"Inotropes Boutique Hotel", Αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση παραδοσιακού κτιρίου

  • Αγάπη Καζαμία

Το παρόν έργο αφορά την ανακαίνιση ενός διώροφου παραδοσιακού κτιρίου που βρίσκεται εντός του οικισμού των Αρχανών στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στόχος ήταν η αποκατάσταση και μετατροπή του κτιρίου σε boutique hotel. Το όνομα του ξενοδοχείου "Οινότροπες" επιλέχθηκε συμβολικά από την ιδιοκτήτρια. Οι "Οινότροπες" σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ήταν οι κόρες του Άνιου, βασιλιά της Δήλου, και της Δωρίππης και εγγονές του θεού Διόνυσου, που τους είχαν δώσει τη μαγική ικανότητα να μετατρέπουν εσαεί το νερό σε κρασί και οτιδήποτε άλλο ήθελαν σε σιτάρι και ελιές. Έτσι, τα δωμάτια του πρώτου ορόφου έχουν τα ονόματα "Οινώ" η γυναίκα που φέρνει το κρασί, "Σπερμώ" η γυναίκα που φέρνει τους σπόρους και "Ελάις" η γυναίκα που φέρνει το λάδι . Στο ισόγειο βρίσκονται οι κοινόχρηστοι χώροι, δηλαδή η ρεσεψιόν – κελάρι, με χώρο καθιστικού και τζάκι, και η τραπεζαρία, και τα άλλα τρία άλλα δωμάτια του ξενοδοχείου, στα οποία δόθηκαν τα ονόματα που αναφέρονται παραπάνω, "Δωρίππη" η σύζυγος του "Άνιου", και το όνομα του γιου του Διόνυσου, «Στάφυλος» καθώς και "Άνιος", δωμάτιο το όποιο σχεδιάστηκε εκτός του κτιριακού συγκροτήματος, ελεύθερο στην εσωτερική αυλή.
Όσον αφορά την αποκατάσταση στόχος ήταν ο σεβασμός στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, έτσι, διατηρήθηκε η δομή του κτιρίου, τα ανοίγματα των παραθύρων και των θυρών καθώς και η διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων σε ό,τι αφορά τα δωμάτια του ορόφου. Στον εσωτερικό σχεδιασμό η προσέγγιση είναι θεματική και διαφορετική σε κάθε δωμάτιο, ναι μεν με σεβασμό στο παραδοσιακό ύφος της περιοχής και του προϋπάρχοντος κτίσματος, αλλά με σύγχρονη απόδοση. Έτσι, τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως,οι καμάρες, τα ξύλινα δοκάρια, τα ξύλινα δάπεδα, τα ξύλινα πατάρια σε χώρους διπλού ύψους, τα τζάκια κλπ, τα φυσικά υλικά όπως τσιμεντοκονία, πέτρα, μέταλλο (με τεχνικές φυσικής οξείδωσης), ξύλο, πωρόλιθος και ακατέργαστο μάρμαρο καθώς και οι ιδιαίτερες custom κατασκευές των επίπλων και των φωτιστικών οι οποίες έχουν σύγχρονη προσέγγιση, όρισαν μια νέα και ιδιαίτερη ταυτότητα στη σύνθεση.
Ο υπαίθριος χώρος του κτιρίου, δηλαδή η εσωτερική αυλή και η βεράντα του ορόφου, φιλοξενούν καθιστικά, τζάκι, το προυπάρχον πηγάδι, το οποίο αποκαταστάθηκε και αναδείχτηκε, την παραδοσιακή βρύση, μεσογειακή φύτευση (ελιά, εσπεριδοειδή, κυπαρίσσια, κληματαριά, αναρριχόμενες τριανταφυλλιές, γιασεμιά και βότανα) που σε συνδυασμό με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό δημιουργούν χώρους υπαίθριας χαλάρωσης με ιδιωτικότητα από το εξωτερικό περιβάλλον για τους ενοίκους τους συγκροτήματος.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Agapi Kazamia
Ομάδα μελέτης σχεδιασμού:
Αγάπη Καζαμία, Μαλαματένια Κουρουπάκη (Τρισδιάστατος Σχεδιασμός), Ελευθερία Σπυριδάκη (Δυσδιάστατος Σχεδιασμός)
Υπεύθυνη μελέτης, εσωτερικός σχεδιασμός, σχεδιασμός επίπλων και φωτιστικών, εξωτερικός σχεδιασμός όψεων και υπαίθριων χώρων:
Αγάπη Καζαμία
Μελέτη φωτισμού:
Αγάπη Καζαμία, Tsakirelis, J., - EIR. Gonianaki O.E. "L'Esclusivo"
Μηχανικός άδειας:
Ρεγγίνα Χονδρογιάννογλου
Η/Μ μελέτη:
Θωμάς Βισκαδουράκης, Δημήτριος Αδαμάκης
Μηχανολογική μελέτη:
Ιωάννης Βλαχάκης
Χρόνος μελέτης - αποπεράτωσης:
2021
Συνολικό εμβαδό:
480 m2
Εμβαδό οικοπέδου:
275 m2
Τοποθεσία:
Αρχάνες, Ηράκλειο Κρήτης
Φωτογραφία:
Γεώργιος Θαλασσινός

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αναμόρφωση κατοικίας στη Τήνο

Αναμόρφωση κατοικίας στη Τήνο

Το παραδοσιακό χωριό του Πύργου στην Τήνο είναι γνωστό για τη μαρμαρογλυπτική του, στον κεντρικό δρόμο του δεσπόζουν αρκετές παλαιές διώροφες κατοικίες, που ξεχωρίζουν για τον παραδοσιακό κυκλαδίτικο αστικό χαρακτήρα…
Αποκατάσταση κατοικίας 19oυ αιώνα για χρήση εξοχικής κατοικίας στη Μήλο

Αποκατάσταση κατοικίας 19oυ αιώνα για χρήση εξοχικής κατοικίας στη Μήλο

"Σκαρφαλωμένη" στα βράχια της Πλάκας, της πρωτεύουσας της Μήλου, βρίσκεται αυτή η κατοικία του 19ου αιώνα, η οποία αποκαταστάθηκε, ώστε να αποτελέσει την παραδοσιακή, αλλά ταυτόχρονα λειτουργική θερινή κατοικία μιας…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.