Γήπεδο ποδοσφαίρου Λεμεσού "Alphamega Stadium"

  • Kontaridis architects_engineers

Το γήπεδο ποδοσφαίρου της Λεμεσού "Alphamega Stadium" βρίσκεται στην Κύπρο λίγο έξω από την πόλη της Λεμεσού στην περιοχή Κολόσσι.
Συνορεύει με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού - Πάφου και αποτελεί έδρα των τριών ομάδων ποδοσφαίρου της Λεμεσού, της ΑΕΛ, του ΑΡΗ και του ΑΠΟΛΛΩΝΑ. Το γήπεδο είναι 4ης Κατηγορίας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της UEFA και έχει χωρητικότητα έντεκα χιλιάδες θέσεις (11.000).

Η συνολική ανάπτυξη περιλαμβάνει:
Α. Γήπεδο ποδοσφαίρου σύμφωνα με τις προδιαγραφές της UEFA για την διεξαγωγή αγώνων
Β. 4 βοηθητικά γήπεδα για τις καθημερινές προπονήσεις των ομάδων
Γ. Υπαίθριο χώρο στάθμευσης

Οι λειτουργίες του γηπέδου καλύπτονται από δύο κτιριακές ενότητες
− Η πρώτη ενότητα του γηπέδου βρίσκεται στη Δυτική πλευρά και αποτελείται από πενταώροφο κτίριο.
Από το κτίριο αυτό γίνεται η είσοδος των ομάδων, των διαιτητών και όλων των παραγόντων των αγώνων ποδοσφαίρου. Σε όλη την όψη του υπάρχει υαλοπέτασμα το οποίο σηματοδοτεί τις εισόδους και χαρακτηρίζει το κτίριο. Στον όγκο του κτιρίου αναπτύσσονται οι απαραίτητοι χώροι για την διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων, χώροι δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, γραφεία του γηπέδου, εστιατόρια, σουίτες, VIP καθώς και όλοι οι Η/Μ χώροι που εξυπηρετούν την λειτουργία του.
− Η δεύτερη ενότητα του γηπέδου βρίσκεται κάτω από τις κερκίδες (Ανατολική, Βόρεια και Νότια). Περιλαμβάνει τις μπουτίκ των ομάδων, τα κυλικεία του γηπέδου, χώρους υγιεινής, γυμναστήρια, τους χώρους προσωπικού ασφαλείας, χώρους πρώτων βοηθειών.

Το γήπεδο εξωτερικά αποτελεί μια σύνθεση με έντονη πλαστικότητα. Η διαμόρφωση της όψης του έγινε με μεταλλική σπονδυλωτή κατασκευή και επικάλυψη φύλλων αλουμινίου. Στην επιφάνεια τους έχει τοποθετηθεί φωτισμός LED εναλλασσόμενων χρωμάτων. Η επιλογή των χρωμάτων γίνεται ανάλογα με την γηπεδούχο ομάδα, ώστε να καλωσορίζει τους φιλάθλους και να ενισχύει το φίλαθλο αίσθημα.
Όλες οι κερκίδες είναι στεγασμένες με στέγαστρο από πάνελ πολυουρεθάνης.
Εμφανής είναι οι είσοδοι των φιλάθλων, όπου σχεδιάστηκαν με αντίθετες καμπυλότητες από το περίβλημα του γηπέδου και τοποθετήθηκαν για την επικάλυψη τους πολυκαρβονικά φύλλα.
Οι κερκίδες είναι κατασκευασμένες από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η κατασκευή τους έγινε από προκατασκευασμένα στοιχεία που τοποθετήθηκαν πάνω σε κλιμακωτά πλαίσια. Οι 11.000 θέσεις κατανέμονται στις κερκίδες σε θέσεις φιλάθλων, θέσεις των επισήμων και σε θέσεις των σουιτών που αναπτύσσονται σε τρία διαφορετικά επίπεδα.

Το οικόπεδο της ανάπλασης έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στις τρείς ομάδες ποδοσφαίρου ΑΕΛ, ΑΡΗ και ΑΠΟΛΛΩΝ Λεμεσού.
Ήταν μια εγκαταλελειμμένη έκταση σε μια προβληματική περιοχή, όπου χρησιμοποιήθηκε για κάποιο διάστημα ως χώρος εναπόθεσης μπάζων. Αυτή η περιοχή, η οποία είχε μικρή αξία με πολλές ιδιαιτερότητες, αναπλάστηκε πλήρως και πέρα από την ανέγερση του Γηπέδου διαμορφώθηκε σε έναν υπερσύγχρονο αθλητικό χώρο, με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα:
• Δημιουργήθηκαν τέσσερα βοηθητικά γήπεδα, που με τα ήδη υπάρχοντα βοηθητικά γήπεδα των αθλητικών εγκαταστάσεων του Απόλλωνα, διαμόρφωσαν μια περιοχή 40.000 m2 πρασίνου.
• Στο χώρο στάθμευσης των οχημάτων φυτεύτηκαν 200 δέντρα για την δημιουργία σκίασης και μικροκλίματος στην περιοχή.
• Χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά λαμπτήρες Led για εξοικονόμηση ενέργειας και χαμηλό κόστος λειτουργίας.
• Εγκαταστάθηκε σύστημα βιολογικού καθαρισμού λυμάτων και επαναχρησιμοποίησης του νερού.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Kontaridis architects_engineers
Επικεφαλής αρχιτέκτονας:
Πέτρος Κονταρίδης 
Ομάδα μελέτης:
Τίνα Κονταρίδου αρχ. μηχ, Στέφανος Μακρής αρχ. μηχ., Βαγγέλης Κονταρίδης πολ. μηχ.
Συνεργάτης αρχιτέκτονας:
P.Papadopoulos and associates
Interior design:
Kontaridis architects_engineers
Στατική μελέτη:
Παύλος Σταυρίδης Πολ. Μηχ., Φώτης Γραβαλάς Πολ. Μηχ, P.Papadopoulos and associates
Η/Μ μελέτη:
Ορέστης Ράνος Ηλ. Μηχ, Χάρης Χαραλαμπίδης Ηλ. Μηχ, Κυριάκος Καραντώνης Μηχαν. Μηχ.
Μελέτη φωτισμού:
J.C. Haggipavlou & Son Limited
Αρχιτεκτονική τοπίου:
Kontaridis architects_engineers
Development:
ΚΟΑ (ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ)
Project management:
Τμήμα Δημοσίων έργων Κύπρου
Κατασκευή:
Cyfield – Neophytoy JV

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Σχεδιασμός του εμπορευματικού κέντρου του ΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο

Σχεδιασμός του εμπορευματικού κέντρου του ΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο

Το εμπορευματικό κέντρο του Ο.Σ.Ε. στο Θριάσιο Πεδίο Αττικής είναι το μεγαλύτερο εμπορικό σιδηροδρομικό κέντρο στα Βαλκάνια. Σ΄ αυτό εντάσσονται σειρά κτιρίων logistic πολλών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Στο πλαίσιο του…
Τερματικός σταθμός κρουαζιερόπλοιων στην Κύπρο

Τερματικός σταθμός κρουαζιερόπλοιων στην Κύπρο

Ο νέος τερματικός σταθμός Λεμεσού είναι το πρώτο ειδικά κατασκευασμένο κτίριο για κρουαζιερόπλοια στο νησί της Κύπρου. Εκτείνεται 350 m στον ανατολικό μόλο σε μία μορφή ελλειπτικών κελυφών, αντικαθιστώντας το…
Η νέα πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία

Η νέα πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία

Η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία αποτελεί ένα έργο ορόσημο, τόσο για τη δημιουργία της στη συγκεκριμένη εποχή, όσο και για τη σημασία της πλήρους μεταμόρφωσής της μέσω της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.