"NorthBatt Office" δημιουργία σύγχρονου επαγγελματικού χώρου
- Lab4 Architects
Αντικείμενο του έργου υπήρξε ο επανασχεδιασμός χώρου 137 m2 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη δημιουργία μιας σύγχρονης επαγγελματικής στέγης.
Ο χώρος βρίσκεται στον δεύτερο όροφο τετραώροφης οικοδομής, χαρακτηρισμένης ως διατηρητέας, και επιμερίζεται σε υποενότητες που περιλαμβάνουν την υποδοχή (reception), ένα διευθυντικό γραφείο και χώρο συνεδριάσεων. Βοηθητικοί χώροι, όπως κουζίνα και δυο WC έρχονται να συμπληρώσουν λειτουργικά την κάτοψη.
Η ανακαίνιση του χώρου έγινε με στόχο την κάλυψη τόσο αισθητικά, όσο και λειτουργικά των αναγκών της επιχείρησης, μέσα από μοντέρνα σχεδιαστική προσέγγιση, βασισμένη στον συνδυασμό ευθειών γραμμών και καμπύλων στοιχείων. Έτσι, το πνεύμα του σχεδιασμού βασίστηκε στην αίσθηση διακριτικής πολυτέλειας με την χρήση υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών σε υλικά και κατασκευή. Το γραφείο εμπνέει επαγγελματισμό, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει την κατάλληλη εργονομία ώστε να διευκολύνει την εργασία.
Το λευκό, το μαύρο και το κίτρινο χρώμα αποτελούν βασικά χρώματα του brand της εταιρίας και συμπληρώνουν το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο του χώρου, ενώ εναρμονίζονται πλήρως με τις ειδικές κατασκευές των επίπλων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί από τους αρχιτέκτονες και προσαρμόζονται με απόλυτη ακρίβεια στον χώρο. Οι κατασκευές αφορούν το σύνολο του γραφειακού εξοπλισμού και ακολουθούν πιστά την σχεδιαστική ταυτότητα του χώρου και της ίδιας της επιχείρησης. Σημαντική λεπτομέρεια αποτελεί η επιλογή των σωστών υλικών και υφών, τα οποία λειτουργούν συμπληρωματικά με την χρωματική παλέτα και δημιουργούν μια αίσθηση άνεσης και ηρεμίας. Στην προκειμένη περίπτωση έντονο είναι το εφέ του ξύλου καρυδιάς, ενώ τα έπιπλα είναι κατασκευασμένα από μελαμίνη, λευκή και μαύρη, MDF χρωματισμένο με λάκα και στραντζαριστή λαμαρίνα. Ο χώρος όντας σε διατηρητέο κτίριο εμφάνιζε γύψινα διακοσμητικά στοιχεία στις οροφές του, πράγμα και το οποίο αποδόθηκε και από τους αρχιτέκτονες για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του και να διατηρηθεί η ταυτότητα του χώρου.
Η αξιοποίηση του φυσικού φωτός είναι βασική παράμετρος του σχεδιασμού και πραγματοποιείται με τα μεγάλα και ψηλά ανοίγματα και τη χρήση ενός γυάλινου διαχωριστικού στοιχείου στην υποδοχή, αναδεικνύοντας την έννοια του open space και αποπνέοντας αξιοπιστία. Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στον τεχνητό φωτισμό, ο οποίος παρατηρείται τόσο σε κατακόρυφα στοιχεία, όσο και σαν κρυφός φωτισμός συμπληρώνοντας τις ροές της κίνησης και προσδίδοντας δυναμισμό στους χώρους.
Στοιχεία έργου
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός & interior design:
Lab4 Architects
Επίβλεψη - Κατασκευή:
PMG Engineers
Ομάδα Εργου:
Χάρης Σουλιώτης, Πέτρος Μεταξιώτης, Γιώργος Μεταξιώτης
Φωτογραφίες:
Νίκος Βαβδινούδης – Χρήστος Δημητρίου / Studiovd.gr