"Υφαίνοντας με το τοπίο" κατοικία στον Κώστο Πάρου

Η ιδιοκτησία βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα το νησιού, που βλέπει τη Νάξο. Το αγροτεμάχιο είναι ένας ελαιώνας με μεγάλη κλίση. Ξερολιθιές, που διατρέχουν κατά μήκος σαν νήματα το οικόπεδο, συγκρατούν το έδαφος. Η ιδέα είναι η ύφανση μέσα στο υπάρχον τοπίο. Η σύνθεση δημιουργεί φράγμα στους βίαιους βοριάδες και στο μικρόκλιμα. Το κτίριο εκτείνεται περιελισσόμενο ανάμεσα στις ελιές. Τα πολλά κατώφλια του αντιστοιχούν σε αυλές σε διαφορετικές στάθμες. Η ζωή οργανώνεται ανάμεσα σε τρείς υπάρχουσες ελιές, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και σπουδαιότητα. Το σπίτι γίνεται ένας καμβάς που συνδιαλέγεται με το τοπίο.
Το συγκρότημα αποτελείται από τρείς διακριτούς όγκους. Το κεντρικό σπίτι, με την κουζίνα, το καθημερινό και τα τρία υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους, αναπτύσσεται κλιμακωτά προς το νότο. Δύο ανεξάρτητοι όγκοι με χρήση ξενώνα αναπτύσσονται κλιμακωτά προς την ανατολή. Στη συμβολή τους με το κεντρικό κτίριο οργανώνεται η υπαίθρια κουζίνα με τη τραπεζαρία της, χρήσεις προστατευμένες από το βοριά με μια πέργκολα και έναν τοίχο ξερολιθιάς.
Τα υλικά κατασκευής είναι απλά, μια διαλεκτική σχέση αναπτύσσεται μεταξύ των πέτρινων αδρών τοίχων ξερολιθιάς, που δημιουργούν τους αναβαθμούς των αυλών, και του λευκού χρώματος του επιχρίσματος των κτισμάτων. Οι πέτρινες διαμορφώσεις έρχονται σαν ένα ενδιάμεσο μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στις αυστηρές ακμές της σύνθεσης και την τυχαιότητα και πολυπλοκότητα της φύσης.
Η πολυγωνική σύνθεση σε κάτοψη δημιουργεί μικρές προστατευμένες αυλές που εισχωρούν στη μάζα του κτιρίου σε μια λογική δαντέλας. Μακρόστενες σχισμές δημιουργούν φυγές από τους εσωτερικούς χώρους σε δέντρα που φυτεύονται εκεί.
Το σπίτι είναι βιοκλιματικό. Το βρόχινο νερό συλλέγεται, φιλτράρεται και επαναχρησιμοποιείται. Όλοι οι χώροι έχουν διαμπερή ανοίγματα για τον αερισμό τους. Η πέτρα της εκσκαφής επαναχρησιμοποιείται.
Το "μαλακό" σύστημα των παλιών ξερολιθιών, απλωμένο σαν κλωστές πάνω στο έδαφος, αποκτάει κανονικότητα στο σημείο της επέμβασης. Οι ορθογωνικές αυλές, οι σκηνές της καθημερινότητας, μια τρισδιάστατη κουρελού υφασμένη με το τοπίο.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
GEM Architects
Ομάδα μελέτης:
Δέσποινα Γουναροπούλου, Βίκυ Εμμανουηλίδου, Πέτρος Μπαζός
Συνεργάτες:
Σταυρίνα Τσατσαρώνη, Αλεξία Χατζησταματίου
Στατική μελέτη:
Δημήτρης Μπακάλης
Μηχανολογική Μελέτη:
Γεράσιμος Πετράτος 
Εμβαδό:
240 m²
Έτος κατασκευής:
2018-2019
Φωτογραφίες:
Κώστας Βεργάς

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ισόγεια κατοικία στην Κρήτη με αρμονική ένταξη στο ανάγλυφο του εδάφους

Ισόγεια κατοικία στην Κρήτη με αρμονική ένταξη στο ανάγλυφο του εδάφους

Η κατοικία έχει κατασκευαστεί σε οικόπεδο επιφάνειας 4.000 m² στην περιοχή Καμίνα, στην κωμόπολη Κοκκίνη Χάνι του νομού Ηρακλείου Κρήτης, η οποία παρουσιάζει ήπιες υψομετρικές διαφορές, με το κτίσμα να…
Συγκρότημα τριών κατοικιών στη Μυτιλήνη

Συγκρότημα τριών κατοικιών στη Μυτιλήνη

Στη Νεάπολη Μυτιλήνης, σ’ ένα ελαιόκτημα 10,5 στρεμμάτων, κατασκευάστηκε ένα συγκρότημα τριών κατοικιών, όμοιων στο κέλυφος, των οποίων η διάταξη δημιουργεί μια ανοιχτή "αγκαλιά" στο χώρο της πισίνας. Οι γειτνιάζοντες…
“Polygon house” κατοικία στη Σκιάθο

“Polygon house” κατοικία στη Σκιάθο

Η κατοικία έχει κατασκευαστεί στο νησί της Σκιάθου, στη θέση Προφήτης Ηλίας σε έκταση με έντονη κλίση που βρίσκεται 350 m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εξαιτίας της σύνθετης…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.