Κατοικία με φυτεμένο δώμα στην Πολωνία

  • Przemek Olczyk / Mobius Architekci

Ο σχεδιασμός άντλησε έμπνευση από την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση σε μια σύγχρονη διάσταση, συνθέτοντας δυο κτιριακούς όγκους ενταγμένους στην κλίμακα και στο περιβάλλον της περιοχής.
Η κατοικία "Green Line" βρίσκεται στη Warmia της βόρειας Πολωνίας, μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από αραιή και χαμηλή δόμηση. Η έκταση, μέσα στην οποία κατασκευάστηκε η κατοικία, παρουσιάζει σε ένα τμήμα της εντονότερη κλίση και εκεί επιλέχθηκε να χωροθετηθεί το κτίριο, με τρόπο που να εντάσσεται στο φυσικό του περιβάλλον. Η κατοικία, ακολουθώντας τη φυσική κλίση του εδάφους, διαμορφώνεται σε δύο διακριτούς κτιριακούς όγκους με έντονη μεταξύ τους υψομετρική διαφορά. Στο ανώτερο επίπεδο χωροθετούνται τα υπνοδωμάτια και στο χαμηλότερο επίπεδο οι χώροι διημέρευσης. Οι δύο όγκοι συνδέονται μεταξύ τους εσωτερικά και εξωτερικά μέσω ενός επιβλητικού κλιμακοστασίου.
Ο κτιριακός όγκος των υπνοδωματίων διαμορφώνεται από δύο επικλινή επίπεδα, κλίσης 45o, που παραπέμπουν στις δίρριχτες στέγες της τοπικής αρχιτεκτονικής παράδοσης. Κατά αναλογία μάλιστα της διακόσμησης των αετωμάτων στα παραδοσιακά κτίσματα με ξύλινες σανίδες σε διάφορα μοτίβα, οι δύο τριγωνικές πλαϊνές όψεις τις κατοικίας φέρουν επένδυση από κατακόρυφα ξύλινα στοιχεία.
Ο δεύτερος κτιριακός όγκος διατάσσεται σε σχήμα μορφής "L", διάταξη συνηθισμένη στην τοπική παράδοση μιας αγροικίας, συνθέτοντας έτσι ένα εσωτερικό αίθριο, το οποίο οριοθετείται από τους δύο κτιριακούς όγκους και προστατεύεται από τους ισχυρούς ανέμους της περιοχής. Οι όψεις στους χώρους διημέρευσης, οι οποίοι διαμορφώνονται σε μια ενιαία κάτοψη, διαμορφώνονται από γυάλινα σταθερά ή κινητά πετάσματα, εξασφαλίζοντας το φυσικό φωτισμό και την απρόσκοπτη θέα προς το φυσικό τοπίο και την παρακείμενη λίμνη. Οι συμπαγείς επιφάνειες του κελύφους επενδύονται με πετάσματα αλουμινίου και με μεγάλα πλακίδια.
Η διάσπαση της κατοικίας σε επί μέρους κτιριακούς όγκους, οι οποίοι διαμορφώνονται παράλληλα με την τοπογραφία της έκτασης, εξασφάλισε την ομαλή ένταξη της κατοικίας στο φυσικό περιβάλλον, με τρόπο που παρά την μεγάλη της κλίμακα να μην επισκιάζει το τοπίο. Σε αυτό συνετέλεσε σημαντικά και η φύτευση τόσο της επικλινούς στέγης του πρώτου κτιριακού όγκου όσο και του επίπεδου δώματος του δεύτερου με τα φυτά της τοπικής χλωρίδας.

 

 

 

 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Przemek Olczyk / Mobius Architekci
Τοποθεσία:
Warmia, Πολωνία
Σχεδιασμός:
2017
Κατασκευή:
2019
Εμβαδό:
500 m2
Φωτογραφίες:
Pawel Ulatowski

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Parkroyal, ένα φυτεμένο ξενοδοχείο  στη Σιγκαπούρη

Parkroyal, ένα φυτεμένο ξενοδοχείο στη Σιγκαπούρη

Το ξενοδοχείο Parkroyal στη Σιγκαπούρη λόγω των πολλαπλών φυτεμένων επιφανειών του διπλασίασε το ποσοστό πρασίνου, που θα μπορούσε να αναπτυχτεί, αν το οικόπεδο δεν δομούνταν. Συνολικά διατέθηκαν 15.000 m2 κτισμένου…
Κατοικία με θέα τον Ατλαντικό ωκεανό, στην Ισπανία

Κατοικία με θέα τον Ατλαντικό ωκεανό, στην Ισπανία

Ο Ισπανός αρχιτέκτονας Alberto Campo Baeza σχεδίασε μία ριζοσπαστική κατοικία σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία στην παραλία Cádiz της Ισπανίας με θέα το απέραντο του Ατλαντικού ωκεανού. Η κατοικία αναπτύσσεται σαν…
Ανακαίνιση σοφίτας στην Πράγα

Ανακαίνιση σοφίτας στην Πράγα

Το έργο ανακατασκευής αφορά τη σοφίτα ενός αρχοντικού της δεκαετίας του 1930 στην Πράγα. Το διαμέρισμα χτίστηκε τη δεκαετία του 1990, ενώ η πληθώρα δωματίων δημιουργούσε πρόβλημα στη διαβίωση. Με…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.