Βίλα στην Κέρκυρα

Σε ένα οικόπεδο με θέα τη θάλασσα και στο βάθος την πόλη της Κέρκυρας, με πυκνή δασώδη βλάστηση, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε η εξοχική κατοικία, για μια επταμελή οικογένεια. Στο επίκεντρο του σχεδιαστικού ζητήματος ήταν ο σχεδιασμός ενός κτίσματος που συνδιαλέγεται με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κέρκυρας, το τοπίο και τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κατοικίας. Το κτίσμα αρθρώνεται σε τέσσερις όγκους, με τον κύριο, μεγαλύτερο όγκο να τοποθετείται παράλληλα με την κλίση του οικοπέδου. Η διάταξη σε Π των όγκων αφήνει την πίσω αυλή να δημιουργεί μια πλατεία-είσοδο στο συγκρότημα των όγκων και τον μπροστινό υπαίθριο χώρο με την πισίνα να λειτουργεί ως αυλή της κατοικίας.

Ο κεντρικός όγκος φιλοξενεί στο ισόγειο το χώρο καθιστικού, μια μεγάλη κουζίνα και τους βοηθητικούς αποθηκευτικούς χώρους της, την τραπεζαρία, όλα σε ένα ενιαίο χώρο και στον όροφο τρία υπνοδωμάτια, το καθένα με το δικό του wc. Ο δεύτερος όγκος γεφυρώνεται με τον κύριο όγκο μέσω του κλιμακοστασίου και ενός μεταλλικού και γυάλινου πετάσματος που καλύπτει το διπλό ύψος του κτίσματος. Στον δεύτερο όγκο βρίσκεται στο ισόγειο ένα ακόμη καθιστικό, ενώ στον όροφο βρίσκεται το μεγάλο υπνοδωμάτιο με βεστιάριο και το wc του. Ο τρίτος μονώροφος όγκος φιλοξενεί δύο ξενώνες και ο τέταρτος, επίσης μονώροφος, χώρους στάθμευσης και ένα ακόμη ξενώνα.

Η μορφολογία του συγκροτήματος χρησιμοποιεί στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του τόπου, όπως είναι το χτίσιμο με πέτρα που έχει εξορυχθεί εξ ολοκλήρου από το οικόπεδο, τα ανοίγματα ακολουθούν τις επιταγές του πέτρινου χτισίματος, η στέγη με τα παλιά βυζαντινά κεραμίδια, που έχουν βρεθεί σε μάντρες της Κέρκυρας. Η ανοιχτή κάτοψη στο εσωτερικό του σπιτιού, η σχέση εσωτερικού και εξωτερικού καθώς και η συμμετρία των ανοιγμάτων παραπέμπει στις μονόχωρες αγροικίες. Οι υπαίθριοι χώροι αρθρώνονται γύρω από τα κτίσματα, άλλοτε ως στεγασμένοι με πέργκολες και καλαμωτές, άλλοτε τελείως ανοιχτοί.

Οι τοίχοι πλήρωσης έχουν κατασκευαστεί από άσπρη πέτρα Κέρκυρας, τα κεραμίδια της στέγης είναι βυζαντινά, η πέτρα στα δάπεδα είναι πλυμένη ορθογωνισμένη πλάκα. Το δάπεδο του ορόφου είναι δρύινο, βουρτσισμένο και περασμένο με λάδι. Στα wc, στον πάγκο της κουζίνας και στην πισίνα έχει τοποθετηθεί επαλειφόμενη τσιμεντοκονία. Το ξύλο στις πέργκολες του εξωτερικού χώρου είναι τράβα Ελάτης.

Περισσότερα...

Αρχιτεκτονική μελέτη: Urban Soul Project
Ημερομηνία κατασκευής: 2013
Τοποθεσία: Κέρκυρα
Φωτογραφία: Κυριάκος Νοχουτίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στις Κυκλάδες

Κατοικία στις Κυκλάδες

Στο Υστέρνι της Πάρου η θέα προς την αντικρινή Νάξο είναι υπέροχη και γοητευτική. Ένας μακρύς ιδιωτικός δρόμος με μπουκαμβίλιες σταματά λίγο πριν από το σπίτι. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται…
Κατοικία στην Κέα

Κατοικία στην Κέα

Έντονα στοιχεία της ανατολικής πλευράς της Κέας αποτελούν η χαρακτηριστική τοπογραφία με την επιβλητική θέα, οι αγριοβελανιδιές, που παρήγαγαν σημαντικές πρώτες ύλες σε παλαιότερες εποχές και σίτισαν τους ντόπιους σε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.