Το νέο κτίριο της γενικής γραμματείας υποδομών

Η πρόταση επιχειρεί τη συγκρότηση ενός υποδειγματικού κτιριακού συγκροτήματος δημόσιων υπηρεσιών, τόσο ως προς την ιδιαίτερη βιοκλιματική και καινοτόμα δομή, όσο και ως προς τη συμβολή στο αστικό περιβάλλον. Στοχεύει στη λειτουργική επάρκεια, στη χωρική ευελιξία, στην αισθητική προβολή στο δημόσιο χώρο, στην οικοδομική καινοτομία, στο βιοκλιματικό σχεδιασμό και στην ενεργειακή ευφυΐα.

Συνθετικές αρχές
• ευρεία εισχώρηση του υπαίθριου δημόσιου χώρου στον πυρήνα του κτιρίου με ανάδειξη δύο επάλληλων επιπέδων άμεσης πρόσβασης από την πόλη,
• βιοκλιματική επεξεργασία όψεων και γεωμετρική οργάνωση της σύνθεσης μέσω ενός ισχυρού διαπερατού "διπλού" βιοκλιματικού πετάσματος,
• "πράσινη" διάτρηση κτιρίου υλοποιούμενη από τη διαμήκη παλλόμενη αιθριακή σχισμή, το εσωτερικό διάτρητο φυτικό πέτασμα και το φυτεμένο δώμα,
• "πράσινη" οργάνωση πρότυπων γραφειακών χώρων με δημιουργία ενός "εσωτερικού γραφειακού τοπίου" μικροφυτεύσεων.

Περιγραφή χώρων και λειτουργιών
Η κύρια στάθμη εισόδου, "κάτω πλατεία", διαμορφώνεται σε υποβάθμιση ως προς τον περιβάλλοντα αστικό χώρο, αλλά σε συνέχεια του τοπιακού ανάγλυφου μέσω πρανών και αναβαθμών και στα δύο αστικά μέτωπα. Η δημόσια λειτουργία της "κάτω πλατείας", ενισχύεται με χώρους συνάθροισης κοινού, μουσείο και αμφιθέατρο.
Η στάθμη δημόσιων ροών, "άνω πλατεία", παραλαμβάνει τις ροές των πεζών στο ίδιο επίπεδο με τον περιβάλλοντα αστικό χώρο, επιτρέποντας τη διάσχιση του κτιριακού όγκου και τη διασύνδεση με τα περιφερικά δίκτυα κίνησης πεζών.
Στις ανώτερες στάθμες γραφειακών χρήσεων, οι μεταβατικές περιοχές κινήσεων, εκτόνωσης και επικοινωνίας ορίζονται από τα κυρίαρχα συνθετικά φυτικά πετάσματα, ως προς το κεντρικό αίθριο.
Στο φυτεμένο δώμα δημιουργείται πολιτιστικός υπαίθριος χώρος προσβάσιμος από το κοινό, συσχετισμένος με εστιατόριο και τον "κήπο των τεχνών", ο οποίος θα διαθέτει το σημαντικότατο προνόμιο θέασης του βράχου της Ακρόπολης προς τη μια πλευρά και του Πειραιά προς την άλλη. Υπόμνηση σύνδεσης ανάμεσα στην αρχαία Αθήνα και στο πρώτο πολεοδομημένο λιμάνι της παγκόσμιας ιστορίας, σύνδεση που υλοποιούταν από τη ζώνη των Μακρών Τειχών.

Βιοκλιματική προσέγγιση
Βιοκλιματική συγκρότηση του κτιριακού κελύφους με εγγραφή σε πρόβολο ενός σχήματος αντιληπτικά ισχυρού, ενός "διπλού" βιοκλιματικού πετάσματος. Η εξωτερική διαπερατή επιδερμίδα αντιστοιχεί σε μια ακολουθία από κατακόρυφες περσίδες τιτανιούχου ψευδάργυρου (zinc), που περιελίσσονται γύρω από το κέλυφος, υλοποιούν τα αστικά μέτωπα και συνδιαλέγονται με το ανάγλυφο του εδάφους. Η εσώτερη διαπερατή επιδερμίδα αντιστοιχεί σε φυτικό πέτασμα ανοξείδωτου αρχιτεκτονικού πλέγματος αναρρίχησης φυτών ,που περιελίσσεται γύρω από τις εξωτερικές γυάλινες επιφάνειες και εισχωρεί εντός της αιθριακής σχισμής παρακολουθώντας τις εσωτερικές καμπυλώσεις του κτιρίου.
Φυσικός αερισμός - παθητικός δροσισμός με σύστημα διαφορικών αισθητήρων θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού χώρου και περιβάλλοντος. Δροσισμός μέσω κεντρικού αιθρίου και διέλευση αέρα μέσω ηλεκτροκίνητων θυρίδων και αυτόματων φεγγιτών, στην επιδερμίδα του κτιρίου και στα ενδιάμεσα χωρίσματα.
Ενίσχυση φυσικού φωτισμού μέσω του κεντρικού αιθρίου και των μικρότερων αιθριακών πυρήνων στη μάζα του κτιρίου και ηλιακών ραφιών.
Διαμόρφωση περιοχών εκτατικού φυτεμένου δώματος με ενεργειακά, λειτουργικά και οικονομικά οφέλη, συγκράτηση των επιβλαβών αιωρούμενων σωματιδίων και της σκόνης και βελτίωση του τοπικού μικροκλίματος, μειώνοντας το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. Σχεδιασμός Κτιρίου nZEB με συνδυασμό παθητικών και ενεργητικών συστημάτων, τοπική παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών και γεωθερμίας, μείωση των τοπικών εκπομπών αερίων και δέσμευση CO2.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:
ΧΕΛΙΔΩΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΜΠΑΚΟΠΑΝΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΚΟΛΙΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΔΑΦΕΡΕΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΜΑΪΣΤΡΟΣ ΜΙΝΩΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ –
ΚΑΘ. ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ε.Μ.Π.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ:
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΙΤΣΟΥΛΗ , ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαγωνισμός για την ανέγερση Νέου Κτηρίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Διαγωνισμός για την ανέγερση Νέου Κτηρίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Το νέο κτίριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου δεν αποτελεί απλά κτιριακή επέκταση του Ινστιτούτου αλλά σηματοδοτεί την επέκταση του σε νέους τομείς έρευνας και φιλοδοξεί να συμβάλει στην…

"Πορτέλες" Ένα συγκρότημα διαγενεακής φροντίδας / Πρώτη εξαγορά στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό δήμου Χανίων

Η διαγενεακή φροντίδα ξεκίνησε σαν πείραμα το 1976 στο Τόκιο όπου ένας παιδικός σταθμός συνεργάστηκε με ένα γηροκομείο προσφέροντας ένα πρόγραμμα αλληλεπιδράσεων. Το εν λόγω πείραμα αλλά και μετέπειτα έρευνες…
Κτίριο Τεχνών

Κτίριο Τεχνών "Δημήτρης Δασκαλόπουλος" στο Campus Ψυχικού του Κολλεγίου Αθηνών

Η πρόταση των FIORE Architects επιλέχθηκε, ανάμεσα σε 64 προτάσεις, ως η συγκριτικά βέλτιστη αρχιτεκτονική λύση για την υλοποίηση και τη μελέτη ανέγερσης του έργου "Κτίριο Τεχνών Δ. Δασκαλόπουλος", ύστερα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.