"Υφαίνοντας με το τοπίο" κατοικία στον Κώστο Πάρου

Η ιδιοκτησία βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα το νησιού, που βλέπει τη Νάξο. Το αγροτεμάχιο είναι ένας ελαιώνας με μεγάλη κλίση. Ξερολιθιές, που διατρέχουν κατά μήκος σαν νήματα το οικόπεδο, συγκρατούν το έδαφος. Η ιδέα είναι η ύφανση μέσα στο υπάρχον τοπίο. Η σύνθεση δημιουργεί φράγμα στους βίαιους βοριάδες και στο μικρόκλιμα. Το κτίριο εκτείνεται περιελισσόμενο ανάμεσα στις ελιές. Τα πολλά κατώφλια του αντιστοιχούν σε αυλές σε διαφορετικές στάθμες. Η ζωή οργανώνεται ανάμεσα σε τρείς υπάρχουσες ελιές, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και σπουδαιότητα. Το σπίτι γίνεται ένας καμβάς που συνδιαλέγεται με το τοπίο.
Το συγκρότημα αποτελείται από τρείς διακριτούς όγκους. Το κεντρικό σπίτι, με την κουζίνα, το καθημερινό και τα τρία υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους, αναπτύσσεται κλιμακωτά προς το νότο. Δύο ανεξάρτητοι όγκοι με χρήση ξενώνα αναπτύσσονται κλιμακωτά προς την ανατολή. Στη συμβολή τους με το κεντρικό κτίριο οργανώνεται η υπαίθρια κουζίνα με τη τραπεζαρία της, χρήσεις προστατευμένες από το βοριά με μια πέργκολα και έναν τοίχο ξερολιθιάς.
Τα υλικά κατασκευής είναι απλά, μια διαλεκτική σχέση αναπτύσσεται μεταξύ των πέτρινων αδρών τοίχων ξερολιθιάς, που δημιουργούν τους αναβαθμούς των αυλών, και του λευκού χρώματος του επιχρίσματος των κτισμάτων. Οι πέτρινες διαμορφώσεις έρχονται σαν ένα ενδιάμεσο μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στις αυστηρές ακμές της σύνθεσης και την τυχαιότητα και πολυπλοκότητα της φύσης.
Η πολυγωνική σύνθεση σε κάτοψη δημιουργεί μικρές προστατευμένες αυλές που εισχωρούν στη μάζα του κτιρίου σε μια λογική δαντέλας. Μακρόστενες σχισμές δημιουργούν φυγές από τους εσωτερικούς χώρους σε δέντρα που φυτεύονται εκεί.
Το σπίτι είναι βιοκλιματικό. Το βρόχινο νερό συλλέγεται, φιλτράρεται και επαναχρησιμοποιείται. Όλοι οι χώροι έχουν διαμπερή ανοίγματα για τον αερισμό τους. Η πέτρα της εκσκαφής επαναχρησιμοποιείται.
Το "μαλακό" σύστημα των παλιών ξερολιθιών, απλωμένο σαν κλωστές πάνω στο έδαφος, αποκτάει κανονικότητα στο σημείο της επέμβασης. Οι ορθογωνικές αυλές, οι σκηνές της καθημερινότητας, μια τρισδιάστατη κουρελού υφασμένη με το τοπίο.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
GEM Architects
Ομάδα μελέτης:
Δέσποινα Γουναροπούλου, Βίκυ Εμμανουηλίδου, Πέτρος Μπαζός
Συνεργάτες:
Σταυρίνα Τσατσαρώνη, Αλεξία Χατζησταματίου
Στατική μελέτη:
Δημήτρης Μπακάλης
Μηχανολογική Μελέτη:
Γεράσιμος Πετράτος 
Εμβαδό:
240 m²
Έτος κατασκευής:
2018-2019
Φωτογραφίες:
Κώστας Βεργάς

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στη Βάρκιζα Αττικής

Κατοικία στη Βάρκιζα Αττικής

Η κατοικία βρίσκεται στη Βάρκιζα της Αττικής και είναι οικοδομημένη σ’ ένα οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων στην πλαγιά ενός λόφου, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη θάλασσα. Η κατοικία αναπτύσσεται…
Κατοικία στον Κάμπο της Πάρου

Κατοικία στον Κάμπο της Πάρου

Ευρισκόμενη εντός των ορίων του οικισμού Κάμπος της Πάρου, η φυσική παρουσία της κατοικίας ενισχύεται από το υπέροχο αγροτικό τοπίο που την περιβάλλει, αποτελούμενο από χωράφια σιτηρών, μικρούς αμπελώνες και…
Villa Troy στη Λευκωσία

Villa Troy στη Λευκωσία

Η κατοικία, με εμβαδόν 340 τ.μ. στα όρια του Δήμου Στροβόλου, έχει δημιουργηθεί με γνώμονα τη σύγχρονη αισθητική, η οποία στοχεύει να διατηρείται στo πέρασμα του χρόνου μέσω των διαχρονικών υλικών…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.