Δημαρχείο στην Ολλανδία με βιώσιμο σχεδιασμό

  • Architectenbureau Cepezed

Το νέο δημοτικό μέγαρο της πόλης Naaldwijk στη διοικητική ενότητα Westland της Ολλανδίας (το δυτικό τμήμα της νότιας Ολλανδίας) αποτελείται από δύο διακριτές μονάδες που βρίσκονται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου. Το πρώτο κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται στην οδό Verdilaan και λειτουργεί ως το κύριο δημαρχιακό κτίριο, φιλοξενώντας την έδρα του δημοτικού συμβουλίου, διάφορες δημόσιες λειτουργίες, καθώς και εθιμοτυπικές τελετές και κοινωνικά γεγονότα. Το δεύτερο κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται στην οδό Laan van de Glazen Stad και αποτελεί την έδρα των δημοτικών γραφείων. Η κεντρική ιδέα για την αρχιτεκτονική μελέτη και των δύο κτιρίων αναπτύσσεται με γνώμονα τον επαναπροσδιορισμό του θερμοκηπίου, ως ενός πανταχού παρόντος στοιχείου της οικονομικής, κοινωνικής και πολεοδομικής πραγματικότητας στην Ολλανδία και ειδικότερα στη γεωγραφική ενότητα Westland. Την ιδέα πλαισιώνουν οι έννοιες της κοινωνικής εκπροσώπησης, της ποιότητας στο χωρικό σχεδιασμό, της λειτουργικότητας, της ευελιξίας, της άνεσης και της αειφορίας.
Η εννοιολογική μεταφορά του θερμοκηπίου διαρθρώνεται λειτουργικά και μορφολογικά στις διαφανείς όψεις, οι οποίες καλύπτουν και προστατεύουν τη ζωή που αναπτύσσεται, ως ένα λεπτό κέλυφος που επιτρέπει στις εσωτερικές διεργασίες να λαμβάνουν χώρα ομαλά. Συνεπώς το νέο δημαρχιακό μέγαρο αποτελείται από κτίρια με βέλτιστη διαφάνεια, ένα χαρακτηριστικό που ενισχύει την εμπειρία των επισκεπτών και την καθημερινή ζωή του προσωπικού. Επιπλέον, η διαφάνεια των όψεων υπογραμμίζει το δημοκρατικό χαρακτήρα του δημαρχείου μέσω της έντονης οπτικής σύνδεσης ανάμεσα στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο, δηλαδή των κυβερνώντων και των πολιτών. Ο ενιαίος ρυθμός των όψεων προσδίδει μια ευχάριστη θέαση από το επίπεδο του δρόμου. Ο σχεδιασμός των κτιρίων προσφέρει υψηλό βαθμό ευελιξίας, καθώς η ελεύθερη κάτοψη αποτελεί τη βάση για επαναδιάταξη των εσωτερικών τοιχοποιιών και τη δημιουργία χώρων ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών. Οι υλικοτεχνικές δομές και τα δίκτυα του κτιρίου (έξοδοι εναλλασσόμενου ρεύματος και δίκτυο τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας) ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις εσωτερικές αλλαγές στη διαρρύθμιση του χώρου, καθώς η σύνδεση έχει σχεδιαστεί να γίνεται με ταχύτητα και ευκολία.

Στοιχεία βιώσιμης ανάπτυξης των κατασκευών
Τα κτίρια παρουσιάζουν ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα. Η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας επιτυγχάνεται μέσω τριπλών υαλοπινάκων, φωτοδιόδων (LED) και συστημάτων ελέγχου των επιπέδων φωτισμού και αερισμού, τα οποία ρυθμίζονται με βάση την παρουσία των χρηστών στο χώρο.
Η απαιτούμενη ενέργεια προέρχεται ως επί το πλείστον από την εγκατάσταση 1.120 m2 φωτοβολταϊκών συλλεκτών με συνολική παραγωγή 115.000 kWh/έτος. Η εφαρμογή υλικών αλλαγής φάσης μειώνει το ενεργειακό κόστος των κτιρίων. Τα ανοικτά κλιμακοστάσια χωροθετούνται σε εμφανείς θέσεις για να ευνοηθεί η χρήση τους έναντι των ανελκυστήρων. Ο φυσικός φωτισμός, η χρήση ανθεκτικών υλικών με μικρές απαιτήσεις σε συντήρηση και με μεθόδους βιώσιμης παραγωγής αποτελούν στοιχεία αειφορίας.
Ο βιώσιμος σχεδιασμός επιτυγχάνεται και μέσω της ΙFD τεχνολογίας κτιρίων (industrial, flexible & demountable), βάσει της οποίας χρησιμοποιήθηκε μικρή ποσότητα υλικών και παρήχθη η μικρότερη δυνατή ποσότητα αποβλήτων. Η επανάχρηση και ανακύκλωση των υλικών έπαιξε νευραλγικό ρόλο στη φάση της κατασκευής του έργου.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των πολλαπλών διάφανων όψεων
Το κτίριο της οδού Verdilaan αποτελείται από ένα ορθογώνιο επιμήκη όγκο, ο οποίος εντάσσεται αρμονικά στο αστικό περιβάλλον. Το κτίριο δομείται σε τρία επίπεδα. Στην πίσω πλευρά του κτιρίου χωροθετούνται οι δημοτικοί συνεδριακοί χώροι, ένα εστιατόριο με κουζίνα, γραφεία, ο χώρος των αρχείων και ένα αναγνωστήριο. Στην κύρια όψη αυτού του γενικού όγκου αναπτύσσεται ένα μεγάλο, διάφανο και φιλόξενο αίθριο. Στο ισόγειο επίπεδο του αιθρίου αναπτύσσονται αντιδιαμετρικά η δημόσια είσοδος και μια χαρακτηριστική αίθουσα υποδοχής σε γειτνίαση με χώρο εστιατορίου.
Το μεσαίο επίπεδο του αιθρίου συντίθεται ως ένα "έπιπλο", το οποίο χαρακτηρίζεται από καμπύλα τελειώματα στις τοιχοποιίες, μεγάλες σε ύψος οροφές και ένα επιδερμικό στρώμα γυαλιού και ξύλου. Το πιο υψηλό επίπεδο αποτελείται από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, το γραφείο του δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων και των δημοτικών παρατάξεων. Το χαμηλότερο επίπεδο φιλοξενεί τις κοινές διοικητικές λειτουργίες, όπως τους χώρους συναντήσεων των επιτροπών και ένα συνεδριακό κέντρο.
Το διάφανο αίθριο προσφέρει στους πολίτες άμεση θέαση των διοικητικών λειτουργιών. Οι ξύλινες διαδοκιδώσεις πλαισιώνουν κατακόρυφα το αίθριο και δημιουργούν μια ιδιαίτερη εικόνα για τον επισκέπτη. Η έννοια της διαφάνειας, τόσο μεταφορικά, όσο και κυριολεκτικά, δημιουργεί ένα "ανοικτό" προς το κοινό, φωτεινό χώρο, ο οποίος αποτελεί παράλληλα και ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον. Η καθαρότητα στη διάταξη και η δυνατότητα δημιουργίας πολυμορφικών χώρων μέσω κινούμενων πετασμάτων προσθέτουν ευελιξία και προσαρμοστικότητα στο δημαρχιακό μέγαρο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα γραφεία των επιτροπών χρησιμοποιούνται ως αίθουσες συναντήσεων, ενώ σε άλλες περιστάσεις τα πετάσματα μετακινούνται και οι ίδιοι χώροι δύναται να μετατραπούν σε μεγάλες αίθουσες συνεντεύξεων τύπου, εκδηλώσεων, γάμων και εκθέσεων. Η εσωτερική επίπλωση και τα υφάσματα παραπέμπουν στο λογότυπο της διοικητικής περιφέρειας. Η κεντρική θέση του δημαρχείου στην πόλη, η διαφάνεια των όψεων και η ενσωμάτωση του κτιρίου ως διοικητικής έδρας και κέντρου των αρχείων της πόλης το καθιστούν σημείο συνάντησης ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν.
Το κτίριο της οδού Laan van de Glazen Stad αποτελείται από δυο πτέρυγες κτιρίων, οι οποίες συνενώνονται μέσω ενός ψηλού, φωτεινού και πράσινου αιθρίου. Το συγκεκριμένο αίθριο χαρακτηρίζεται από μια δυνατή οπτική σύνδεση με την είσοδο και φιλοξενεί μια αίθουσα υποδοχής και ένα εστιατόριο. Ο μεγάλος εσωτερικός χώρος αποτελείται από διάφορους χώρους, που μοιάζουν με "νησιά", τα οποία αιωρούνται. Οι ως άνω νησίδες είναι εξοπλισμένες με καθίσματα και λειτουργούν ως χώροι διαλείμματος και κοινωνικών συναντήσεων για τους εργαζόμενους. Πρόκειται για χώρους που εντείνουν τη συνοχή ανάμεσα στα δύο κτίρια και τη διάδραση ανάμεσα στους χρήστες μέσω της κυκλοφορίας ή στάσης σ' αυτούς. Το κτίριο προσφέρει ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, το οποίο οργανώνεται στα εξής επίπεδα: στο ισόγειο, στο οποίο χωροθετούνται χώροι συναντήσεων, εκπαίδευσης και τεχνολογίας, και στους άνω ορόφους, στους οποίους βρίσκονται οι κλειστής διάταξης ιδιωτικοί χώροι και οι ανοικτής διάταξης δημόσιοι χώροι. Οι ιδιωτικοί χώροι τοποθετούνται στην πλευρά των διάφανων όψεων, ενώ οι δημόσιοι και πολύβουοι χώροι γειτνιάζουν με το ζωντανό αίθριο. Επίσης, στον τελευταίο όροφο βρίσκεται μια αίθουσα ξεκούρασης, ανταλλαγής απόψεων και ιδεών με σύνδεση σε εξωτερικό εξώστη. Την ελκυστική εικόνα του κτιρίου ολοκληρώνουν η επίπλωση σε χρωματισμούς που παραπέμπουν σε στοιχεία της περιοχής και στο λογότυπο της, καθώς και φωτογραφίες και εκτυπώσεις στις τοιχοποιίες με σκηνές από την καθημερινότητα στην περιφέρεια Westland.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Architectenbureau Cepezed (Jan Pesman, Ronald Schleurholts, Joost Heijnis, Frederique Van Alphen, Robbert Van De Straat, Frank Maas, Mattijs Van Lopik, San Dino Arcilla)
Μελέτη εσωτερικού χώρου:
Cepezedinterieur (Susan Vlemminx, Leo Krommenhoek)
Στατική μελέτη:
Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
H/M μελέτη, ακουστική μελέτη, μελέτη βιωσιμότητας και μελέτη πυρασφάλειας:
KVMC
Αρχιτεκτονική τοπίου:
Buro Lubbers Landschapsarchitectuur & Stedenbouw
Κατασκευή κτιρίου:
Boele & Van Eesteren BV
Ιδιοκτήτης:
Gemeente Westland (Δημος - Περιοχη Westland)
Τοποθεσία:
Naaldwijk, Ολλανδια
Εμβαδό:
Οδος Verdilaan - 5.400 m2
Οδος Laan Van De Glazen Stad - 5.600 m2
Έτος αποπεράτωσης:
Σεπτέμβριος 2017
Φωτογραφίες:
Lucas Van Der Wee (Cepezed) & Gert-Jan Vlekke (φωτογραφία θερμοκηπίου τοιχοποιίας)

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο και Αναψυκτήριο στη Νάουσα

Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο και Αναψυκτήριο στη Νάουσα

Ο ευρύτερος χώρος όπου τοποθετείται το Κέντρο είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο δεν επιτρέπει την κατασκευή κτίσματος με ύψος μεγαλύτερο του ισογείου,…
Προσκυνητάρι σε εργοστάσιο, στο Ηράκλειο

Προσκυνητάρι σε εργοστάσιο, στο Ηράκλειο

Το προσκυνητάρι βρίσκεται μέσα στο εργοστάσιο των "Πλαστικών Κρήτης", στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου. Το γεγονός ότι θα αποτελούσε κομμάτι ενός βιομηχανικού κτιρίου ήταν μια σημαντική παράμετρος που οδήγησε στο…
Βιοκλιματικό κτίριο περιβαλλοντικής ενημέρωσης & εκπαίδευσης, Κύπρος

Βιοκλιματικό κτίριο περιβαλλοντικής ενημέρωσης & εκπαίδευσης, Κύπρος

• Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.Ε.) Κάβο Γκρέκο, είναι η υλοποίηση μελέτης του αρχιτεκτονικού γραφείου, η οποία βραβεύτηκε με το Α’ βραβείο στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, που είχε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.