Το οικόπεδο βρίσκεται στη θέση Λουριά, στο νότιο τμήμα της νήσου Πάρος. Έχει νοτιοδυτικό προσανατολισμό στη μεγάλη πλευρά, με θέα προς τη θάλασσα, τον κόλπο της Αλυκής και την Αντίπαρο. Το κτίριο ακουμπά στην πλαγιά του λόφου και προσαρμόζεται στις τοπογραφικές καμπύλες, ακολουθώντας τη μορφολογία του εδάφους.
Μεγάλοι εγκάρσιοι τοίχοι διεισδύουν στην πλαγιά έχοντας ως γενέτειρα την κατοικία. Αυτοί οι τοίχοι διαμορφώνουν τις πίσω αυλές και δίνουν συνέχεια στο εσωτερικό του σπιτιού προς το τοπίο.
Ανάμεσα στους τοίχους δημιουργούνται θεματικές ενότητες, άλλοτε η είσοδος, άλλοτε ο κήπος, άλλοτε το στοιχείο του νερού και άλλοτε η προστατευμένη αυλή.
Αυτοί οι χώροι διαρρέουν από το εσωτερικό και διαμορφώνονται από τους τοίχους που δεσπόζουν στην πρόταση. Οι τοίχοι είμαι εμφανείς μόνο από το πίσω τμήμα του οικοπέδου και ως εκ τούτου το σενάριο κατοίκησης αποκαλύπτεται μετά την είσοδο στην κατοικία. Μια πορεία, η οποία συνδέει τις θεματικές ενότητες, τους διαπερνά εγκάρσια. H πορεία εξελίσσεται παράλληλα με τη διαδρομή στο εσωτερικό του σπιτιού, διαμορφώνοντας οπτικές προς τις θέες και τους χώρους διημέρευσης.
Οι όγκοι της κατοικίας αναπτύσσονται προς την πλαγιά και προς τη θέα και προβάλλουν επάνω σε έναν χαμηλό πέτρινο τοίχο, διαμορφώνοντας μια όψη στη δύση. Από τη μία βρίσκονται σφιχτά γαντζωμένοι στο έδαφος και από την άλλη μοιάζουν να αιωρούνται προς τη θέα και το φυσικό ανάγλυφο. Το ίδιο μοτίβο ακολουθούν και οι ενδιάμεσες και οι μπροστινές αυλές - μπαλκόνια, που στοχεύουν τη θάλασσα. Οι τοίχοι άλλοτε γίνονται κτίριο και άλλοτε δημιουργούν αυλές προσαρμοσμένες στο έδαφος και στο περιβάλλον.
Η είσοδος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου και το υψηλότερο σημείο λειτουργεί σαν πύλη στην κατοικία. Όλα κρύβονται πίσω από τον άσπρο τοίχο με τα ελάχιστα ανοίγματα, ο οποίος υποδέχεται τον επισκέπτη αποκρύβοντας την εσωτερική διάταξη, καθώς και τις μπροστινές αυλές.
Η σύνθεση λειτουργεί με σχεδιαστικά και λειτουργικά δίπολα.
Κρυμμένοι χώροι και εκτεθειμένοι στο μάτι του επισκέπτη.
Προστατευμένες αυλές με καθιστικά και αυλές ανοιχτές στη θέα.
Εσωτερική κλειστή διαδρομή και πορεία ανάμεσα στα κατώφλια.
Κλειστή είσοδος και ανοιχτή πορεία.
Κατοίκηση στο τοπίο και αιώρηση των όγκων στη δύση.
Ο μεγάλος όγκος ενός ενιαίου κτίσματος διασπάται σε μικρότερους όγκους, άμεσα προσαρμοσμένος στο έδαφος. Η "πέμπτη όψη", από ψηλά, γίνεται κυρίαρχη ακουμπώντας στην πλαγιά του λόφου.
Η αρχιτεκτονική ακροβατεί στην πλαγιά του λόφου. Το τοπίο και το ανάγλυφο διαμορφώνουν το πεδίο, επάνω στο οποίο η αρχιτεκτονική γλώσσα μετουσιώνεται σε χωρικές ενότητες και καταστάσεις στην προσπάθεια να ορισθεί το σενάριο της παραθεριστικής κατοίκησης. Το έντονο κυκλαδικό φως σκηνοθετεί περίτεχνα όλα τα πιθανά σενάρια και μεταμορφώνει, στη διάρκεια της ημέρας, την αρχιτεκτονική σύνθεση. Η αρχιτεκτονική αγκαλιάζει την ανθρώπινη δραστηριότητα, δημιουργώντας μια οικειότητα με τον χώρο και τον τόπο.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
REACT ARCHITECTS / Νατάσσα Δεληγιάννη, Γιώργος Σπυρίδωνος
Ομάδα μελέτης (αρχιτέκτονες):
Νατάσσα Δεληγιάννη, Γιώργος Σπυρίδωνος, Ανδρέας Ανδρουλακάκης, Τατιάνα Τζαναβάρα
Στατική μελέτη:
Άγγελος Κοττίκας
Η/Μ μελέτη:
Νίκος Χριστοφυλλάκης
Επίβλεψη:
REACT ARCHITECTS / Ιωάννης Βάγιας
Εσωτερική διακόσμηση:
REACT ARCHITECTS / Νικόλ Γεωργοπούλου, Σοφία Φίκα
Κηποτεχνική μελέτη - επιβλεψη:
OUTSIDE / Εύα Παπαδημητρίου
Μελέτη φωτισμού:
Bright
Εμβαδό:
215 m2
Τοποθεσία:
"Λουριά" Δ.Κ. Αγκαιριας, Δήμος Πάρου
Τρισδιάστατες απεικονίσεις - παρουσίαση σχεδίων:
Νικόλ Γεωργοπούλου
Φωτογραφία:
Παναγιώτης Βουμβάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Mονοκατοικία στα Eξάρχεια

Mονοκατοικία στα Eξάρχεια

Η μονοκατοικία, εμβαδού 237 m², βρίσκεται στην οδό Πλαπούτα στα Εξάρχεια, κοντά στην πολύβουη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μία διώροφη κατοικία, χτισμένη πριν από το 1923, καταλάμβανε εξ ολοκλήρου το οικόπεδο, εμβαδού…
Καλοκαιρινή κατοικία στη Σαντορίνη

Καλοκαιρινή κατοικία στη Σαντορίνη

Η καλοκαιρινή κατοικία βρίσκεται στο όριο του οικισμού της Μεσσαριάς στη Σαντορίνη. Το οικόπεδο είναι σχεδόν τετράγωνο με μικρή υψομετρική κλίση και έχει θέα βόρεια και ανατολικά προς τη θάλασσα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.