Ο νέος χώρος του αρχιτεκτονικού γραφείου Ground Plan στα Φάρσαλα

  • Ground Plan

To αρχιτεκτονικό γραφείο Ground Plan ιδρύθηκε το 2010 στην πόλη των Φαρσάλων. Έπειτα από 11 χρόνια ανανεώθηκε με τη βοήθεια των αρχιτεκτόνων του σχεδιάζοντας και υλοποιώντας το νέο του χώρο μέσα από τον οποίο αντικατοπτρίζεται η design φιλοσοφία του.
Οι λειτουργίες του οργανώνονται σε δύο χωρικές ενότητες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα απομόνωσης μεταξύ τους. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει τον χώρο υποδοχής, το seminar room, τους χώρους εργασίας και τον εξοπλισμό. Η δεύτερη περιλαμβάνει ένα δεύτερο χώρο γραφείων, το αρχείο, την κουζίνα, και τους αποθηκευτικούς χώρους.
Προτεραιότητα δόθηκε στη διάταξη, τη λειτουργικότητα και πολυμορφική ευελιξία της σύνθεσης ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για απομόνωση ή όχι σε διαφορετικές στιγμές της καθημερινότητας. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο διαθέσιμος χώρος ήταν περιορισμένος έπρεπε να εφαρμοστεί ένας εργονομικός σχεδιασμός με custom made κατασκευές που θα προωθούσε το πρότυπο εργασίας σε οριζόντιες ομάδες ισότιμων συνεργατών με χώρους που ευνοούν την συγκεντρωμένη και απερίσπαστη εργασία τους αλλά και την αποφόρτισή τους.
To μεγάλα ανοίγματα και το ύψος εξασφαλίζουν ευρυχωρία και διαμπερότητα καθώς και τα διαφανή ανοιγόμενα ή περιστρεφόμενα διαχωριστικά - που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό για απομόνωση των χώρων εργασίας και συναντήσεων - δίνουν το πλεονέκτημα της μεταβλητής κλειστότητας τους. Οι χρήστες των χώρων μπορούν να μεταβάλλουν κάθε αίθουσα ανοίγοντας ή κλείνοντας το διαχωριστικό που τη συνδέει με τις υπόλοιπες και να προσαρμόσουν τη δομή του γραφείου στις ανάγκες της στιγμής. Με αυτόν τον τρόπο, η διαπερατότητα των χώρων καθιστά εύκολη και ενδιαφέρουσα την φυσική αλλά και οπτική περιπλάνηση μέσα σε αυτούς.
Οι αποχρώσεις και υφές που χρησιμοποιήθηκαν είναι κατά κύριο λόγο αυτές της αδρής γκρι πατητής τσιμεντοκονίας και του θερμού ξύλου ώστε να προσδίδουν την απαραίτητη ζεστασιά στον ουδέτερο καμβά της τοιχοποιίας. Ειδικότερα, τα επιχρίσματα που έχουν εφαρμοστεί σε τοιχοποιία δάπεδο και οροφή προέρχονται από φυσικά έγχρωμα πετρώματα σε συνδυασμό με θηραϊκή γη(lava) και υδράσβεστο εναρμονισμένα άψογα με την τελική σύνθεση που αποτέλεσμα υλικών υψηλών προδιαγραφών φιλικών προς το περιβάλλον. Με τη χρήση αυτού του ενιαίου σε ύφος εξωτερικού και εσωτερικού περιβλήματος ενισχύεται τόσο η αίσθηση της ενοποίησης των χώρων σε εξωτερικό-εσωτερικό όσο και των επιμέρους χώρων εργασίας μεταξύ τους. Παράλληλα ιδιαίτερη σημασία δόθηκε σε αυτά τα στοιχεία της σύνθεσης που ευνοούν την χαλάρωση όπως την προσθήκη φυσικών βότσαλων και φυτών σε διάφορα σημεία για την δημιουργία μια πιο άνετης ατμόσφαιρας με στοιχεία του φυσικού εξωτερικού περιβάλλοντος προσαρμοσμένα στο «εσωτερικό» των γραφείων.
Οι όγκοι των επίπλων και των κατασκευών έχουν ακολουθήσει minimal γραμμές με κυρίαρχο αυτό του ξύλινου επιβλητικού γραφείου πολλαπλών θέσεων αμέσως μετά την είσοδο του γραφείου. Τα μεταλλικά φωτιστικά σε παλαιωμένη χάλκινη υφή εναρμονίζονται με τις αποχρώσεις του χώρου και δίνουν μια διακριτική πολυτέλεια στην ατμόσφαιρα.
Ο συνολικός σχεδιασμός αυτού του έργου από το στάδιο της μελέτης έως και την τελική κατασκευή με βάση τις φυσικές υφές, τις επιβλητικές κατασκευές και τη ροή της φυσικής και οπτικής περιπλάνησης έχουν ως στόχο την εμπειρία ενός ευχάριστη καθημερινού περιβάλλοντος ιδανικού για ατομική ή συλλογική εργασία.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη & σχεδιασμός:
Ground Plan
Ομάδα μελέτης:
Θεόδωρος Αρσενόπουλος & Θεοδώρα Σαατσάκη
Επίβλεψη:
Ground Plan
Τοποθεσία:
Φάρσαλα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
125,55 m²
Χρόνος μελέτης & κατασκευής:
2021
Φωτογραφίες:
Lightroom Studio / Ιωάννης Αρσενόπουλος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Caomma" Beach Bar στη Σύρο

Αντλώντας έμπνευση από τον ελληνικό ήλιο, το γαλάζιο του ουρανού, το σμαραγδί χρώμα της θάλασσας, την τοπική κουλτούρα και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, σχεδιάσαμε ένα νέο beach bar στο νησί της…

"Kagas Hairdressing Salon" στη Λευκωσία

Βασικοί στόχοι του σχεδιασμού είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου, ο οποίος αποτελείται από καθαρούς άξονες, εκφράζοντας ένα μινιμαλιστικό χαρακτήρα και δίνοντας παράλληλα έμφαση στη λειτουργικότητα και στη μέγιστη αξιοποίηση…
Οδοντιατρείο σε διατηρητέο κτίριο στο Κολωνάκι

Οδοντιατρείο σε διατηρητέο κτίριο στο Κολωνάκι

Το έργο αφορά στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου οδοντιατρείου δύο εδρών, στο υπερυψωμένο ισόγειο ενός διατηρητέου κτιρίου του 1930, στο Κολωνάκι. Οι επεμβάσεις έγιναν με απόλυτο σεβασμό στο χαρακτήρα και στην…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.