"House for a Musician" μετατροπή διαμερίσματος σε χώρο κατοικίας & μελέτης στη Νέα Σμύρνη

Στο "House for a Musician" μετατρέψαμε ένα διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη σε χώρο κατοικίας και μελέτης για έναν μουσικό και την κόρη του.
Προτεραιότητα στο σχεδιασμό ήταν η μεγιστοποίηση του φυσικού φωτός που εισέρχεται στο χώρο με σκοπό τη δημιουργία ενός πιο διαμπερούς εσωτερικού.
Στη θέση των παλιών διαδρόμων (χολ) και των σκοτεινών δωματίων, φανταστήκαμε έναν ενιαίο ανοιχτό και φωτεινό χώρο με ανεξάρτητες λειτουργικές υποενότητες διαφορετικής χρήσης η καθεμία.
Το φως έγινε έτσι οδηγός και βασικό στοιχείο διαμόρφωσης των κινήσεων και της οργάνωσης του χώρου.
Στην είσοδο του διαμερίσματος δημιουργείται αρχικά ένας νέος διαγώνιος άξονας, όπου το φως σε καθοδηγεί στο εσωτερικό.
Το δωμάτιο μουσικής, η κουζίνα, η τραπεζαρία και το καθιστικό αναφέρονται με τη σειρά τους σε αυτόν τον φωτεινό διαγώνιο άξονα.
Πρώτα συναντάμε το δωμάτιο μουσικής, ένα νέο ημιδιάφανο δωμάτιο με κουρτίνες στο εσωτερικό, η μορφή του οποίου δύναται να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη.
Το φως διαπερνά το δωμάτιο και φτάνει μέχρι την είσοδο του σπιτιού, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν υπάρχει δωμάτιο, ενώ, όταν κλείσουν οι κουρτίνες, δημιουργείται ένας προστατευμένος ιδιωτικός χώρος κατάλληλος για μελέτη μουσικής.
Προχωρώντας συναντάμε την κουζίνα, έναν προστατευμένο μεν, ανοιχτό δε χώρο που στρέφεται πλέον προς το εσωτερικό του σπιτιού και συνδέεται με τους χώρους διημέρευσής του.
Με την διάνοιξη ενός νέου παραθύρου (στην ίδια θέση στην οποία αποτυπώνονταν στα σχέδια της οικοδομικής άδειας αλλά δεν κατασκευάστηκε για οικονομικούς λόγους) ολοκληρώνεται η εργαλειοθήκη με την οποία επιτυγχάνεται η διαπερατότητα και ενοποίηση του χώρου.
Επιπλέον, η μονοχρωματική παλέτα και η μινιμαλιστκή αισθητική δημιουργούν ένα ευχάριστο και ήρεμο περιβάλλον διαβίωσης και μελέτης.
Παρατηρώντας τέλος τα επιμέρους στοιχεία που είναι η κουζίνα με τη μονόχρωμη γκρίζα υφή, το μουσικό δωμάτιο με τους ημιδιάφανους, κυματοειδούς μορφής υαλοπίνακες, τις ξύλινες λεπτομέρειες και τη μπλε κουρτίνα, όσο και το τολμηρά σκούρο μπλε απόχρωσης λουτρό, γίνεται αντιληπτή η δημιουργία διαφορετικών κόσμων, ενώ παράλληλα οι λευκοί τοίχοι και οροφές σε συνδυασμό με το ανοιχτό γκρίζο χρώμα του εποξειδικού δαπέδου ενοποιούν το χώρο σε μια ισορροπημένη σύνθεση.

 

 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Μελετητές:
Θοδωρής Πουλάκος και Μάνος Μπότσαρης
Αρχιτεκτονική μελέτη:
Θοδωρής Πουλάκος
Πολιτικός μηχανικός:
Μάνος Μπότσαρης
Επίβλεψη:
Θοδωρής Πουλάκος και Μάνος Μπότσαρης
Συνολική επιφάνεια:
100 m2
Χρόνος μελέτης:
2022
Χρόνος αποπεράτωσης:
5 μήνες
Φωτογραφίες:
Αλίνα Λέφα

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μετατροπή διπλοκατοικίας του 1960 σε παιδιατρείο

Μετατροπή διπλοκατοικίας του 1960 σε παιδιατρείο

Κεντρική ιδέα & κριτήρια σχεδιασμούΤο έργο αφορά τη μετατροπή του ισόγειου διπλοκατοικίας με υπόγειο σε παιδιατρείο και βρίσκεται επί της οδού Δημοκρατίας στην Κοζάνη. Η ανάθεση περιλάμβανε την ανακαίνιση του…
Αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας

Αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας

Βασικές Αρχές αποκατάστασης Βασική αρχή του σχεδιασμού αποτέλεσε η διατήρηση της ιστορικότητας, με την αποκατάσταση όλων των αξιόλογων στοιχείων του αρχικού κτιρίου, και ιδιαίτερα της όψης, που βρίσκεται σε συνέχεια…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.