Ecual

Η ομάδα ECUAL ιδρύθηκε το 2016 στην Αθήνα ως ένα ανοιχτό και συλλογικό εργαστήρι αρχιτεκτονικής, τοπίου, αστικού σχεδιασμού και αστικής αναζωογόνησης. Τα αρχικά ECUAL σημαίνουν Ecological Collaborative Urban Architecture Lab.
H δομή της ομάδας είναι αρκετά ανοιχτή αφού τα μέλη συνεργάζονται μεταξύ τους αλλά και με αρχιτέκτονες από άλλα γραφεία. Αυτό που ενώνει την ομάδα είναι ο κοινός τους στόχος να προσφέρουν πρωτοποριακές, οικολογικές, και οικονομικά προσιτές σχεδιαστικές λύσεις εξασφαλίζοντας την προσεγμένη υλοποίησή τους. Παράλληλα, τα μέλη της ομάδας συμμετέχουν σε διάφορα πρότζεκτ που άπτονται της μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος στον ευρύτερο τομέα της κατασκευής.
Όλη η ομάδα και πολλά ακόμα μέλη δημιούργησαν από το 2020 το RECUAL, μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την επανάχρηση και την ανακύκλωση (upcycling) οικοδομικών υλικών φινιρίσματος και την εισαγωγή οικολογικών τεχνικών και υλικών κατασκευής στο αστικό περιβάλλον. Το RECUAL είναι μέρος ενός ευρύτερου κοινωνικού συνεταιρισμού βιώσιμης ανάπτυξης που έχει ως στόχο την οικολογική αναγέννηση και την κυκλική οικονομία, το ΜΥΚΗΛΙΟ.
Tα μέλη της ομάδας:
Η Μαρία Πετεινάκη είναι αρχιτέκτων, απόφοιτη της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ Αθηνών και δραστηριοποιείται επαγγελματικά από το 2004. Το ενδιαφέρον ήδη από τις σπουδές επικεντρωνόταν στην βιοκλιματική αρχιτεκτονική. Στο πλαίσιο αυτό, έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας; τον βιοκλιματικό σχεδιασμό κτιρίων, την περμακουλτούρα, την φυσική δόμηση, cob κ.λπ. Ενώ το 2021 ξεκίνησε μεταπτυχιακό για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλης και κτιρίων. Το 2006 συν-ίδρυσε το γραφείο αρχιτεκτονικής oddworks, το 2012 το ATAthens, μια συλλογικότητα που επικεντρώθηκε στη δημιουργία νέων αφηγήσεων για την Αθήνα και στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων, ενώ το 2016 συν-ίδρυσε το εργαστήριο ECUAL. Αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς της στα κοινά και στην πόλη, οργανώνοντας αστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις, συμμετοχικά εργαστήρια σχεδιασμού, επανενεργοποίηση γειτονιών, ερευνώντας παραλληλα oικολογικές πολιτικές προς την κοινωνική οικολογία και την αποανάπτυξη.
Η Άνκα Αρβανιτίδη σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο Αρχιτεκτονικής Τοπίου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας. Aπό τα φοιτητικά ακόμα χρόνια μελετά τα φυτά, ως ζωντανό εικαστικό μέσο αφήγησης, και το ρόλο τους στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική. Στην Ινδονησία παρακολούθησε ετήσιο κύκλο σπουδών πάνω στις ιδιότητες και εφαρμογές του μπαμπού, ενώ στο Νεπάλ μαθήτευσε σε πρότυπη φυτεία φυσικής καλλιέργειας. Επαγγελματικά έχει ασχοληθεί με μουσειογραφικές μελέτες, κτηριακά και κηποτεχνικά έργα τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς φορείς και από το 2016 είναι στο ECUAL. Το 2020, μαζί με Σ.Ντόνα και Γ.Κουφάκη, διακρίθηκε με πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό διαμόρφωσης τοπιου μπροστά στο κεντρικό νοσοκομείο του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας (Christian Doppler Klink). Το πάθος της είναι η εθνοβοτανική και τα ζώα ενώ οραματίζεται μια κοινωνία λιγότερο ανθρωποκεντρική αλλά περισσότερο ανθρώπινη. Είναι μέλος της πρωτοβουλίας RECUAL.
Η Ειρήνη Χριστοφάκη σπούδασε αρχιτέκτων μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αποφοίτησε το 2004. Έχει μια μακρά εμπειρία σε αρχιτεκτονικά γραφεία ενώ από το 2006 εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας κυρίως σε ιδιωτικά κτιριακά έργα και ανακαινίσεις. Το ενδιαφέρον της για την οικολογία και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική την οδήγησε στη παρακολούθηση διαφόρων σεμιναρίων και μαθημάτων όπως το εναλλακτικό σχολείο βιολογικής γεωργίας, σεμινάρια φυσικής δόμησης (cob) κλπ. Επιπλέον έχει εργαστεί για 3 χρόνια στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Γαλλικό και το Ελβετικό τμήμα, στον τεχνικό τομέα ως τεχνικός συντονιστής αλλά και ως υπεύθυνη στο κατασκευαστικό τμήμα. Ασχολείται επιπλέον με τη μουσική, την τέχνη, ενώ το ενδιαφέρον της για τους παραδοσιακούς τρόπους ζωής και δράσης την ώθησε στην συμμετοχή της σε σεμινάρια και σε ποικίλες δημιουργίες με υφάσματα και νήματα μέσω της χρήσης παραδοσιακού αργαλειού, ραπτομηχανής, κλπ. Είναι μέλος της ομάδας ECUAL από το 2018
H Μαρβίνα Σινιάρη δουλεύει ως αρχιτέκτονας στην Αθήνα με την ομάδα ECUAL από το 2019, ενώ παράλληλα σπουδάζει στο Centre for Alternative Technology στην Ουαλία, στο πρόγραμμα March Sustainable Architecture. Έχει εργαστεί ως γραφίστρια, έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και συνεργαστεί με φορείς, όπως τον οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και την Documenta14. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης και Αρχιτεκτονικής όπως το Open House Athens, από βοηθός στην παραγωγή έργων μέχρι και συντονίστρια ομάδας, αλλά και σε εργαστήρια αρχιτεκτονικής που εστιάζουν στην φυσική δόμηση, την αποκατάσταση και το περιβάλλον σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το 2019 συμμετείχε στο προγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στον φεστιβάλ Ξαρκής, στην Κύπρο. Το 2018 δούλευε στην Πορτογαλία, στο Montemor-o-Novo, στο Oficinas do Convento, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που προωθεί τις τέχνες και την πολιτιστική δραστηριότητα σε μη αστικό περιβάλλον, όπου ήταν βοηθός παραγωγής καλλιτεχνικών και αρχιτεκτονικών δράσεων, όπως εργαστήρια φυσικής δόμησης, ξυλουργίας, κεραμικής, μεταξοτυπίας κ.α.
Ο Μύρωνας Κόρσαβας είναι απόφοιτος της αρχιτεκτονικής σχολής του ΕΜΠ, με ενδιαφέροντα γύρω από την οικολογία και τις περιβαλλοντικές, πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις της αρχιτεκτονικής. Έχει ασχοληθεί στα πλαίσια της διπλωματικής του, με τη βιομηχανία των αστικών απορριμμάτων στην Αττική. Ο σχεδιασμός αφορούσε μια πιλοτική δημοτική εγκατάσταση διαχείρισης και επαναξιοποίησης απορριμμάτων στο δήμο Γαλατσίου, και διερευνούσε τις δυνατότητες πολιτικής οικονομικής και κοινωνικής αναδιάρθρωσης του συστήματος διαχείρισης μέσα από μια αρχιτεκτονική πρόταση. Επιπλέον στην ερευνητική του εργασία ασχολήθηκε με την συσχέτιση της αποανάπτυξης με την αρχιτεκτονική και το αστικό περιβάλλον. Το 2019 έκανε πρακτική άσκηση στο γραφείο Β612 Associates στο Βέλγιο και έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια φυσικής καλλιέργειας και φυσικής δόμησης. Από το 2020 ειναι συν-ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας RECUAL καθώς και του συνεταιρισμού ΜΥΚΗΛΙΟ, ενώ απο το 2021 εντάχθηκε στην αρχιτεκτονική ομάδα του ECUAL. 

https://ecual.gr/

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.