Πέτρινη κατοικία στο Κατηχώρι Πηλίου

Περπατώντας κανείς στο καλντερίμι του χωριού, τον υποδέχεται η νέα κατοικία. Μια ξύλινη λιτή πόρτα οδηγεί στον ανατολικό κήπο όπου βρίσκονται η κύρια είσοδος της κατοικίας καθώς και η ανεξάρτητη είσοδο στον ξενώνα με την πέτρινη στοά.
Η κατοικία αναπτύσσεται περιμετρικά της σκάλας ακολουθώντας την ροή των χαράξεών της. Ο πέτρινος θόλος που δημιουργείται στην βάση της σκάλας διαχωρίζει τους βοηθητικούς χώρους καθώς και τον ξενώνα από το υπόλοιπο σπίτι. Ο διαχωρισμός γίνεται και αισθητικά κατανοητός από την υλικότητα που σταδιακά αλλάζει οδηγώντας εσωτερικά από τον κυρίως χώρο της εισόδου στον ξενώνα .
Στον όροφο βρίσκει κανείς τα υπνοδωμάτια τα οποία απολαμβάνουν την ομορφιά της ανοικτής στέγης καθώς και τα πατάρια τους με την θαλπωρή που προσφέρουν κατά την χρήση τους, ιδιαίτερα στα παιδιά της οικογένειας.
Τα γωνιακά παράθυρα της κουζίνας και του ενός υπνοδωματίου ανοίγουν την κατοικία στην ανατολή με θέα το χωριό και το Πήλιο, ενώ τα υπόλοιπα ανοίγματα προσκαλούν τους χρήστες να απολαύσουν την απρόσκοπτη θέα προς τον Βόλο και τον Παγασητικό.
Χαρακτηριστική είναι η ξύλινη πέργκολα – μπαλκόνι, η οποία δημιουργεί το ¨μεταίχμιο¨ μεταξύ του εξωτερικού και εσωτερικού χώρου στεγάζοντας το υπαίθριο καθιστικό του ισογείου, και προλογίζοντας την νότια αυλή της κατοικίας.
Ο χώρος του υπαίθριου στεγασμένου, παραδοσιακού πέτρινου φούρνου αποτελεί μια γωνιά απόλαυσης, οπτικής, γευστικής αλλά και ακουστικής καθώς τα αηδόνια που κατοικούν στο, παράπλευρο της αυλής, ρέμα είναι πάντα πρόθυμα να συντροφεύσουν τον χρήστη με το τραγούδι τους. Η φύτευση στους εξωτερικούς χώρους, οι παραδοσιακές λεπτομέρειες που έχουν ενταχθεί στον πέτρινο όγκο της κατοικίας αλλά και η τοποθέτηση του στο ανάγλυφο του εδάφους, εντάσσουν την κατοικία αρμονικά στο οπτικό σύνολο του οικισμού, προσθέτοντας στην φυσική εξέλιξή του.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη & επίβλεψη:
Δημήτρης Φιλιππιτζής και συνεργάτες
Κατασκευή:
ARCH LAB_149
Στατική μελέτη:
Νικόλαος Τσιούτσιος
Μηχανολογική μελέτη:
Παναγιώτης Αδάμος
Έτος κατασκευής:
2021
Τοποθεσία:
Κατηχώρι, Πήλιο
Φωτογραφίες:
Ιωάννης Γιαννέλος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Κηφισιά

Κατοικία στην Κηφισιά

Μέσω της αρχιτεκτονικής σύνθεσης έγινε προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστούν όσο το δυνατό περισσότεροι υπαίθριοι χώροι για ευχάριστη διαβίωση, στο ήδη μικρό οικόπεδο. Ο πέτρινος όγκος στην είσοδο του οικοπέδου διαχωρίζει…
Εξοχική κατοικία στην Άνδρο

Εξοχική κατοικία στην Άνδρο

Η εξοχική κατοικία φιλοξενεί μια τετραμελή οικογένεια με δύο μικρά παιδιά και βρίσκεται σε ένα οικόπεδο ιδιαίτερο, κρυμμένο από ψηλά κυπαρίσσια στο βορρά για να κόβουν τους δυνατούς ανέμους και…

"Dream House" Κατοικία στο Κεφαλάρι

Η κατοικία στο Κεφαλάρι σχεδιάστηκε με πρωταρχικό στόχο να εκπληρώσει το όνειρο του ιδιοκτήτη της. Το όνειρο για ένα σπίτι που θα καλύπτει όλες τις λειτουργικές του ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.