Ιατρείο στην Καλαμαριά

Το ιατρείο φιλοξενεί τα γραφεία δύο γιατρών με διαφορετική εξειδίκευση. Πρόκειται για έναν μαιευτήρα γυναικολόγο και μία παιδοκαρδιολόγο, οπότε υπήρχε απαίτηση για σχεδιασμό ενός χώρου, ο οποίος θα δημιουργεί μία φιλική, ευχάριστη, αλλά ταυτόχρονα επαγγελματική ατμόσφαιρα. Ζητήθηκε επίσης το αποτέλεσμα να αντανακλά τόσο τις ξεχωριστές προσωπικότητες, όσο και τις ξεχωριστές ειδικότητες των γιατρών.
Οι μελετητές έλαβαν υπόψη τη συμπεριφορά των γιατρών και των ασθενών στο χώρο και τον τρόπο με τον οποίο τον χρησιμοποιούν. Τα δύο ιατρεία τοποθετήθηκαν στα άκρα της κάτοψης, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι παρεμβολές και να ενισχυθεί η αίσθηση του διαχωρισμού. Μ' αυτόν τον τρόπο, ο ενδιάμεσος χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαχωριστική ζώνη, η οποία φιλοξενεί τις δευτερεύουσες λειτουργίες (αίθουσα προσωπικού, WC, χώρος αποθήκευσης). Για να δοθεί έμφαση στη διττή λειτουργικότητα του ιατρείου, σχεδιάστηκαν δύο αίθουσες αναμονής με πρόσβαση από χωριστές εισόδους, οι οποίες όμως συνδέονται μέσω του κοινού χώρου υποδοχής.
Οι λευκοί τοίχοι αποτελούν τον ιδανικό καμβά για να φιλοξενηθούν δημιουργίες του γνωστού εικονογράφου Σταύρου Δάμου. Συνδέοντας τις εικονογραφήσεις αυτές με το χώρο με τρόπο φυσικό, ως μέρος του ανάλαφρου χαρακτήρα του, αναδείχθηκε η ουσία της ειδικότητας του κάθε γιατρού. Ο ξύλινος όγκος που διαχωρίζει τους χώρους αναμονής είναι καλυμμένος με φύλλα από κόντρα πλακέ σε διαφορετικά πάχη. Οι επιφάνειές του λειτουργούν ως οπτική σύνδεση ανάμεσα στις δύο αίθουσες αναμονής. Παράλληλα εξυπηρετούν και ως λειτουργικό στοιχείο, αφού ενσωματώνουν το γραφείο της υποδοχής, την είσοδο για το γραφείο του ενός γιατρού και ένα κρυφό χώρο αποθήκευσης.
Η χρήση των φύλλων από κόντρα πλακέ, σε συνδυασμό με τις λεπτομέρειες από λευκό corian, συμβάλλει στη δημιουργία μίας θερμής, χαλαρής και πιο ανάλαφρης ατμόσφαιρας, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται η απαιτούμενη αίσθηση επαγγελματισμού.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: MALVI
Εικονογράφος: Σταύρος Δάμος
Τοιχογραφίες: Κωνσταντίνος WallArt
Αρχιτεκτονικός φωτισμός: Μιχάλης Γκουρογιάννης / Reflect Lights
Κατασκευές: Vordounas Hand Made
Κατασκευές ακρυλικών επιφανειών: Acrylic Solid Surfaces
Τοποθεσία: Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 40 m²
Χρόνος κατασκευής: 0 5
Φωτογραφίες: Giorgio Papadopoulos

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

The Dome Restaurant

The Dome Restaurant

Ο υφιστάμενος θόλος διατηρήθηκε ενώ η εικαστική επέμβαση στο υπόλοιπο της οροφής πρόσθεσε ένα νέο στοιχείο χρώματος που συνδέει  τον εσωτερικό με τον στεγασμένο υπαίθριο χώρο.Κεντρικό θέμα αποτελεί το bar…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.