''Nest House'' στην Πάρο. Έμφαση στον σχεδιασμό της πέμπτης όψης

"Το χωράφι ήταν το σπίτι μιας οικογένειας από πέρδικες που συνεχίζουν να ζουν εκεί".
Το οικόπεδο βρίσκεται στη θέση Άγιος Γιάννης στην Δ.Κ. Κώστου του δήμου Πάρου. Έχει προσανατολισμό νοτιοανατολικό στη μεγάλη πλευρά, με θέα προς την θάλασσα και τον κόλπο της Νάξου. Το κτίριο ακουμπά στην πλαγιά του λόφου και προσαρμόζεται στις τοπογραφικές καμπύλες, ακολουθώντας τη μορφολογία του εδάφους۰ στη δυτική πλευρά είναι σχεδόν υπόσκαφο. Οι τεθλασμένοι τοίχοι παραπέμπουν στις πεζούλες που συναντάμε στις Κυκλάδες, συγκροτώντας ένα κέλυφος, το οποίο διατηρεί ευνοϊκό μικροκλίμα σε κάθε καιρική συνθήκη.
Στη δυτική πλευρά και στο υψηλότερο σημείο του οικοπέδου διαμορφώνεται μια είσοδος / κατάβαση, η οποία οδηγεί στην καρδιά της κατοικίας. Ένας διαμήκης διάδρομος συνδέει τα δωμάτια της κεντρικής κατοικίας προσφέροντας καρέ καρέ θεάσεις προς το ακρωτήρι του Κέφαλου στην Πάρο και τη γειτονική Νάξο, μέσα από τα επιλεγμένα ανοίγματα της νοτιοανατολικής όψης της κατοικίας. Η κατάβαση προς το εσωτερικό και στη συνέχεια προς το μεγάλο εξωτερικό πλάτωμα των χώρων διημέρευσης είναι μια σταδιακή μετάβαση προς τα καδραρισμένα τοπόσημα του Αιγαίου μέσα από την κατοικία και την πανοραμική θέα από το πλάτωμα: η Νάουσα, η χώρα της Νάξου, το ακρωτήρι Αντικεφάλου, η δυτική πλευρά της Νάξου, το Καστράκι, η Ηρακλειά και η Ίος απλώνονται μπροστά στα μάτια του κατοίκου / θεατή.
Οι στρωμένες με μωσαϊκά αυλές διαμορφώνονται δίπλα στους χώρους διημέρευσης και ακολουθούν τη φυσική κλίση του εδάφους. Η περίκλειστη αυλή στη δυτική πλευρά συνδέεται άμεσα με το καθιστικό, το οποίο μαζί με την κουζίνα και τα δύο υπνοδωμάτια έχουν θέα προς τη θάλασσα. Σε χαμηλότερο επίπεδο τοποθετείται υπόσκαφος ξενώνας.
Έχει δοθεί έμφαση στην "πέμπτη" όψη, δηλαδή στην όψη των δωμάτων. Το στοιχείο της επανάληψης και της τυποποίησης των ανοιγμάτων κυριαρχεί στο σχεδιασμό.
Η κατοικία έχει τη διττή μορφή μιας αρχιτεκτονικής που εντάσσεται στις γεωμετρίες του τοπίου και ενός τοίχου που δημιουργεί χώρους κατοίκησης, εκφρασμένου ως μία όψη που οριοθετεί τα επίπεδα και παράλληλα οργανώνει χώρους διημέρευσης και θέασης. Ο σχεδιασμός δεν ακολουθεί την παραδοσιακή παράταξη κυβικών όγκων, αντίθετα, ορίζει πίσω από ένα λευκό τοίχο μια σειρά από αίθρια, πορείες, περίκλειστες αυλές, καταβάσεις και κλίμακες, που συνδέουν επίπεδα κίνησης και οπτικές.
Η αρχιτεκτονική έκφραση γεννιέται χρησιμοποιώντας στοιχεία του περιβάλλοντος, συμπληρώνει τα κενά επαναπροσδιορίζοντας ανάγκες, εικόνες και ειδικότερα χώρους κατοίκησης. Λειτουργεί συμπληρωματικά - προσθετικά, σφιχταγκαλιάζει την επιφάνεια του τοπίου, ριζώνει πάνω του, γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του.

 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη:
React Architects / Νατάσσα Δεληγιάννη, Γιώργος Σπυρίδωνος
Συνεργάτες αρχιτεκτονικής μελέτης:
Ανδρέας Ανδρουλακάκης, Τατιάνα Τζαναβάρα
Συνεργάτης αρχιτέκτονας επίβλεψης:
Ιωάννης Βάγιας
Στατική μελέτη:
Άγγελος Κοττίκας
Η/Μ μελέτη:
Νικόλαος Χριστοφυλλάκης
Επιφάνεια οικοπέδου:
5.871 m2
Επιφάνεια κτιρίου:
171 m2
Τοποθεσία:
"Άγιος Γιάννης", Δ.Κ. Κώστου, Δήμος Πάρου
Χρόνος μελέτης:
2018
Χρόνος κατασκευής:
2019
Απεικονίσεις:
Σοφία Φίκα
Φωτογραφίες:
Παναγιώτης Βουμβάκης

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Bιοκλιματική κατοικία στη Θεσσαλονίκη

Bιοκλιματική κατοικία στη Θεσσαλονίκη

H κατοικία εντάσσεται σε έντονα επικλινές οικόπεδο εκτός σχεδίου, στο Πανόραμα, το οποίο αναπτύσσεται στον άξονα ανατολής - δύσης και είναι κατάφυτο με πεύκα. Προϋποθέσεις του σχεδιασμού είναι η βιοκλιματική…
“A Touch of New”. Κατοικία στον Τριαντάρο, Τήνος

“A Touch of New”. Κατοικία στον Τριαντάρο, Τήνος

Εμπνευσμένη από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιστών περιστεριώνων της Τήνου και από τον τρόπο που πραγματοποιούταν οι προσθήκες καθ’ ύψος, η κατοικία στον Τριαντάρο αφορά την ανακαίνιση μιας Παλαιάς Σιταποθήκης…
Βιοκλιματική κατοικία στη Λευκωσία

Βιοκλιματική κατοικία στη Λευκωσία

Το "LAM House" βρίσκεται στη Λευκωσία και αποτελεί παράδειγμα κτιρίου σύγχρονης αρχιτεκτονικής, το οποίο προσαρμόζεται στα δεδομένα του τόπου, χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Έχοντας μια σαφή φιλοσοφία…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.