Μελέτη για νεόδμητο ξενοδοχείο, 1ο βραβείο στα Gada Awards

Πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό Global Architecture & Design Awards (GADA) 2019, στην κατηγορία Interior – Commercial (μελέτη) απέσπασε η συμμετοχή του αρχιτεκτονικού γραφείου ArchZone.
Το “LAB Boutique Hotel” βρίσκεται στην Πλάκα, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπου χτυπά η ελληνική καρδιά και βρίσκονται αναρίθμητα αρχαία μνημεία. Πρόκειται για ένα τετραώροφο νεόδμητο κτίριο, το οποίο περιλαμβάνει την είσοδο, το χώρο υποδοχής, το χώρο του λόμπι, ένα εστιατόριο, 18 δωμάτια και βοηθητικούς χώρους, όλα προσβάσιμα από άτομα με ειδικές ανάγκες.
Η ιδέα άντλησε έμπνευση από την ελληνική αρχαιότητα και το σχεδιασμό των μινωικών ανακτόρων, καθώς και από τη μυθολογία, χρησιμοποιώντας στοιχεία που θυμίζουν τον λαβύρινθο του Μινώταυρου. Η περίπλοκη κατασκευή του μινωικού παλατιού της Κνωσού κατά τη Νεοανακτορική περίοδο (1700 π.Χ.) αποτελεί σημείο αναφοράς για την κατασκευή του LAB Boutique Hotel.
Εμπνευσμένοι απ’ το μύθο, οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν κατασκευές και χώρους, που δανείζονται στοιχεία όπως το λαβύρινθο, την πορεία του νήματος της Αριάδνης και την ευρύτερη αρχιτεκτονική της εποχής.
Με την είσοδο του επισκέπτη, οι "αυλακώσεις" στο πάτωμα τον οδηγούν στο χώρο υποδοχής (στα δεξιά) ή στην εγκατάσταση-κατασκευή του "λαβύρινθου" (στα αριστερά). Ο χώρος υποδοχής έχει σχεδιαστεί σκόπιμα με αυστηρές γραμμές, για να δίνει στον επισκέπτη μια ιδέα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στους άλλους χώρους. Για την εγκατάσταση του "λαβύρινθου" επιλέχθηκε η ευρύτερη περιοχή του λόμπι. Εκεί ο επισκέπτης είναι σε θέση να "ανακαλύψει τον κόσμο" γύρω του, να δεχτεί εικόνες και αναμνήσεις, ενώ οι διάφορες διαδρομές που δημιουργήθηκαν σε αυτή την κατασκευή συμβολίζουν το ταξίδι του. Όσο ο επισκέπτης περιπλανάται και εξερευνά λαμβάνει ερεθίσματα, τα οποία ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο και του προκαλούν ποικιλία συναισθημάτων. Η κατασκευή του "λαβύρινθου" είναι μια προσωπική εμπειρία για τον καθένα· καθώς τον εξερευνά έρχεται σε επαφή με διάφορα υλικά, βλέπει αντανακλάσεις του εαυτού του και οδηγείται σε μια διαδικασία αναζήτησης και ενδοσκόπησης.
Η γεωμετρία του "λαβύρινθου" χρησιμοποιήθηκε για να εμπλουτίσει το ταξίδι του επισκέπτη, με στόχο να εμπνεύσει μνήμες που συνδέονται άμεσα με την αρχαία ελληνική ιστορία. Για παράδειγμα στο σχεδιασμό των δωματίων, ο λαβύρινθος κυριαρχεί στο χώρο είτε ως οπτικό στοιχείο (δισδιάστατη αναπαράσταση), είτε εξυπηρετεί κάποια λειτουργία (τρισδιάστατη κατασκευή).
Για το φωτισμό των χώρων χρησιμοποιήθηκαν γραμμικά φωτιστικά όπου ήταν απαραίτητο, σημειακά σποτ και κρυφός φωτισμός, ανάλογα με τις λειτουργικές και αισθητικές ανάγκες του κάθε χώρου. Πιο συγκεκριμένα, ο φωτισμός στην οροφή του "λαβύρινθου" ακολουθεί την πορεία της κάτοψης, με έναν πιο αφηρημένο τρόπο περιμετρικά, χρησιμοποιώντας καθαρά, κυκλικά μοτίβα προς το κέντρο. Σε συνδυασμό με τις φωτισμένες επιφάνειες του εσωτερικού του αυτό εμπλουτίζει την εμπειρία του επισκέπτη.
Οι χρωματισμοί περιορίζονται κυρίως σε γήινους τόνους. Το μπεζ (πηλός) κυριαρχεί σε όλους σχεδόν τους χώρους, ακολουθούμενο από το μαύρο (αμφορέας), το λευκό (ισορροπία), το χρυσό (ήλιος) και λεπτομέρειες από σκούρο πράσινο (φύση).
Εφαρμόζοντας αυτή την ιδιαίτερη ταυτότητα στο ξενοδοχείο οι αρχιτέκτονες, μέσω ενός σύγχρονου πρίσματος, ικανοποιούν την επιθυμία ενός μεγάλου μέρους των ταξιδιωτών, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την ιστορία του χώρου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου


Αρχιτεκτονική μελέτη: ArchZone
Αρχιτέκτων: Ζωή Αντωνιάδη
Βραβείο: 1ο βραβείο στην κατηγορία Interior-Commercial (Μελέτη), στο διεθνή διαγωνισμό Global Architecture & Design Awards 2019
Τοποθεσία: Αθήνα
Χρόνος μελέτης: Μάρτιος- Μάϊος 2018

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Σχολή Καλών Τεχνών,  Α.Π.Θ.

Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ.

 _ MATRIX _ (ΜΗΤΡΑ)Κλειστός Διαγωνισμός Ιδεών, 2011Η μελέτη εκπονήθηκε στο πλαίσιο κλειστού διαγωνισμού ιδεών για τη Σχολή Καλών Τεχνών, που διεξήγαγε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.Ερωτήματα σχετικά με τη δομή μιας…
ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑΒΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΟΛΘ

ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑΒΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΟΛΘ

Ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Θ.) επιδιώκοντας να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα του λιμανιού του προκήρυξε πανελλήνιο ανοικτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με θέμα την "Αποκατάσταση και επανάχρηση του συγκροτήματος των σταβλικών εγκαταστάσεων…
Η ελληνική συμμετοχή Στη 16η μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας

Η ελληνική συμμετοχή Στη 16η μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας "Η σχολή των Αθηνών"

Η έκθεση στο ελληνικό περίπτερο εξετάζει την αρχιτεκτονική  των ακαδημαϊκών χώρων, από την ακαδημία του Πλάτωνα.Οι ακαδημαϊκοί κοινοί χώροι αντιμετωπίζονται ως αρχιτεκτονικά δείγματα για ανάλυση, σύγκριση και συζήτηση. Οι  πενήντα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.