Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, Κορινθία

Το μουσείο χτίστηκε στην απότομη πλαγιά ενός λόφου και περιλαμβάνει εκθέματα που σχετίζονται με την ιστορία και το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής. Οι δύο ενότητες οργανώνονται σε παράλληλες ζώνες εκατέρωθεν ενός γραμμικού τοίχου που τοποθετείται εγκάρσια στις υψομετρικές καμπύλες. Η πρώτη ενότητα αποτελείται από συνεχείς ανοικτές αίθουσες με μεγάλα ανοίγματα προς τη παρακείμενη λίμνη και πρόσβαση στον εξώστη, που μοιάζει να αιωρείται στο κενό. Η δεύτερη ενότητα οργανώνεται επίσης με συνεχείς αίθουσες που έχουν όμως συμπαγή περιμετρικά στοιχεία. Εσωτερικά η ρυθμική επανάληψη παράλληλων τοιχίων, προσδίδει την επιθυμητή κλίμακα στο κτίριο και συμβάλλει στη δημιουργία εκθεσιακών υποενοτήτων. Η κεντρική αυλή με την ελαφριά στροφή ως προς τους βασικούς άξονες της σύνθεσης, απομακρύνεται από την κτιριακή μάζα ώστε να αποτελέσει φυσική συνέχεια του περιβάλλοντος. Στην οριζόντια ανάπτυξη του κελύφους αντιπαρατίθεται η κατακόρυφη καμινάδα, η οποία λειτουργεί και ως σήμα - σύμβολο ενώ το παρατηρητήριο ολοκληρώνει δυναμικά τη σύνθεση.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Δημήτρης Ησαΐας, Τάσης Παπαϊωάννου, Λίλα Γαλατά
Συνεργάτης αρχιτέκτων: Σταύρος Γυφτόπουλος
Ομάδα μελέτης: Θύμης Δούγκας, Μαρία Κυριαζή
Μελέτη στατικών: Άλκιμος Παπαθανασίου, Περικλής Πάγκαλος και συνεργάτες
Η/Μ μελέτη: ΦΑΣΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε. (Γ. Λαδόπουλος), ΔΕΚΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε. (Γ. Λαδόπουλος, Ν. Ματσούκας)
Eπίβλεψη: Δημήτρης Ησαΐας, Τάσης Παπαϊωάννου
Κατασκευή: ΛΥΓΚΕΑΣ Α.Ε.
Iδιοκτήτης: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Tοποθεσία: Περιοχή Στυμφαλίας, Νομός Κορινθίας
Συνολικό εμβαδό οικοπέδου: 6.250 m²
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 1.050 m²
Μελέτη: 2000 - 2001
Κατασκευή: 2005 – 2007
Φωτογραφίες: Τάσος Αμπατζής, Σήλια Ράντου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Σπουδαστική εστία στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Θεσσαλονίκη

Σπουδαστική εστία στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Θεσσαλονίκη

Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο, το οποίο πέρα από τους ατομικούς χώρους των σπουδαστών διαθέτει και πολλούς κοινόχρηστους χώρους (αίθουσα πολλαπλών xρήσεων, αίθουσα διαλέξεων, εστιατόριο κ.ά.).Ο σχεδιασμός του βασίστηκε σε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.