"Olea house", δύο ισόγειες κατοικίες στην Πάτρα

Η σύλληψη της ιδέας προήλθε ως μία σύνθεση χώρων, οι οποίοι ακολουθούν ένα γραμμικό άξονα και διαχωρίζονται από αίθρια και ημιυπαίθριους χώρους. Βασικό στοιχείο, που αποτελεί και τον πυρήνα της σύνθεσης, αποτελεί το δέντρο της ελιάς, η οποία τοποθετείται στο κέντρο του κτιρίου. Ο ενιαίος χώρος διημέρευσης περιλαμβάνει το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα. Η ανοιχτή διάταξη του χώρου έχει σχεδιαστεί με προσεγμένη αισθητική, με στόχο να προσφέρει ένα περιβάλλον άνεσης και ηρεμία στην καθημερινή ζωή των κατοίκων.
Τα ασαφή όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, που επιτυγχάνονται με το αίθριο, τους ημιυπαίθριους χώρους και τη μεγάλη εσωτερική αυλή, έχουν ως αποτέλεσμα ο εσωτερικός χώρος να διαχέεται προς τον εξωτερικό. Τα μεγάλα υαλοστάσια, επίσης, συμβάλλουν προς την ίδια κατεύθυνση, καθώς ενισχύουν τα μη εμφανή όρια και επιτρέπουν άπλετο φυσικό φως να εισέλθει στο κτίριο. Αυτά τα στοιχεία διαμορφώνουν την αίσθηση μιας ολοήμερης υπαίθριας κατοίκησης, υπογραμμίζοντας την εξωστρέφεια του κτιρίου.
Κυρίαρχο υλικό είναι το εμφανές ανεπίχριστο σκυρόδεμα, που τοποθετείται περιμετρικά του κτιρίου, δίνοντας έμφαση στον αστικό χαρακτήρα της κατοικίας. Παρά τα βαριά στοιχεία του σκελετού του, το κτίριο "αποκολλάται" από το έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο διατηρεί την αυτονομία του ως σύστημα κλειστών και ανοιχτών χώρων, σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο του, χωρίς να είναι αποκομμένο από αυτόν. Μέσα από τη λιτότητα της κατασκευής, την ανάδειξη του στατικού ή δομικού ρόλου του κάθε στοιχείου και τη χρήση ακατέργαστων υλικών, βασική πρόθεση ήταν η σύνθεση ενός λειτουργικού κτιρίου με αρχιτεκτονική ταυτότητα, που να είναι αναγνωρίσιμο.
Το έργο διακρίθηκε στους πέντε φιναλίστ στην κατηγορία πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα στα ''Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής'' που διοργανώνει το Doma (Δομές) - Doma Awards 2020.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Façade architecture / Ασημακόπουλος Α. - Οικονόμου Χ. ΙΚΕ
Ομάδα μελέτης:
Χαρίλαος Οικονόμου, πολιτικός μηχ.
Νέλυ Δημησιάνου, αρχιτέκτων μηχ.
Πένυ Ανδρίτσου, αρχιτέκτων μηχ.
Στατική μελέτη:
Αριστείδης Ασημακόπουλος, δρ. πολιτικός μηχ.
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη:
Διονύσιος Μπέλτσος, μηχανολόγος ηλεκτρολόγος
Κατασκευή – επίβλεψη:
Façade architecture / Ασημακόπουλος Α. - Οικονόμου Χ. ΙΚΕ
Τοποθεσία:
Μπεγουλάκι, Πάτρα
Επιφάνεια οικοπέδου:
900 m2
Εμβαδό κατοικιών:
185 m2 & 66 m2
Χρόνος μελέτης:
2017
Χρόνος κατασκευής:
2017-2018
Φωτογραφίες:
Γιώργης Γερόλυμπος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Urban Cubes - Σύγχρονη πολυκατοικία στο Παγκράτι

Urban Cubes - Σύγχρονη πολυκατοικία στο Παγκράτι

Η Αθήνα είχε μια συγκεκριμένη τυπολογία πολυκατοικίας μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του '80. Πανομοιότυποι όροφοι, με ένα μικρό μπαλκόνι να διασχίζει οριζοντίως διαφορετικά διαμερίσματα και δύο με τρία…
Πέτρινη κατοικία στο Κατηχώρι Πηλίου

Πέτρινη κατοικία στο Κατηχώρι Πηλίου

Περπατώντας κανείς στο καλντερίμι του χωριού, τον υποδέχεται η νέα κατοικία. Μια ξύλινη λιτή πόρτα οδηγεί στον ανατολικό κήπο όπου βρίσκονται η κύρια είσοδος της κατοικίας καθώς και η ανεξάρτητη…
Βιοκλιματική κατοικία στην Λεμεσό

Βιοκλιματική κατοικία στην Λεμεσό "VI"

Στόχος στον σχεδιασμό αυτής της κατοικίας στη Λεμεσό ήταν η δημιουργία μιας nZEB, βιοκλιματικής κατοικίας, η οποία να είναι ανοιχτή προς το νότο και τη θέα, ενώ εκμεταλλεύεται τις περιβαλλοντικές…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.