"Rusted Mill House", ανακατασκευή αγροτικού συγκροτήματος στη Μάνη

Το "Rusted Mill house" είναι ένα έργο, που γεννήθηκε από την περιπλάνηση και την αγάπη των ιδιοκτητών του για τη Μάνη και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Το όνειρό τους ήταν να μετατρέψουν αυτό το ερειπωμένο αγροτικό συγκρότημα, που κατασκευάστηκε γύρω στο 1850, σε εξοχική κατοικία.
Το ακίνητο αποτελείται από τρεις ξεχωριστούς, παρακείμενους κτιριακούς όγκους, που βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα. Η λειτουργική διάταξη των επιμέρους κτιρίων ακολουθεί την παραδοσιακή τυπολογία., με αποθηκευτικούς χώρους και καταφύγιο ζώων στο ισόγειο, το λεγόμενο "κατώι" και την κύρια κατοικία και τους χώρους διημέρευσης στον επάνω όροφο, το "ανώι" χωρίς εσωτερική σύνδεσή τους. Η μοναδική "ανακάλυψη" όμως βρίσκεται στην καρδιά του συγκροτήματος αυτού, όπου συναντάται χώρος παραδοσιακού ελαιοτριβείου με διατηρημένο insitu το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού του. Το "λιοτρίβι" γίνεται το επίκεντρο της συνένωσης των τριών κτιρίων, ενώ για την αποκατάσταση και τη προστασία των μεταλλικών μερών εφαρμόστηκαν οι υποδείξεις του τμήματος συντήρησης του μουσείου Μπενάκη.
Βασική επιδίωξη της αποκατάστασης ήταν να διατηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ του αυθεντικού του παρελθόντος και της αντιστοιχίας του με το παρόν για τη δημιουργία μιας συνεκτικής σύνθεσης.
Η κύρια είσοδος ορίζεται στον επάνω όροφο μέσω της εξωτερικής σκάλας. Ο κύριος χώρος διαβίωσης διατηρείται παραδοσιακά στον άνω όροφο και συνδέεται με το ισόγειο μέσω μιας πρόσθετης σκάλας, που οδηγεί στο ελαιοτριβείο.
Όλα τα τοιχώματα αποκαταστάθηκαν στην αρχική τους μορφή, αφαιρώντας στρεβλές επισκευές σκυροδέματος και μεταγενέστερες προσθήκες και χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά και τεχνικές αρμολογήματος. Εσωτερικά, χρησιμοποιούνται φυσικά υλικά επιχρισμάτων που ενισχύουν την πλαστικότητα των παραδοσιακών τοίχων, ενώ για την ανακατασκευή της στέγης επαναχρησιμοποιήθηκαν τα πρωτότυπα κεραμίδια.
Για την εξυπηρέτηση των νέων λειτουργικών αναγκών επιλέχτηκαν περιορισμένες και λιτές επεκτάσεις επενδυμένων με οξειδωμένο χάλυβα Cor-Ten, ένα σύγχρονο υλικό που συνεχίζει να "μεγαλώνει" με τη πάροδο του χρόνου, κάνοντας σαφή τη προσαρμογή στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Η χρήση χαλύβδινων και γυάλινων επιφανειών διακρίνει τον νέο όγκο από το αρχικό κτίριο, τονίζοντας τις διαφορετικές φάσεις κατασκευής, αλλά και τη συνέχεια στην ανάπτυξη της κατοικίας με την πάροδο του χρόνου.
Η αντιμετώπιση του περιβάλλοντος χώρου βασίστηκε στην ανάδειξη των χαρακτηριστικών μανιάτικων βράχων με φύτευση λουλουδιών και βοτάνων στις φυσικές ρωγμές τους και γραμμικές κλίμακες από πελεκητό σκυρόδεμα ενδιάμεσά τους.
Το έργο τιμήθηκε με ειδική μνεία στα "German Design Award 2021".

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη και μελέτη αποκατάστασης:
Detale Architecture & Engineering
Υπεύθυνοι μηχανικοί:
Κοκκαλιάρη Ελεάννα, Πάστρας Δημήτρης,
Τοποθεσία:
Καρδαμύλη, Μάνη
Φωτογραφίες:
Yiorgis Yerolympos

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Villa Melana" – Εξοχική κατοικία στον Τύρο Αρκαδίας

Το κτίριο ορίζεται από 3 όγκους και αναπτύσσεται παράλληλα στις υψομετρικές γραμμές. Η τελική του μορφή προκύπτει από τη διάσπαση ενός ενιαίου επιμήκους όγκου με τη μετατόπιση του κεντρικού του…
Κατοικία στους πρόποδες του όρους Υμηττού

Κατοικία στους πρόποδες του όρους Υμηττού

Η κατοικία βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Υμηττού και αναπτύσσεται στον άξονα Ανατολή – Δύση, με κύριο σκοπό την λιγότερο δυνατή επέμβαση στο τοπίο-περιβάλλον ,εφόσον κατά τον  άξονα Βορρά-Νότου το…
Δυο αειφόρες ισόγειες κατοικίες στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Δυο αειφόρες ισόγειες κατοικίες στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

H αρχιτεκτονική σύνθεση είναι ολιστική, με γνώμονα τον αειφόρο σχεδιασμό. Τα κτίρια εντάσσονται μεν στην ενεργειακή κατηγορία Α+ σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ, λειτουργούν όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό με παθητικό, βιοκλιματικό…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.