Χώρος ειδών γυμναστικής στην Κηφισιά
Τμήμα του υφιστάμενου βιομηχανικού κτιρίου του 1950 στην περιοχή Β.Η.Π.Ε. της Κηφισιάς αξιοποιείται για να στεγάσει χώρο επίδειξης προγραμμάτων και ειδών γυμναστικής της εταιρίας AZ fitness lab. Το κτίριο χαρακτηρίζεται εξωτερικά από μια ζώνη περιμετρικών φεγγιτών, οι περισσότεροι των οποίων είχαν σφραγιστεί από τους προηγούμενους χρήστες και από μια μεγάλη μεταλλική συρόμενη πόρτα εισόδου. Εσωτερικά χαρακτηρίζεται από έναν ενιαίο χώρο ασύμμετρης κάτοψης, ύψους 6 μέτρων, με ύπαρξη μικρού παταριού στο βάθος του. Πρόθεση της μελέτης ήταν να σεβαστεί το βιομηχανικό ύφος του κτιρίου εξωτερικά και εσωτερικά.
Εξωτερικά αποκαταστάθηκε η αρχική του όψη με τη διάνοιξη όλων των φεγγιτών και διατηρήθηκε η μεταλλική συρόμενη πόρτα σηματοδοτώντας την είσοδο του Α2Ζ fitness Lab. Εσωτερικά διατηρήθηκε ο μεγάλου ύψους ενιαίος χώρος και το πατάρι ως προς τη θέση και το σχήμα του. Προγραμματικά έπρεπε να στεγαστούν διαφορετικής χρήσης χώροι όπως αποθηκευτικοί χώροι ειδών γυμναστικής, χώροι γυμναστικής-επίδειξης των ειδικών συστημάτων γυμναστικής (trx, antigravity yoga, spinning κτλ.), γραφεία, χώρος υποδοχής και αποδυτήρια.
Για το σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου έγιναν οι ακόλουθες συνθετικές επιλογές. Τα γραφεία, οι τουαλέτες τα lockers, τα αποδυτήρια με ντους, οι χώροι υγιεινής και ένας μικρός χώρος μασάζ, όλοι χώροι με απαιτήσεις χαμηλού ύψους, τοποθετήθηκαν κάτω και πάνω από το πατάρι. Τα είδη γυμναστικής αποθηκεύτηκαν σε μεταλλικά ντουλάπια τα οποία τοποθετήθηκαν σε όλο το μήκος του δυτικού τοίχου απελευθερώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον ενιαίου ύψος κεντρικό χώρο. Αυτός απέκτησε τη δυνατότητα επιμερισμού σε έναν ως δυο μικρότερους χώρους με τη βοήθεια κινούμενων τοίχων-πανό τα οποία προσφέρουν μεγάλη ευελιξία στη χρήση του. Επίσης φιλοξενεί την υποδοχή, τις τρείς διαδρομές τρεξίματος μήκους 25 μέτρων και εξειδικευμένα όργανα γυμναστικής. Οι απαραίτητες μηχανολογικές διελεύσεις καλύπτονται από το κεντρικό «φτερό», το οποίο διασχίζει διαγώνια το χώρο. Τα δυτικά ανοίγματα προστατεύονται από σκίαστρα.
Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: Νέλλη Μάρδα, Δώρα Μπαλντά
Συνολική επιφάνεια: 500 m²
Χρόνος αποπεράτωσης: Απρίλιος 2014
Φωτογραφίες: Δώρα Μπαλντά