Nηπιαγωγείο στον Πειραιά
Το 12ο Νηπιαγωγείο Πειραιά σχεδιάστηκε για ένα οικόπεδο σε μια γειτονιά με πυκνή χαμηλή δόμηση. Κύρια θέματα προβληματισμού του σχεδιασμού ήταν το θέμα της ένταξης του κτιρίου στο υφιστάμενο περιβάλλον και η συμπίεση του κτιριολογικού προγράμματος στο πολύ μικρό οικόπεδο. Επίσης, η δημιουργία ενός οικείου χώρου με σαφή σχεδιαστική ταυτότητα και κλίμακα, αναλογίες, ενότητα και ισορροπία στις σχέσεις των επιμέρους όγκων, που να ανταποκρίνεται στα παιδιά, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κατάλληλη προστασία από το δρόμο και τα γειτονικά κτίρια.
Το νηπιαγωγείο ακολουθεί όλα τα στοιχεία του τυπικού προγράμματος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων Α.Ε. Διαθέτει δύο τάξεις, χώρο πολλαπλών χρήσεων, κουζίνα, λεβητοστάσιο, αποθήκη, γραφείο νηπιαγωγών, τουαλέτες, αυλή και δύο θέσεις στάθμευσης.
Το κτίριο αποτελείται από έναν κύλινδρο κομμένο στη μέση, μέσα στον οποίο στεγάζεται ο χώρος πολλαπλών χρήσεων, σε επαφή με δύο παράλληλες πτέρυγες για όλες τις υπόλοιπες χρήσεις. Ο κύριος φωτισμός του χώρου πολλαπλών χρήσεων είναι από ψηλά, μέσω ενός επιμήκους φεγγίτη.
Στις όψεις που βλέπουν στο δρόμο, το περίγραμμα του κτιρίου μαζί με την περίφραξη σχεδιάστηκε ως μία ενότητα. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν η χρήση ορθογώνιων στοιχείων και οριζόντιων περσίδων που καθορίζουν τα όρια του οικοπέδου και δημιουργούν την αίσθηση της απαραίτητης απόστασης από το δρόμο. Καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια για ενότητα του συνόλου έχει η χρήση περσίδων σε ενιαίο ύψος για κάθε πλευρά του οικοπέδου.
Στο κτίριο του νηπιαγωγείου, στην όψη και στο εσωτερικό κάνει έντονη την παρουσία της η τέχνη, που συνδυάζεται με την αρχιτεκτονική του δημόσιου αυτού χώρου.
Tο νηπιαγωγείο βραβεύθηκε με το “Bραβείο Aρχιτεκτονικής 2004” του Eλληνικού Iνστιτούτου Aρχιτεκτονικής, στην κατηγορία “Δημόσια έργα”.
Στοιχεία Έργου
Αρχιτεκτονική μελέτη: X. Aθ. Δεληγιάννης
Στατική μελέτη: Γ. Παρασκευόπουλος
Συνεργάτες καλλιτέχνες: N. Aλεξίου, Λ. Mανθούλη - Γκορίτσα, Δ. Στράτου
Eπίβλεψη: B. Oρσόπουλος
Kατασκευή: K/Ξ MEΛKA Γ. Bελισσαρίου
Xρόνος κατασκευής: Aπρίλιος 2002 - Aπρίλιος 2003
Φωτογραφίες: Μ. Κιρπότιν