Κατοικία με φυτεμένο δώμα στην Πολωνία

  • Przemek Olczyk / Mobius Architekci

Ο σχεδιασμός άντλησε έμπνευση από την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση σε μια σύγχρονη διάσταση, συνθέτοντας δυο κτιριακούς όγκους ενταγμένους στην κλίμακα και στο περιβάλλον της περιοχής.
Η κατοικία "Green Line" βρίσκεται στη Warmia της βόρειας Πολωνίας, μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από αραιή και χαμηλή δόμηση. Η έκταση, μέσα στην οποία κατασκευάστηκε η κατοικία, παρουσιάζει σε ένα τμήμα της εντονότερη κλίση και εκεί επιλέχθηκε να χωροθετηθεί το κτίριο, με τρόπο που να εντάσσεται στο φυσικό του περιβάλλον. Η κατοικία, ακολουθώντας τη φυσική κλίση του εδάφους, διαμορφώνεται σε δύο διακριτούς κτιριακούς όγκους με έντονη μεταξύ τους υψομετρική διαφορά. Στο ανώτερο επίπεδο χωροθετούνται τα υπνοδωμάτια και στο χαμηλότερο επίπεδο οι χώροι διημέρευσης. Οι δύο όγκοι συνδέονται μεταξύ τους εσωτερικά και εξωτερικά μέσω ενός επιβλητικού κλιμακοστασίου.
Ο κτιριακός όγκος των υπνοδωματίων διαμορφώνεται από δύο επικλινή επίπεδα, κλίσης 45o, που παραπέμπουν στις δίρριχτες στέγες της τοπικής αρχιτεκτονικής παράδοσης. Κατά αναλογία μάλιστα της διακόσμησης των αετωμάτων στα παραδοσιακά κτίσματα με ξύλινες σανίδες σε διάφορα μοτίβα, οι δύο τριγωνικές πλαϊνές όψεις τις κατοικίας φέρουν επένδυση από κατακόρυφα ξύλινα στοιχεία.
Ο δεύτερος κτιριακός όγκος διατάσσεται σε σχήμα μορφής "L", διάταξη συνηθισμένη στην τοπική παράδοση μιας αγροικίας, συνθέτοντας έτσι ένα εσωτερικό αίθριο, το οποίο οριοθετείται από τους δύο κτιριακούς όγκους και προστατεύεται από τους ισχυρούς ανέμους της περιοχής. Οι όψεις στους χώρους διημέρευσης, οι οποίοι διαμορφώνονται σε μια ενιαία κάτοψη, διαμορφώνονται από γυάλινα σταθερά ή κινητά πετάσματα, εξασφαλίζοντας το φυσικό φωτισμό και την απρόσκοπτη θέα προς το φυσικό τοπίο και την παρακείμενη λίμνη. Οι συμπαγείς επιφάνειες του κελύφους επενδύονται με πετάσματα αλουμινίου και με μεγάλα πλακίδια.
Η διάσπαση της κατοικίας σε επί μέρους κτιριακούς όγκους, οι οποίοι διαμορφώνονται παράλληλα με την τοπογραφία της έκτασης, εξασφάλισε την ομαλή ένταξη της κατοικίας στο φυσικό περιβάλλον, με τρόπο που παρά την μεγάλη της κλίμακα να μην επισκιάζει το τοπίο. Σε αυτό συνετέλεσε σημαντικά και η φύτευση τόσο της επικλινούς στέγης του πρώτου κτιριακού όγκου όσο και του επίπεδου δώματος του δεύτερου με τα φυτά της τοπικής χλωρίδας.

 

 

 

 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Przemek Olczyk / Mobius Architekci
Τοποθεσία:
Warmia, Πολωνία
Σχεδιασμός:
2017
Κατασκευή:
2019
Εμβαδό:
500 m2
Φωτογραφίες:
Pawel Ulatowski

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αρχιτεκτονικό γραφείο

Αρχιτεκτονικό γραφείο "TVZEB" μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ιταλία

Το TVZEB είναι ένα πειραματικό κτίριο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, που λαμβάνει υπόψη όλες τις πτυχές του βιώσιμου σχεδιασμού από την κατασκευή και την ένταξη στο τοπίο έως και την αποσυναρμολόγηση.…

"Letná Apartment" Ριζική μεταμόρφωση ενός διαμερίσματος πολλών δωματίων σε open-plan διάταξη

Οι αρχιτέκτονες θέλησαν να δημιουργήσουν έναν σύγχρονο open-plan χώρο βιομηχανικού χαρακτήρα στο υφιστάμενο διαμέρισμα, χωρίς την ύπαρξη θυρών μεταξύ των δωματίων, με τη βοήθεια διαχωριστικών. Αξιοποιήθηκαν οι υπάρχουσες δομικές και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.