Πρόκειται για έναν πρωτοποριακό παιδικό σταθμό, από τους πρώτους που ιδρύθηκαν στην πόλη των Αθηνών και στεγάζεται από το 1978 σε ένα επιβλητικό κτίριο στη Φιλοθέη. Οι επικεφαλής αρχιτέκτονες, Ευγενία Μαντά και Μιχαήλ Προβελέγγιος, με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του κτιρίου, ιδιαίτερο δείγμα του μεσοπολέμου σε σχέδια του Νίκου Ζουμπουλίδη, δημιούργησαν ένα χώρο υψηλών προδιαγραφών, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού κατά την προσχολική ηλικία. Ο σχεδιασμός, με γνώμονα την κλίμακα ενός μικρού παιδιού, αποτέλεσε ιδιαίτερη πρόκληση για τους μελετητές, οι οποίοι μέσα από μια σύγχρονη αρχιτεκτονική ματιά, θέλησαν να αναδείξουν τα ιδιαίτερα μορφολογικά στοιχεία του κτιρίου και να προσδώσουν στους εσωτερικούς όγκους του σταθμού μια αισθητική, που θα αποπνέει έναν νέο και σύγχρονο χαρακτήρα: φως και χρώμα σε συνδυασμό με την ευέλικτη διάταξη των ειδικών κατασκευών, συνέθεσαν μια συναρπαστική και εξατομικευμένη ατμόσφαιρα.
Βασικό σχεδιαστικό ερώτημα των αρχιτεκτόνων εξαρχής ήταν πώς θα δημιουργήσουν ένα λειτουργικό χώρο που θα επιτρέπει μεγάλη ελευθερία κινήσεων σε παιδιά ηλικίας 2 έως 5 χρονών και αφετέρου, πώς ο χώρος αυτός θα μπορεί να μεταλλάσσεται για να εξυπηρετεί τις εκάστοτε ανάγκες και δραστηριότητες των παιδιών. Με δεδομένο ότι τα παιδιά είναι δημιουργικά, ζωγραφίζουν και φτιάχνουν πολλές κατασκευές, οι αρχιτέκτονες διαχειρίστηκαν κάθε ελεύθερη επιφάνεια σαν έναν εν δυνάμει καμβά. Ακολούθως, οι ειδικά σχεδιασμένες κατασκευές, τα έπιπλα και οι αποθηκευτικοί χώροι μελετήθηκαν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε τα παιδιά να μπορούν σε οριζόντιο ή σε κάθετο επίπεδο, είτε να ζωγραφίσουν πάνω τους, είτε να κρεμάσουν μια δημιουργία τους. Πέραν του λευκού χρώματος, που αποπνέει φως, χρησιμοποιήθηκαν και έντονα χρώματα, καθώς και εικαστικές παραστάσεις (όπως στην περίπτωση του ισόγειου χώρου του παιδικού σταθμού που χρησιμοποιήθηκαν παραστάσεις με ζώα), που θα διεγείρουν τη φαντασία των παιδιών και θα τους δώσουν ερεθίσματα για να πλάθουν δημιουργικές ιστορίες.
Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα είναι δύο βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στο σύνολό του και επιτυγχάνονται εν προκειμένω με τη χρήση συρόμενων επιφανειών και επίπλων που έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύονται, ώστε να μην καταλαμβάνουν ωφέλιμο χώρο. Ακολούθως, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε και στο σχεδιασμό κάθε λεπτομέρειας, ώστε να αποφευχθούν ακμές και εν γένει η μελέτη στο σύνολό της να τηρεί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής. Εξαρχής οι αρχιτέκτονες προσπάθησαν να αναγνωρίσουν τι θα μπορούσε να είναι λειτουργικό και ασφαλές για αυτές τις ηλικίες, μεταφράζοντάς το σε σχέδιο, χωρίς καμία έκπτωση εις βάρος της ποιότητας ή της αισθητικής. Το έργο προσεγγίστηκε στο σύνολό του με μεγάλη ευαισθησία και αποτελεί μια καινοτόμο πρόταση που σίγουρα εμπνέει μικρούς και μεγάλους.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Proplusma Arkitektones
Ομάδα μελέτης:
Ευγενία Μαντά, Μιχαήλ Προβελέγγιος, Άνι Κρικοριάν, Βίλμα Κοτροκόη, Σωτήρης Τσερώνης
Χρόνος κατασκευής:
2015
Φωτογραφίες:
Νίκος Αλεξόπουλος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συνεδριακό & πολιτιστικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Συνεδριακό & πολιτιστικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Με το νέο συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο (κτίριο Β) ολοκληρώθηκε το συγκρότημα του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το νέο κτίριο, συνολικού εμβαδού 7.600 m², περιλαμβάνει αίθουσα εκδηλώσεων 450 θέσεων με χώρο…
Το μουσείο της Πέλλας

Το μουσείο της Πέλλας

Το αρχαιολογικό μουσείο είναι ένα σύγχρονο έργο, που προσαρμόζεται στη μορφολογία του εδάφους, αποτυπώνει την ιστορία του και προβάλλεται στο μέλλον. Μορφολογικά, σκόπιμα προσδόθηκε στο έργο ένας χαρακτήρας ήπιος που…
Δημαρχείο Κορυδαλλού

Δημαρχείο Κορυδαλλού

Ο αρχιτεκτονικός χειρισμός απορρέει από την ιδέα ενός ζεύγους παράλληλων πρισμάτων που στηρίζουν ένα, μεγάλου μήκους, εγκάρσιο όγκο, πλάθοντας μια αγκαλιά που υποδέχεται τον πολίτη. Βασικό πρόταγμα του σχεδιασμού ήταν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.