Πολυκατοικία στο Γκάζι

Η πολυκατοικία βρίσκεται στην περιοχή του Γκαζιού, που γειτνιάζει με τον Κεραμεικό. Η πρόταση γεννήθηκε από τη διάλυση των ισχυρών ορίων του στοιχειώδους κατοικήσιμου "κουτιού" και τη συγκρότηση μιας ανοιχτής, ρέουσας σύνθεσης ελεύθερων πλακών. Στην πολυκατοικία το κλειστό κουτί που προστατεύει την ελεγχόμενη και ευαίσθητη διαδικασία της κατοίκησης "ανοίγει" προς τα έξω, διαμορφώνοντας καταστάσεις εξωστρεφούς πολύκατοίκησης. Δημιουργεί έτσι διαγώνιες αντιστικτικές σχέσεις συνύπαρξης και συγκατοίκησης μέσα στην ίδια τη σύνθεση, αλλά και με το δημόσιο χώρο της πόλης. Η ιδέα της διάλυσης και αποκάλυψης του εσωτερικού χώρου του "κουτιού" τονίζεται από την καθαρή σχέση των κατακόρυφων και οριζόντιων επιπέδων που αρθρώνονται μεταξύ τους και συγκροτούν τη μορφή του θέματος. Αυτά τα επίπεδα δεν σταματούν στην όψη αλλά εισχωρούν, ολισθαίνουν, "συρταρώνουν" στο εσωτερικό της λύσης και διαμορφώνουν τον κατοικήσιμο χώρο. Έτσι, η ανοιχτή, ρέουσα σύνθεση δεν είναι ένα αισθητικό παιχνίδι της επιδερμίδας χωρίς βάθος, αλλά αποτελεί ισχυρή δομική εσωτερική κίνηση στο χώρο.
Τα βασικά δομικά συνθετικά στοιχεία, που συγκροτούν την αρχιτεκτονική δομή της πρότασης είναι: Η οριζόντια πλάκα χωρίς δοκάρια, από εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα, το κατακόρυφο τοίχωμα, και ο ελεύθερος στύλος. Σε σχέση με αυτά ορθώνονται ελάχιστοι τοίχοι πλήρωσης από ξηρά δόμηση (που τονίζονται με χρώμα, σε αντιστικτική σχέση με το σκυρόδεμα) και τα κουφώματα από αλουμίνιο ή σίδερο.
Κύριο υλικό κατασκευής του φέροντος οργανισμού, αλλά και πολλών στοιχείων του εξωτερικού ορίου του κτιρίου είναι το ανεπίχριστο, άβαφο σκυρόδεμα, το οποίο αποτελεί όχι μόνο το βασικό δομικό - κατασκευαστικό στοιχείο αλλά και βασικό παράγοντα διαμόρφωσης της αισθητικής της μορφής.
Το κτίριο συνεχίζει την οικοδομική γραμμή στο ισόγειο, ενώ από τον όροφο και άνω οπισθοχωρεί από αυτήν, έτσι ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν οι μεγάλοι εξώστες, που διαμορφώνουν και μια διαλεκτική σχέση με την πόλη. Δεν εξαντλεί την κάλυψη και αναπτύσσεται καθ’ ύψος, αποδίδοντας ελεύθερο χώρο - αυλή προς την πόλη και στο πίσω μέρος του οικοπέδου.
Οι διατάξεις του εσωτερικού χώρου των διαμερισμάτων είναι απλές, "ρέουσες", με ελάχιστα μόνιμα χωρίσματα. Αξιοποιούν την ελευθερία που προσφέρει ο στατικός φορέας της "πλάκας χωρίς δοκούς", χωρίς ενδιάμεσα υποστυλώματα. Αξιοποιούν επίσης το διαμπερές του χώρου, το φως και τη θέα που προσφέρει η θέση του οικοπέδου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: Σοφία Τσιράκη, Αρχιτεκτονικό γραφείο Αναστασίου Μπίρη - Δημητρίου Μπίρη και συνεργατών
Συνεργάτης αρχιτέκτων (μελέτη): Βασιλική Δήμα
Συνεργάτες αρχιτέκτονες (κατασκευή): Αλέξανδρος Συριόπουλος, Σοφία Ζουρνατζίδου
Στατική μελέτη: Κώστας Πολυχρονόπουλος, Λεωνίδας Τσιράκης
Η/Μ μελέτη: Νίκος Τσαγκανός
Τρισδιάστατες απεικονίσεις: Κατερίνα Δασκαλάκη, Φώτης Ζαπαντιώτης
Φωτογραφίες: Μπάμπης Λουιζίδης, Σοφία Τσιράκη

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο παλαιό ψυχικό

Κατοικία στο παλαιό ψυχικό

Η κατοικία δεν ανήκει στην ομάδα των έργων της KLab Architecture, στα οποία υπάρχει μια αναζήτηση στην υλοποίηση στόχων και σεναρίων, διαμορφωμένων σε ερμηνείες αρχιτεκτονικών πειραμάτων. Ούτε στην κατηγορία των…
Κατοικία στην Εκάλη

Κατοικία στην Εκάλη

Το κτίριο, συνολικού εμβαδού 680 m², εδράζεται στέρεα στη γη και αποπνέει μια λυρική αυστηρότητα. Η σύνθεση ξεκινά από τις “ανάγκες”, από το περιεχόμενο του κτιρίου. Επιλέγοντας χειρισμούς οικονομίας και…
Διπλοκατοικία στο Κρυονέρι

Διπλοκατοικία στο Κρυονέρι

Σε ένα στενόμακρο και επικλινές οικόπεδο στο Κρυονέρι Αττικής, το "Κλιμακωτό Π", οργανώνει κατακόρυφα δύο κατοικίες για τους γονείς και την κόρη μιας οικογένειας.Αντίθετα με έναν τυπικό κτιριακό όγκο που…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.