Κατοικία μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Ένα πιλοτικό έργο στη Νορβηγία.

Στο πλαίσιο συνεργασίας φορέων για τη δημιουργία κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας στη Νορβηγία (Snøhetta, The Research Center on Zero Emission Buildings, Optimera, Brødrene Dahl), κατασκευάστηκε μια πιλοτική μονοκατοικία, η οποία λειτουργεί ως πλατφόρμα εφαρμογής αποδοτικών συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και ενσωματώνει παθητικές λύσεις βιώσιμου σχεδιασμού. Πρόκειται για ένα πρότυπο μοντέλο κατοίκησης που λειτουργεί ως κέντρο έρευνας και μάθησης.
Ολόκληρη η στέγη της κατοικίας έχει μια εμφανή κλίση νοτιανατολικά 19° και επάνω της τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά στοιχεία 150 m² και ηλιακοί συλλέκτες 16 m². Τα δύο αυτά στοιχεία σε συνδυασμό με τη χρήση της γεωθερμίας, καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση, ζεστό νερό χρήσης και ηλεκτρισμό της κατοικίας με αρκετό πλεόνασμα που μπορεί να τροφοδοτήσει επιπρόσθετα τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου για όλο το χρόνο.
Η μέγιστη αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού, η επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και το μέγεθος των ανοιγμάτων έπρεπε να συμβαδίσουν με ένα καλά μονωμένο κέλυφος για την κατοικία. Η γεωμετρία του όγκου, ο προσανατολισμός, η μορφολογία και η διάταξη των ανοιγμάτων, η επιλογή των εσωτερικών υλικών με καλά θερμικά χαρακτηριστικά έγιναν με βάση την ικανότητά τους να συμβάλουν στη διατήρηση της θερμικής άνεσης και της ποιότητας του εσωτερικού αέρα. Το αίθριο που δημιουργήθηκε στη πλάγια όψη, συμβάλλει στον καλύτερο φωτισμό των εκατέρωθεν χώρων, ενώ προσφέρει έναν ευχάριστο χώρο σε συνδυασμό με την παρακείμενη πισίνα που συντελεί στον εξατμιστικό φυσικό δροσισμό. Ο κήπος διαθέτει ντους που χρησιμοποιεί ζεστό νερό από τους ηλιακούς συλλέκτες, ενώ η σάουνα θερμαίνεται με καυσόξυλα. Η ανατολική οριογραμμή προς τα γειτονικά χωράφια κατασκευάστηκε από μια σειρά συρματοκιβωτίων γεμισμένων με τοπική ξυλεία, δημιουργώντας έναν ενδιαφέροντα και φιλόξενο διαχωριστικό όγκο.
Τέλος, η επιλογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έγινε έτσι ώστε να αντισταθμιστούν κατά 100% οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται από την καύση ορυκτών καυσίμων σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η αντιστάθμιση των εκπομπών είναι ένα ζήτημα καίριας σημασίας στις μέρες μας δεδομένου ότι μόνο μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης της βιομηχανίας των κατασκευών μπορεί να επέλθει η βιωσιμότητα του μέλλοντος. Στόχος κάθε φορά είναι να αντισταθμίζονται μειωμένες εκπομπές CO2 κατά τη χρήση των κτιρίων με ποσά ανάλογα του ανθρακικού αποτυπώματος (carbon foot print) των υλικών που επιλέχθηκαν στην κατασκευή, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Snu00f8hetta
Τοποθεσία: Larvik, Norway
Εμβαδόν: 220m²
Εμβαδόν οικοπέδου: 220m²
Χρόνος μελέτης: 2014
Πελάτες: Optimera, Bru00f8drene Dahl (Saint Gobain)

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιβλιοθήκη με κέλυφος από ξύλινες νευρώσεις στη Νορβηγία

Βιβλιοθήκη με κέλυφος από ξύλινες νευρώσεις στη Νορβηγία

Ένα σπονδυλωτό ξύλινο κέλυφος αποτελεί το φέροντα οργανισμό της νέας βιβλιοθήκης στην περιοχή Vennesla της Νορβηγίας. Συνολικά 27 νευρώσεις συνθέτουν το σκελετό μιας οργανικής, ρευστής μορφής, που απλώνεται στο ακανόνιστο…

"Reality lab". Κατάστημα μόδας στο Τόκιο

Λιγότερο από ένα μήνα χρειάστηκε η ομάδα μελέτης Miyake Design Studio, με επικεφαλής αρχιτέκτονα τον Tokujin Yoshioka, για να ολοκληρώσει τη κατασκευή του νέου καταστήματος του γνωστού σχεδιαστή Issey Miyake…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.