“Hillorama Loft” κατοικία στο Πανόραμα

  • Ιωάννα Νικολαΐδου

Το διαμέρισμα “Hillorama Loft” αποτελείται από δυο ορόφους ̶ το ισόγειο που περιλαμβάνει το καθιστικό , την κουζίνα , ένα υπνοδωμάτιο και ένα λουτρό , και τον όροφο που περιλαμβάνει το κύριο υπνοδωμάτιο με δωμάτιο γκαρνταρόμπα, ένα παιδικό υπνοδωμάτιο και ένα λουτρό .
Ο σχεδιασμός ολόκληρης της κατοικίας βασίστηκε σε απλές και λιτές γραμμές, με έντονο το στοιχείο του ξύλου να συμπληρώνει αρμονικά τη μίνιμαλ αισθητική του χώρου. Ο συνδυασμός υλικών, οι πλούσιες υφές, οι γήινες αποχρώσεις που διακόπτονται από έντονες λευκές και σκούρες, οι κρυφοί φωτισμοί και οι λεπτομέρειες στις οροφές με γραμμικούς φωτισμούς μαγνητικών ραγών είναι χαρακτηριστικά στοιχεία της κατοικίας που συμπληρώνουν την ταυτότητά της.
Καθώς εισέρχεται κανείς στην κατοικία βρίσκεται σε έναν ενιαίο χώρο τύπου open plan, στον οποίο βρίσκεται το καθιστικό, η κουζίνα και ένας ενδιάμεσος συνδετικός χώρος με την τραπεζαρία. Δάπεδο πλακιδίου το οποίο μιμείται το ξύλο αποδίδει μια νότα ζεστασιάς και άνεσης στο χώρο . Χαρακτηριστικό της εισόδου είναι η μαγνητική ράγα με ποικιλία φωτιστικών από σποτ, ψείρες και led, η οποία διατρέχει περιμετρικά την οροφή, συνεχίζοντας και στην κάθετη επιφάνεια του τοίχου της τραπεζαρίας .
Στο χώρο του καθιστικού, από το οποίο υπάρχει οπτική επαφή με το εσωτερικό μπαλκόνι του ορόφου, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις καθετότητες, τονίζοντας ακόμη περισσότερο το διπλό ύψος του χώρου. Τα μεγάλα ανοίγματα στους εξωτερικούς τοίχους τόσο στο ισόγειο όσο και στον όροφο διαχέουν ομοιόμορφα το άπλετο φυσικό φως σε όλο το χώρο. Η ειδική κατασκευή του επίπλου της τηλεόρασης με κάθετες ξύλινες κολώνες μέχρι την οροφή σε συνδυασμό με τις λευκές επιφάνειες κρυφών ντουλαπιών αποδίδουν στο χώρο μια βαθύτερη προοπτική ύψους και βάθους. Ο επιβλητικός διπλού ύψους τοίχος με επένδυση σταμπωτής τεχνοτροπίας σε υφή ρουστίκ τούβλου γήινου τόνου συμπληρώνει την πανδαισία υφών στο χώρο, ξεδιπλώνοντας το μεγαλείο του.
Τέσσερα φωτιστικά στρόγγυλης διατομής σε ακανόνιστη κρέμαση δεσπόζουν στο κέντρο του σαλονιού δίνοντας την ψευδαίσθηση της αιώρησης. Στο ίδιο μοτίβο σχεδιασμού κυμαίνεται και ο χώρος της κουζίνας , η οποία τονίζεται και διαχωρίζεται οπτικά από τον υπόλοιπο χώρο με την τοποθέτηση διαφορετικών πλακιδίων από τον υπόλοιπο χώρο, σε υφή πατητής τσιμεντοκονίας γκρι απόχρωσης.
Στο κύριο υπνοδωμάτιο διατηρείται η σχεδιαστική συνοχή με τον ισόγειο χώρο, με τις ξύλινες επενδύσεις σε μορφή κάθετων κολώνων να κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι σκούρες και ανοιχτές αποχρώσεις του γκρι, οι υφές ξύλου και οι δεσμίδες κρυφού φωτισμού δημιουργούν ένα σύμπλεγμα οπτικής πανδαισίας. Ο μεγάλος επιβλητικός στρόγγυλος καθρέφτης εκτοξεύει την αισθητική αποδίδοντας την ψευδαίσθηση του βάθους στο χώρο.
Ο σχεδιασμός του παιδικού υπνοδωματίου βασίστηκε σε παλ τόνους του σάπιου μήλου και λευκού, με μικρές πινελιές από στάμπες λουλουδιών και καρδιών να αποδίδουν την ευαισθησία και την τρυφερότητα της ηλικίας .
Στα δυο λουτρά κυριαρχούν υφές μαρμάρου, σε άκρως αντίθετες αποχρώσεις. Στο λουτρό ισογείου κυριαρχούν οι σκούροι τόνοι του γκρι και του ξύλου, ενώ στο λουτρό του ορόφου λευκοί τόνοι μαρμάρου με καφέ ανταύγειες εμπλέκονται με πινελιές μόκας και ξύλου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Ιωάννα Νικολαΐδου
Εμβαδό:
137 m2
Τοποθεσία:
Πανόραμα, Θεσσαλονίκη
Φωτογραφίες:
Λευτέρης Τσιρκινίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Δύο κατοικίες στην Ανάβυσσο

Δύο κατοικίες στην Ανάβυσσο

Το κτίριο χωροθετείται στην περιοχή της Αναβύσσου, σε ένα ιδιαίτερα επικλινές και νότιου προσανατολισμού οικόπεδο, με πανοραμική θέα προς τη θάλασσα, δεδομένα που καθόρισαν και τις βασικές αρχές της μελέτης.…
Ισόγεια κατοικία

Ισόγεια κατοικία "Clover House", στα Κύθηρα

H κατοικία βρίσκεται στη νότια πλευρά των Κυθήρων, όπου οι ήπιες βουνοπλαγιές και η χαμηλή βλάστηση με αρωματικά φυτά και θάμνους συνιστούν ένα τυπικό μεσογειακό τοπίο, για το οποίο ξεχωρίζει…
Εξοχική κατοικία στην Κόρινθο

Εξοχική κατοικία στην Κόρινθο

H εξοχική ισόγεια κατοικία βρίσκεται στην Κόρινθο σε μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων, που έχει θέα τόσο στον Κορινθιακό κόλπο όσο και στον επιβλητικό λόφο των Εξαμιλίων στα δυτικά. Ο λιτός…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.