Δημιουργία δύο διαμερισμάτων από χώρο γραφείων στην Πλάκα

Αντικείμενο του έργου ήταν η αναδιαρρύθμιση και ανακαίνιση ενός χώρου γραφείων δημιουργώντας δύο σύγχρονα και αυτόνομα διαμερίσματα open plan λογικής (apartment C 45 m2 και apartment D 50 m2), στην περιοχή της Πλάκας.
Τα δύο διαμερίσματα μελετήθηκαν ώστε να εξυπηρετούν απόλυτα, από άποψη λειτουργική, τις ανάγκες μιας κατοικίας, αλλά και από άποψη αισθητική, τις απαιτήσεις ενός μοντέρνου χρήστη σε αστικό κέντρο. Η διαμόρφωση του χώρου ορίζεται από γεωμετρικές και λιτές γραμμές με μοντέρνες και σκανδιναβικές επιρροές.
Απαρχή του σχεδιασμού αποτέλεσε ο σοφός διαχωρισμός του χώρου του γραφείου, ο οποίος ήταν ελεύθερος από χωρίσματα και υποστυλώματα, σε δύο αυτόνομα διαμερίσματα. Έτσι, υπήρξε η ελευθερία να δημιουργηθεί μια νέα διαμερισμάτωση με μόνο περιορισμό τη θέση των υπαρχόντων παραθύρων. Το έργο αντιμετωπίστηκε με γνώμονα τον λειτουργικό σχεδιασμό και με σκοπό να διαμορφωθεί μια διάταξη η οποία να επιτυγχάνει τη μέγιστη αξιοποίηση του φυσικού φωτός, χωρίς αυτό να εμποδίζεται από συμπαγή στοιχεία τοιχοποιίας, και τη δημιουργία ενιαίων χώρων ώστε να δίνεται η αίσθηση του ευρύχωρου. Έτσι, αντί τοίχων, διαμορφώθηκαν «ελαφριά» custom made διαχωριστικά μεταξύ των χώρων υπνοδωματίων και καθιστικών. Κατασκευασμένα από ξύλο, με καμπύλες διατομές, επιτρέπουν την άμεση οπτική επαφή ανάμεσα στους δύο χώρους, και εξυπηρετούν και τις δύο χρήσεις – υπνοδωμάτιο και καθιστικό – καθώς λειτουργούν και από τις δύο όψεις τους ως έπιπλο τηλεόρασης και ως αποθηκευτικός χώρος. Αντικείμενο custom made σχεδιασμού αποτέλεσαν επίσης τα καθιστικά και τα κεφαλάρια.
Στις μεγάλες επιφάνειες του χώρου επιλέχθηκαν ουδέτεροι μπεζ-γκρι χρωματισμοί, όπως στα πλακίδια του πατώματος και των λουτρών, και στα υφασμάτινα μέρη της επίπλωσης. Ταυτόχρονα, εφαρμόστηκε ένας ανοιχτόχρωμος καμβάς στη επιλογή χρωματισμών σε τοίχους και σε σταθερά έπιπλα, ώστε μέσω της χρήσης ξύλινων και μαύρων στοιχείων, να δημιουργηθούν αντιθέσεις. Η δημιουργία ψευδοροφής εξυπηρέτησε ώστε να εφαρμοστούν σε διάφορα σημεία χωνευτά φωτιστικά, ενώ σε κάποια σημεία επιλέχθηκαν κρεμαστά φωτιστικά για να δοθεί περισσότερο η ζεστή αίσθηση της κατοικίας και να μετριαστούν τα χαρακτηριστικά ενός πρώην επαγγελματικού χώρου. Η μοντέρνα αισθητική και η δημιουργία αντιθέσεων εξυπηρετήθηκε και από την επιλογή των αντικειμένων της διακόσμησης και την εφαρμογή τέχνης στους τοίχους.
Τέλος, όπως σε όλα τα μικρά αστικά διαμερίσματα, η εργονομία και η βέλτιστη χρήση του χώρου ήταν βασικό ζήτημα στο σχεδιασμό των κουζινών και των λουτρών και των επίπλων τους.
Το έργο συμμετείχε στο θεσμό Open House Athens 2022, όπου πάνω από 300 άτομα είχαν την ευκαιρία να το δουν από κοντά.

 

 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη και μελέτη διαμόρφωσης εσωτερικού χώρου:
3ΝΚ Engineers & Architects
Συντάκτης μελέτης & styling χώρου:
Εύη Στυλιανίδη
Διαχείριση έργου - Κατασκευή:
3ΝΚ Engineers & Architects
Τοποθεσία:
Πλάκα, Αθήνα
Συνολικό εμβαδό:
100 m2
Χρόνος κατασκευής:
2021
Παρουσίαση:
3ΝΚ Engineers & Architects
Φωτογραφίες:
Ανδρέας Μάρκου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανασχεδιασμός διώροφης κατοικίας στην Κηφισιά

Ανασχεδιασμός διώροφης κατοικίας στην Κηφισιά

Στη μέση επιμήκους οικοπέδου αναλογίας 1:4, τοποθετήθηκε πριν από 30 χρόνια αυτή η τυπική διώροφη μονοκατοικία. Εγκλωβισμένη μεταξύ ενός όμορου κτιρίου (τυφλή νότια όψη) και μιας πολυκατοικίας, διατηρούσε μια σχεδόν…
Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης

Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης

Η ολική ανακαίνιση ενός σύγχρονου διαμερίσματος στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε πρόσφατα από το αρχιτεκτονικό γραφείο Normless studio. Με γνώμονα τις ανάγκες των ιδιοκτητών για χρηστικούς χώρους και την αισθητική τους…

"Υψηλάντου 11" ανακαίνιση διαμερίσματος στο Κολωνάκι

Στην πολυσύχναστη γειτονιά του Κολωνακίου, επί της οδού Υψηλάντου, βρίσκεται η πολυκατοικία που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Κιτσίκη, στα τέλη της δεκαετίας του '50. Εξήντα χρόνια αργότερα, όταν μας…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.