"Ego All Day Exclusive Bar" στην Καλαμάτα

  • Andreas Petropoulos / Architecture.Interior

Η μελέτη χωροθετείται σε οικόπεδο 800 m2 στη νότια Πελοπόννησο, στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Καλαμάτας. Έχει νότιο προσανατολισμό και το ζητούμενο ήταν ο επανασχεδιασμός των υφιστάμενων κτιρίων και η διαμόρφωση των υπαίθρων χώρων, ώστε να δημιουργηθεί ένας καλοκαιρινός χώρος αναψυχής για όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η βασική σχεδιαστική χειρονομία υπήρξε η χάραξη των κινήσεων κάθετα στην κύρια είσοδο και στον παραλιακό δρόμο, οργανώνοντας την κάτοψη και τις λειτουργίες, ενώ ταυτόχρονα ορίζει και ενοποιεί τις διαφορετικές χρήσεις (bar, restaurant, lounge), διατηρώντας αυτές προσβάσιμες σε ΑΜΕΑ. Παράλληλα, τα περιμετρικά όρια του οικοπέδου καθορίζονται με χαμηλές κατασκευές και φυτεύσεις. Στην κύρια όψη σχεδιάζονται κατασκευές μεγαλύτερου ύψους δημιουργώντας ένα "all day lounge" καθιστικό που λειτουργεί ως φίλτρο προς το δρόμο -ένα διευρυμένο κατώφλι μετάβασης από το δημόσιο χώρο στη σκηνοθετημένη ατμόσφαιρα του υπαίθριου χώρου αναψυχής.
Οι εκάστοτε χρήσεις σχεδιάζονται με διαφορετικές ποιότητες, ανάλογα με τον τεχνητό φωτισμό, τη διαφοροποίηση των επιπέδων, τις φυτεύσεις και τις επιμέρους υλικότητες, που επιλέγονται για κάθε χώρο.
Η καλαμωτή από μπαμπού αποτελεί ένα συνθετικό εργαλείο που χρησιμοποιείται εκτεταμένα.Πετυχαίνει, αφενός να ενοποιήσει όλες τις επιμέρους χρήσεις και αφετέρου να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης μέσω σκιάστρων και φίλτρων, προστατεύοντας τους χρήστες.
Οι βασικές υλικότητες, πέραν του μπαμπού είναι ο αδρός σοβάς, το εμφανές βιομηχανικό δάπεδο από σκυρόδεμα, οι ξύλινες κατασκευές και τα κεραμικά κλωστρά.
Τα μεγάλα γηγενή υπάρχοντα δέντρα του οικοπέδου, όπως οι χαρουπιές, διατηρήθηκαν και αποτέλεσαν τους βασικούς πυρήνες ανάπτυξης των χρήσεων. Ταυτόχρονα, μικρές θαμνώδεις φυτεύσεις τοποθετήθηκαν ως φίλτρα στα περιμετρικά γειτονικά όρια.
Το όλο σκηνικό ενισχύεται και συμπληρώνεται από γεωμετρικά μοτίβα από "stencil" στο δάπεδο, φωτιστικά από διάφορες πλέξεις μπαμπού, εξωτικές φυτεύσεις από πλατύφυλλα δέντρα, καθώς και υφάσματα σε αποχρώσεις της άμμου που προσφέρουν με τον άνεμο κίνηση και παλμό στην όλη ατμόσφαιρα.
Η μελέτη επιθυμεί να δημιουργήσει μια φιλόξενη καλοκαιρινή ατμόσφαιρα, που υποδέχεται τον χρήστη, κάνοντας τον μέτοχο της μεσογειακής κουλτούρας του τόπου.
Το έργο έχει λάβει διάφορες διακρίσεις σε διαγωνισμούς, όπως στα βραβεία "Big See Awards", όπου έλαβε το "Interior Design Award", το "Wood Design Award" και το "Tourism Design Award", στα βραβεία "Interior Awards 2021", όπου έλαβε το "Gold Award" στην κατηγορία "HoReCa", ενώ προκρίθηκε στα τέσσερα επικρατέστερα στα βραβεία "Restaurant & Bar Design Awards 2021" στην κατηγορία "Alfresco & Biophilic Design / Europe".

 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Andreas Petropoulos / Architecture.Interior
Επίβλεψη:
Ανδρέας Πετρόπουλος - Νίκος Μαλαπέτσας
Στατική μελέτη:
Ανδρέας Πετρόπουλος
H/M μελέτη:
Πέτρος Κουμούνδρος
Μελέτη φωτισμού:
Ανδρεας Πετροπουλος – Καυκάς / Χριστίνα Χατζηαναστασίου
Μελέτη εσωτερικού χώρου:
Ανδρέας Πετρόπουλος
Τοποθεσία:
Καλαμάτα
Ιδιοκτήτης:
Νίκος Μαλαπέτσας
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
800 m2
Χρόνος μελέτης:
Φεβρουάριος 2020
Χρόνος κατασκευής:
Ιούνιος 2020
Φωτογραφίες:
Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατάστημα στην Αθήνα

Κατάστημα στην Αθήνα

Ο χώρος εκθέσεων legrand INNOVAL Athens αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στο σχεδιασμό επαγγελματικών χώρων, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της έκθεσης του προϊόντος και της επικοινωνίας με τον πελάτη.Σε κέλυφος δύο επιπέδων…
Εκθεσιακό περίπτερο ελληνικής εταιρείας στη διεθνή έκθεση r+t 2018, της Στουτγάρδης

Εκθεσιακό περίπτερο ελληνικής εταιρείας στη διεθνή έκθεση r+t 2018, της Στουτγάρδης

Το εκθεσιακό περίπτερο της ελληνικής εταιρείας Floros Fine Shading σχεδιάστηκε για τη διεθνή έκθεση R+T 2018, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Messe Stuttgart, στη γερμανική πόλη της Στουτγκάρδης, από τις…
Ανακαίνιση του αρχιτεκτονικού γραφείου The Hive architects

Ανακαίνιση του αρχιτεκτονικού γραφείου The Hive architects

Το αρχιτεκτονικό γραφείο «The Hive architects» αποτελεί έναν κοινό τόπο δημιουργίας και πνευματικής επέκτασης, έχοντας ως πρότυπο λειτουργίας την έννοια της συλλογικής εγκεφαλικής ενίσχυσης, καθώς δύο μυαλά σε τέλεια αρμονία,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.