Δυο εξοχικές κατοικίες στο Ρέθυμνο

Το θέμα βρίσκεται σε μια πλαγιά πυκνόφυτη, στον αγροτικό κάμπο του νομού Ρεθύμνης στην Κρήτη. Οι δύο κατοικίες οργανώνονται επάνω σε έναν εσωτερικό πεζόδρομο, που διατρέχει κατακόρυφα την πλαγιά και συνδέει το δημοτικό δρόμο με ένα μονοπάτι στην επάνω πλαγιά του οικοπέδου.
Αυτός ο πεζόδρομος αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της σύνθεσης και επάνω του αρθρώνονται τα υπόλοιπα συνθετικά στοιχεία: Η μονάδα της κατοικίας αποτελείται από τον πύργο που σηματοδοτεί την είσοδο και το χαμηλό ορθογώνιο πρίσμα. Αυτά τα δύο πρωτογενή στοιχεία σχηματίζουν μια χωρική δομή σχήματος Γ γύρω από την αυλή. Έτσι, οι δύο κατοικίες αποκτούν χώρους κοινής συγκατοίκησης, χωρίς να αποκλείεται η ιδιωτική κατοίκηση μέσα στο προστατευτικό εσώστροφο σχήμα της αυλής και των άλλων χώρων της κατοικίας.
Η μονάδα της κατοικίας αποτελείται από το ισόγειο, στο οποίο αναπτύσσεται το καθιστικό σε άμεση επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο και την αυλή, και τους ιδιωτικούς χώρους (υπνοδωμάτια, λουτρό) με άμεση πρόσβαση στο δώμα και θέα στον Κρητικό κάμπο.
Τα βασικά δομικά συνθετικά στοιχεία, που συγκροτούν την αρχιτεκτονική σύνθεση της πρότασης είναι η οριζόντια πλάκα χωρίς δοκάρια, από εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα, το κατακόρυφο τοίχωμα και ο πέτρινος τοίχος. Ειδικά η χρήση της τοπικής πέτρας –του πωρόλιθου– επιβεβαιώνει τη στέρεα έδραση των κτισμάτων στη γη και τονίζει τα βασικά συνθετικά στοιχεία της πρότασης.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Σοφία Τσιράκη
Συνεργάτης (μελέτη): Β. Μπασιάκου
Στατική και Η/Μ Μελέτη: Σταύρος Πολυχρονάκης
Κατασκευή: Σταύρος Πολυχρονάκης
Φωτογραφίες: Σοφία Τσιράκη

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Δύο κατοικίες στην Κηφισιά

Δύο κατοικίες στην Κηφισιά

Οι block722 κλήθηκαν από την Μαlo Development να σχεδιάσουν και να ολοκληρώσουν εκ νέου την κατασκευή ενός προϋπάρχοντος κελύφους από σκυρόδεμα, προκειμένου να δημιουργήσουν δύο κατοικίες ιδιαίτερων προδιαγραφών και υψηλής…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.