Οκταώροφη πολυκατοικία στους Αμπελόκηπους

Η πολυκατοικία αποτελείται από οκτώ ορόφους διαμερισμάτων, έναν όροφο πιλοτής, και υπόγειο. Ο κάθε όροφος της ανωδομής, αποτελείται από δύο διαμερίσματα με ένα υπνοδωμάτιο.
Το κτίριο βρίσκεται σε μεσαίο οικόπεδο με πρόσωπο σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας στους Αμπελόκηπους, πολύ κοντά στο σταθμό μετρό της Πανόρμου. Ζητούμενο, βάσει της τοποθεσίας του και του πελατολογίου της ιδιοκτήτριας εταιρείας, ήταν να δημιουργηθούν μικρά, εμπορικά διαμερίσματα. Άλλα δεδομένα που καθόρισαν το σχεδιασμό ήταν: η πλήρης εξάντληση του συντελεστή δόμησης, η προσαρμογή στο ΝΟΚ, η τυποποίηση, οικονομία και ταχύτητα κατασκευής και η ένταξη του κτιρίου στον περιβάλλοντα χώρο.
Έτσι, σε επίπεδο κάτοψης, δημιουργήθηκε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με τον πυρήνα του κλιμακοστασίου και του ανελκυστήρα να τοποθετούνται κεντρικά και πίσω ώστε να μένει χώρος προς την πλευρά του δρόμου, για να τοποθετηθούν οι χώροι διημέρευσης της κατοικίας (καθιστικό - κουζίνα) σε άμεση συσχέτιση με τη ζωή της γειτονιάς.
Αντιθέτως, οι χώροι ύπνου τοποθετούνται προς την πίσω, πιο ήσυχη πλευρά του οικοπέδου, εκμεταλλευόμενοι το νοτιοανατολικό προσανατολισμό και προσφέροντας τη μέγιστη δυνατή ιδιωτικότητα στους κατοίκους.
Μορφολογικά επιχειρήθηκε η συνέχεια του αστικού ιστού και η ενσωμάτωση της νέας πολυκατοικίας σε αυτόν. Επίσης έγινε προσπάθεια να διατηρηθεί η ορθογωνική διάταξη της κάτοψης και στην όψη, αλλά και στα επί μέρους τμήματά της. Ένα πλαίσιο αποτελούμενο από οριζόντιες ζώνες μπαλκονιών και κατακόρυφα στοιχεία από μεταλλικές περσίδες που εναλλάσσονται ενοποιεί τους εξώστες όλων των ορόφων και δημιουργεί χωρίσματα μεταξύ των διαμερισμάτων του ιδίου ορόφου, δίνοντας ενδιαφέρον στην πρόσοψη.
Λευκό επίχρισμα, γκρι μεταλλικές περσίδες, ξύλο και μαύρο μάρμαρο είναι τα υλικά που επαναλαμβάνονται τόσο στην όψη, όσο και στην είσοδο της πολυκατοικίας, αλλά και εντός των διαμερισμάτων.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Γεραρχάκη Μαρία
Στατική μελέτη:
Αμβρόσιος Αμβροσίου
H/M μελέτη:
Χριστοδουλίδης Μιχάλης
Επίβλεψη:
Αμβρόσιος Αμβροσίου - Απόστολος Κατσάνος
Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
ΣΑΥΦΙΛΝΤ ΑΕ
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
1.017 m2
Χρόνος μελέτης:
2018
Χρόνος κατασκευής:
2019
Παρουσίαση:
Γεραρχάκη Μαρία
Φωτογραφίες:
Γεραρχάκη Μαρία

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στα Κύθηρα

Κατοικία στα Κύθηρα

Το οικόπεδο ανήκει στο νότιο τμήμα της νήσου των Κυθήρων και έχει έκταση 10 στρεμμάτων.Η κλίση του και οι πανοραμικές του θέες προς την θάλασσα και το Κάστρο της Χώρας,…
Διώροφη κατοικία διακοπών στο Γερακάρι, Κύθηρα

Διώροφη κατοικία διακοπών στο Γερακάρι, Κύθηρα

Σε ένα ερημικό ύψωμα της βόρειας ακτής της νήσου των Κυθήρων, με θέα τον επιβλητικό όγκο του Κάβο Μαλιά, αναπτύσσεται η κατοικία μιας πολυμελούς οικογένειας από την Γαλλία.Η κατοικία συνολικού…
Μονοκατοικία στην Κυπαρισσία

Μονοκατοικία στην Κυπαρισσία

Η σύνθεση θεμελιώνεται στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, δίνει έμφαση στην άνετη και υγιεινή διαβίωση του ανθρώπου μέσα στο κτίριο, αλλά και στους ημιυπαίθριους χώρους και  στις αυλές.Ποια είναι όμως…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.