Ξενοδοχείο στη Σιθωνία με εναλλαγή ανοιχτών και κλειστών χώρων
Πρωταρχικό στόχο σχεδιασμού του πολυτελούς ξενοδοχείου "Αmyntas Seafront Hotel" αποτέλεσε ο σεβασμός στο φυσικό τοπίο και η διατήρηση της μοναδικότητας του ύφους της περιοχής.
Κύρια χαρακτηριστικά του οικοπέδου είναι η άμεση γειτνίασή του με τη θάλασσα, η επιβλητική βλάστηση καθώς και το πέτρινο κτίσμα προ του ’55, που βρίσκεται στο όμορο οικόπεδο και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της λαϊκής τοπικής αρχιτεκτονικής.
Επιθυμία του ιδιοκτήτη ήταν να κατασκευάσει ένα σύγχρονο τουριστικό κατάλυμα εκμεταλλευόμενο τη θέα προς τη θάλασσα. Η κτιριακή σύνθεση απαρτίζεται από δύο όγκους, το κτίριο Α' που αναπτύσσεται κάθετα προς την θάλασσα και το κτίριο Β' που τοποθετείται στο δυτικό άκρο του οικοπέδου.
Στο επίπεδο του ισογείου έχουν τοποθετηθεί οι κοινόχρηστοι χώροι του τουριστικού καταλύματος και δύο δωμάτια.
Στον όροφο αναπτύσσεται ο κύριος όγκος των δωματίων, συγκεκριμένα τρία δωμάτια στο κτίριο Α’ και ένα στο κτίριο Β΄. Στο επίπεδο του ορόφου, στον ημιυπαίθριο χώρο ανάμεσα στους διακριτούς κτιριακούς όγκους, βρίσκεται το κοινόχρηστο καθιστικό με παροχές ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης (mediatheque).
Μάλιστα, το κτίριο Β' και όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι του καταλύματος έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας Α.μεΑ. εναρμονισμένοι πλήρως με τις διατάξεις προσβασιμότητας.
Οι κολυμβητικές δεξαμενές διαμορφώνονται κεντρικά και παράλληλα με το κτίριο Α΄ ως ένας κεντρικός πόλος έλξης σε ένα νοητό αίθριο.
Έντονο στοιχείο της σύνθεσης είναι η εναλλαγή ανοιχτών και κλειστών χώρων, η οποία επιδιώκεται και μέσα από την επιλογή υλικών, σύγχρονων και παραδοσιακών.
Το κτίριο σχεδιάστηκε ως ένα πλαίσιο θέασης του Τορωναίου Κόλπου, με απλές γραμμές και καθαρούς γεωμετρικούς όγκους. Επιλέγεται το λευκό, κατ’ εξοχήν μεσογειακό χρώμα, το οποίο προσδίδει μια απλότητα στο κτίσμα. Η στοά που καλύπτει τον βασικό άξονα κίνησης, διακόπτει ρυθμικά το κύριο αρχιτεκτονικό στοιχείο της όψης και έγινε από ανεπίχριστη λιθοδομή. Με αυτό τον τρόπο γίνεται μια αρχετυπική αναφορά στο περιστύλιο όπως εκφράστηκε με μοντέρνο λεξιλόγιο και στην αρχιτεκτονική των Barragan & Legoretta.
Η φύτευση αποτελείται κυρίως από ξηροφυτικά είδη δέντρων και θάμνων που ευδοκιμούν στο τοπικό κλίμα και χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα, όπως ελιά, ερεμόφυλλο, γκάουρα, θυμάρι, δεντρολίβανο, λεβάντα, παχύφυτα και στίπες.
Η φιλοσοφία του "Amyntas Seafront Hotel" φιλοδοξεί να παραμείνει ένας ζωντανός πυκνωτής ανθρώπινης δραστηριότητας σε έναν τόπο που, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, φιλοξενεί χιλιάδες λουόμενους και παραθεριστές. Το κτιριακό σύνολο σχεδιάστηκε με στόχο την ένταξή του στο φυσικό τοπίο και βασισμένο στη συνεχή ανάγκη μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος των νέων κατασκευών. Μια εφήμερη κατοίκηση που διαπραγματεύεται τους όρους του οικείου και του ανοίκειου δημιουργώντας ένα υβρίδιο που μεσολαβεί ανάμεσα στο δομημένο περιβάλλον και το φυσικό τοπίο.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Skarlakidis Architecture Studio, DP Architects
Αρχιτέκτονες: Στέφανος Σκαρλακίδης, Πολυξένη Τσαλδάρη
Στατική μελέτη: Ανδρέας Χλιούμης
Η/Μ μελέτη: Δημήτριος Σούρλας
Επίβλεψη: Στέφανος Σκαρλακίδης, Πολυξένη Τσαλδάρη
Συνεργάτες: Γεώργιος Κουτσούρας
Ιδιοκτήτης: Αλέξανδρος Τσιάμης
Τοποθεσία: Παράδεισος, Νέος Μαρμαράς, Σιθωνία Χαλκιδικής
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 420 m2
Έτος κατασκευής: 2023
Φωτογραφίες: studiovd.gr / N.Βαβδινούδης - Χ.Δημητρίου