Ασιατικό εστιατόριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ένα σύγχρονο ασιατικό εστιατόριο βρίσκει στέγη σε ένα διατηρητέο κτίριο πρώην κλωστοϋφαντουργίας, εκατό χρόνια έπειτα από την ανέγερσή του, και η αρχιτεκτονική πρόταση καλείται να συνδυάσει τις αρχές της αποκατάστασης με την ταυτότητα της νέας χρήσης.
Το "ειδικό βάρος" του διατηρητέου κτιρίου, καθώς και τα χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν την ιστορικότητά του, παραμένουν αισθητά και άμεσα αναγνωρίσιμα. Οι εξωτερικές όψεις αποκαθίστανται στην αρχική τους μορφή, ενώ στο εσωτερικό -ισόγειο, υπόγειο και πατάρι- οι σύγχρονες παρεμβάσεις στο αρχικό κέλυφος καθίστανται σκοπίμως ευκρινείς. Ο χώρος του ισογείου διατηρείται διαμπερής και συνεχής, με κουζίνα που οργανώνεται γύρω από κεντρική νησίδα με "ανοιχτές" εστίες και άλλες απαραίτητες συσκευές, ενώ διατηρείται και η αρχική μεταλλική σκάλα προς το πατάρι. Η διαρρύθμιση του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων ακολουθεί επίσης την αρχιτεκτονική του αρχικού εσωτερικού, με αυστηρή συμμετρία και αξονικότητα στον ελεύθερο κεντρικό χώρο του ανοιχτού εξώστη.
Η ταυτότητα της νέας χρήσης συμφωνεί απόλυτα με τις επιλογές της αποκατάστασης, με αναφορές σε ένα πρότυπο με απλοποιημένα στοιχεία ανεπιτήδευτης ασιατικής κουλτούρας. Ο σχεδιασμός είναι λιτός, γραμμικός, ισχυρά γεωμετρικός, χωρίς περιττά στοιχεία διακόσμησης. Ωστόσο, τα επί μέρους στοιχεία αποδίδουν στο χώρο μια συγκρατημένη "ποπ" αισθητική, που αντισταθμίζει την αυστηρότητα της ατμόσφαιρας και δημιουργεί χαλαρό κλίμα για φαγητό και συζήτηση. Σε αυτά ανήκουν η νέον επιγραφή, η οποία διαχωρίζει αντιληπτικά την κουζίνα από το χώρο πελατών, τα χαρακτηριστικά διάτρητα μοτίβα των σταθερών διαχωριστικών και οι διάσπαρτες πορτοκαλί λεπτομέρειες.
Η ατμόσφαιρα προδιαθέτει τους επισκέπτες για περισσότερη επικοινωνία και άνετη συμπεριφορά, αφού μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στην ιδιωτικότητα που προσφέρουν οι πλευρικές σειρές τραπεζοκαθισμάτων και στο πιο δημόσιο χαρακτήρα του κεντρικού μπαρ. Οι ανοιχτόχρωμοι χρωματικοί τόνοι συνδυάζονται με ενδιάμεσους θερμούς τόνους σε στοιχεία της επίπλωσης, ενώ ο φωτισμός, θερμός και στοχευμένος, υποστηρίζει τις βασικές αρχιτεκτονικές επιλογές. Όσον αφορά στις λεπτομέρειες, οι φυσικές υφές στην τεχνοτροπία των τοίχων και στα ανεπεξέργαστα διάτρητα κεραμικά τούβλα των στοιχείων επίπλωσης, επιτρέπουν μια δεύτερη ανάγνωση του χώρου από κοντά.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Opsis Architects/ Γιώτα Χαλιάζη, Αντιγόνη Μάντσιου
H/M Mελέτη:
Γιώργος Ποντικάκης
Μελέτη αερίου:
Αντώνης Εξάρχου
Μελέτη φωτισμού:
Luun
Eπίβλεψη:
Γιώτα Χαλιάζη
Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
Truss constructions
Tοποθεσία:
Καποδιστρίου 7 & Παίκου, Θεσσαλονίκη 546 25
Συνολικό εμβαδό καταστήματος:
345,80 m2
Χρόνος μελέτης:
Απρίλιος 2019 - Ιούλιος 2019
Χρόνος κατασκευής:
Αύγουστος 2019 – Σεπτέμβριος 2019
Παρουσίαση:
Γιώτα Χαλιάζη, Αντιγόνη Μάντσιου
Φωτογράφος:
Aris Rammos Studio Photoshooting

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εμπορικό & Ψυχαγωγικό Κέντρο “The Mall Athens”

Εμπορικό & Ψυχαγωγικό Κέντρο “The Mall Athens”

Το κέντρο έχει συνολική επιφάνεια εμπορικής εκμετάλλευσης 60.000 m² που διαχωρίζεται σε 4 επίπεδα και διαθέτει 220 καταστήματα, με 2.500 εργαζόμενους και 2.070 θέσεις στάθμευσης. Στους τρεις πρώτους ορόφους βρίσκονται εμπορικά…
Ιατρείο πλαστικού χειρούργου

Ιατρείο πλαστικού χειρούργου

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του ιατρείου βασίστηκε στην εγγραφή όγκων και μορφών που θα μπορούν να αναγιγνώσκονται ως ανεξάρτητες εγγραφές αντικειμένων στο φόντο του κελύφους. Οι αρχιτέκτονες δηλαδή απέφυγαν να επαναλάβουν…
Γυμναστήριο

Γυμναστήριο "Molon Labe Gym" στην Κύπρο

Η επανάχρηση υφιστάμενων κτιρίων διαχρονικά αποτελεί για τους αρχιτέκτονες μια ενδιαφέρουσα πρόκληση σχεδιασμού. Η μετατροπή ενός εγκαταλειμμένου από τη δεκαετία του 1960 βιομηχανικού κτηρίου, σε ένα υπερσύγχρονο γυμναστήριο μας έδωσε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.