"Microlab", η σημασία του φιλικού και σύγχρονου σχεδιασμού σε έναν ιατρικό χώρο

Το μικροβιολογικό ιατρείο βρίσκεται στην παραθαλάσσια πόλη της Ηγουμενίτσας σε κεντρικό σημείο απέναντι από το λιμάνι της πόλης, με θέα στη θάλασσα. Το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα αποτέλεσε ταυτόχρονα και το βασικό πρόβλημα στο σχεδιασμό, καθώς η στενόμακρη ορθογωνική κάτοψη του χώρου είχε ανοίγματα μόνο στην στενή κύρια όψη προς την θάλασσα, με αποτέλεσμα ο υπόλοιπος χώρος να είναι σκοτεινός με μοναδική εξωτερική εκτόνωση έναν φωταγωγό στο πίσω τμήμα της κάτοψης.
Ο χώρος ανασχεδιάστηκε εξαρχής με βασικό γνώμονα την διάχυση του φυσικού φωτός σε όλο το εσωτερικό, την αξιοποίηση της εξαιρετικής οπτικής προς τη θάλασσα και το λιμάνι και τη δημιουργία ενός χώρου ανοιχτού, φωτεινού και "ζεστού" που ταυτόχρονα θα πληροί και όλες τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου ιατρείου.
Για το λόγο αυτό επιλέγεται ο μπροστά χώρος της υποδοχής να παραμείνει ανοιχτός σε όλο το ύψος του προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότεροι χώροι στο εσωτερικό και στο πατάρι να απολαμβάνουν το ξεκούραστο φυσικό φως της όψης.  Σε αυτή την κατεύθυνση αποσκοπεί και η τοποθέτηση στους χώρους του εργαστηρίου που βρίσκονται στο πατάρι γυάλινων χωρισμάτων, για να διαχέεται το φυσικό φως μέχρι πίσω αλλά και να υπάρχει οπτική επαφή των χώρων, όπως επίσης και στο γραφείο της ιατρού στο ισόγειο που τοποθετείται εσωτερικό γυάλινο άνοιγμα προς την υποδοχή.
Οι λειτουργίες χωρίζονται ανά όροφο, με τους επισκέψιμους από το κοινό χώρους να βρίσκονται στο ισόγειο, ενώ οι χώροι του εργαστηρίου και οι βοηθητικοί χώροι του προσωπικού που απαιτούν περισσότερη ιδιωτικότητα να τοποθετούνται στο πατάρι.  Στο ισόγειο αρχικά ο επισκέπτης συναντά τον χώρο υποδοχής-καθιστικό και σε συνέχεια την Reception, ενώ έπειτα βρίσκεται το γραφείου του ιατρού, οι χώροι αιμοληψίας ενηλίκων και παιδιών καθώς και οι απαραίτητοι χώρου υγιεινής (wc κοινού και wc ΑμεΑ) οι οποίοι αναπτύσσονται εκατέρωθεν ενός κεντρικού διαδρόμου.
Βασικό στοιχείο του σχεδιασμού αποτέλεσε ο κυματοειδούς καθρέφτης που επιλέγεται να τοποθετηθεί στην οροφή του διαδρόμου, σαν  ένα κύμα, μια νοητή λωρίδα της θάλασσας, η οποία ξεκινάει από τον χώρο υποδοχής και διανύει όλο το εσωτερικό του ισογείου, οδηγώντας σε όλους τους χώρους και συνδέοντας τις επιμέρους χρήσεις.
Έμφαση δόθηκε στον σχεδιασμό του χώρου υποδοχής, όπου τα καμπύλα στοιχεία όπως η περιμετρική ξύλινη λωρίδα στην οροφή, η κυματοειδής κίνηση των φωτιστικών και ο κυματοειδής καθρέφτης, έρχονται σε αντίθεση αλλά ταυτόχρονα και σε δημιουργικό διάλογο με τα πιο γραμμικά στοιχεία και τις καθαρές γραμμές της διάτρητης επένδυση στην είσοδο, την γραμμική ξύλινη επένδυση αλλά και τον inox κύβο της reception.
Ιδιαίτερη πρόκληση αποτέλεσε η διαχείριση των μηχανολογικών ζητημάτων που προκύπτουν σε έναν τέτοιο χώρο με μεγάλες απαιτήσεις, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες ενός σύγχρονου εργαστηρίου-ιατρείου σε θέρμανση, ψύξη και εξαερισμό, λαμβάνοντας υπόψη πως οι περισσότερο χώροι είναι κλειστοί, εσωτερικοί χωρίς κάποια δυνατότητα εξωτερικής εκτόνωσης.
Η αρχική πρόθεση για δημιουργία ενός ανοιχτού φιλόξενου χώρου αλλά ταυτόχρονα σύγχρονου και λειτουργικού υλοποιήθηκε και με τη χρήση συγκεκριμένης χρωματικής παλέτας αλλά και με προσεγμένη επιλογή φυσικών υλικών, φωτιστικών και επίπλων που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για τις ανάγκες του ιατρείου. Το "καθαρό" λευκό χρώμα των τοίχων που παραπέμπει σε χώρο ιατρείου έρχονται να συμπληρώσουν τα πιο ζεστά υλικά του ξύλου σε έπιπλα και επενδύσεις, τα υφάσματα σε αποχρώσεις του μπεζ και τα φυτά που προσεκτικά τοποθετούνται σε ιδιαίτερα σημεία. Η επένδυση με μάρμαρο τραβερτίνο στην υποδοχή αλλά και τα ιδιαίτερα έπιπλα που σχεδιάστηκαν για το γραφείο του ιατρού με το μαύρο ξύλο, τον δρυ και τα χρυσά στοιχεία αλλά και η ιδιαίτερη πλάτη που φοντάρει σε μαύρο χρώμα με λευκά νερά, προσδίδουν μια αίσθηση μίνιμαλ πολυτέλειας. Τέλος οι μαύρες λεπτομέρειες σε σήμανση, φωτιστικά και διακοσμητικά αποτελούν μια ιδιαίτερη υπογράμμιση στο σύνολο του σχεδιασμού.
Η εναλλαγή των στοιχείων και των εντάσεων φωτισμού, όσο και τα ίδια τα φωτιστικά προσεκτικά διαλεγμένα για τις ανάγκες του κάθε χώρου, δημιουργούν μια ιδιαίτερη και άνετη ατμόσφαιρα, με τον κρυφό φωτισμό να συμπληρώνει την όλη σύνθεση.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη:
G2lab

Μελέτη εσωτερικού χώρου:
G2lab Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης

Κατασκευή:
Άγγελος Αποστολίδης

Τοποθεσία:
Ηγουμενίτσα, Ελλάδα

Φωτογραφίες:
Λευτέρης Κοσσάρας

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Πολυχώρος δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους

Πολυχώρος δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους

Σε ένα γωνιακό πολυώροφο κατάστημα μιας σύγχρονης πολυκατοικίας στα ανατολικά προάστια της Θεσσαλονίκης, οι αρχιτέκτονες κλήθηκαν να διαμορφώσουν έναν πολυχώρο δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους.Βασικό στοιχείο της σύνθεσης ήταν…

"The Stress Center", ένας αστικός πόλος θεραπείας και ίασης

To ψυχοθεραπευτικό ιατρείο, βρίσκεται στην Αρετσού, Καλαμαριά και κατέχει μια ειδυλλιακή θέση λόγω του σκηνογραφικού περιβάλλοντος και της άμεσης επαφής με τον θαλάσσιο ορίζοντα του Θερμαϊκού κόλπου. Γνωρίζοντας πως η…
''Vet ID'', κτηνιατρικό κέντρο στο Νέο Ηράκλειο

''Vet ID'', κτηνιατρικό κέντρο στο Νέο Ηράκλειο

Το έργο Vet- ID αφορά στο σχεδιασμό ενός κτηνιατρικού κέντρου στο Νέο Ηράκλειο, στο ισόγειο ενός κτίσματος του ‘73. Στόχος του πρότζεκτ ήταν η αναθεώρηση του αρχιτεκτονικού ύφους των χώρων…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.