλα, τα συστήματα τεχνητού φωτισμού λειτουργούν βάσει αισθητήρων φωτός και κίνησης, για μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας. Η θέρμανση, η ψύξη και ο αερισμός ελέγχονται από κεντρικό σύστημα ενεργειακής διαχείρισης. Τα εκτενή υαλοστάσια αποτελούνται από τριπλό υαλοπίνακα και είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα σκίασης για την ελαχιστοποίηση των αναγκών κλιματισμού.
Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου σχεδιάστηκε εκ νέου, σύμφωνα με το πρότυπο του προϋφιστάμενου πάρκου Back Bay Fens, που σχεδιάστηκε το 1877 από τον Frederick Law Olmsted. Ο σχεδιασμός ακολουθεί ένα ρομαντικό στυλ με οφιοειδή μονοπάτια και ήπια βλάστηση, που εισχωρεί στο εσωτερικό της νέας πτέρυγας και της εσωτερικής αυλής.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Foster + Partners
Ομάδα μελέτης: N. Foster, S. de Grey, M. Jones, K. Murphy, J. Small, W. Castagna, B. Artault, R. Blanchard, J. Coghlan, Ch. Connell, A. Davis, G. di Dato, J. Edwards, D. Eisenach, M. Fleming, K. Fox, H. Gsottbauer, A. Guma, S. Hanna, R. Haslov, J. Kernt, I. J. Khan, K. Kohli, A. Maciel, P. Matcham, P. M. Paz, A. Monaghan, Y. L. Ng, M. Osterhage, S. Paredes, C. Patterson, M. Pelken, M. Richter, K. Ridley, I. H. Roh, I. Su00f6lken, K. Stallard, M. Stokes, D. Suarez, J. Tiley, A. Williams, O. Wong, R. Yates
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: CBT/Childs Bertman Tseckares Inc.
Στατική μελέτη: Buro Happold, Weidlinger Associates
H/M μελέτη: Buro Happold, WSP Flack + Kurtz
Περιβαλλοντικοί σύμβουλοι: Epsilon Associates
Μελέτη φωτισμού: George Sexton Associates
Ακουστική μελέτη: Acentech Inc.
Κατασκευή: George B.H. Macomber Company, Skanska USA Building Inc, John Moriarty & Associates
Αρχιτεκτονική τοπίου: Gustafson Guthrie Nichol Ltd.
Ιδιοκτήτης: Μουσείο Καλών Τεχνών
Τοποθεσία: Βοστόνη, Η.Π.Α.
Συνολική επιφάνεια μουσείου: 188.042 m²
Επιφάνεια νέας κατασκευής - επέκτασης: 58.925 m²
Μελέτη - κατασκευή: 1999 - 2010
Φωτογραφίες: Chuck Choi, Nigel Young_Foster + Partners

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στη Βραζιλία. Ο αυστηρός γεωμετρικός σχεδιασμός συνδιαλλάσεται με τη φύση.

Κατοικία στη Βραζιλία. Ο αυστηρός γεωμετρικός σχεδιασμός συνδιαλλάσεται με τη φύση.

Η πολυβραβευμένη κατοικία "Paraty", βρίσκεται στο ομώνυμο νησί στης Βραζιλίας, απέναντι από την ακτογραμμή του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η σύνθεση των δύο παραλληλεπίπεδων ορθοκανονικών όγκων με την ελεύθερη πρόσοψη, προσφέρει…
Πολιτιστικό κέντρο για παιδιά στη Δανία

Πολιτιστικό κέντρο για παιδιά στη Δανία

Το πολιτιστικό κέντρο για παιδιά Ama’r άνοιξε τις πύλες του το 2013 στην Κοπεγχάγη και προσφέρει προγράμματα και δραστηριότητες σε παιδιά όλων των ηλικιών. Το κτίριο βρίσκεται σε γωνιακό οικόπεδο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.