Μετατροπή παλαιού βιομηχανικού κτιρίου σε αρχιτεκτονικό γραφείο & χώρο εκθέσεων στην Πάτρα

  • Tatiana Dimou | Architects

Σχεδόν στην καρδιά της Πάτρας, λίγα μέτρα πιο κάτω από τον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων, επί της οδού Τσαμαδού, ένα παλαιό βιομηχανικό κτίριο του 1910, μετατρέπεται σε νέο αρχιτεκτονικό γραφείο και χώρο εκθέσεων. Το κτίριο βρίσκεται εκεί από το 1910, ξεκινώντας τότε ως ποτοποιία του Αγουρίδη και στη συνέχεια ως το περίφημο ξυλουργείο του Καρύδη, μέχρι περίπου το 2005 οπότε και σταμάτησε να λειτουργεί.
Το κτίριο αυτό έχει πλήρη κάλυψη και είναι συνολικά 136,42 m2. Είναι ένας ισόγειος και ενιαίος χώρος με τοιχοποιίες από πέτρινη λιθοδομή και στέγες με ξύλινους φορείς. Βασικός στόχος της αρχιτεκτονικής μελέτης και αποκατάστασης του κτιρίου, ήταν η διατήρηση των βασικών δομικών στοιχείων του αλλά και η φυσική ανάδειξή τους μέσα από ελάχιστες παρεμβάσεις.
Σε πρώτη φάση ο σκελετός της στέγης διατηρήθηκε και ενισχύθηκε. Η επικάλυψη αυτής στο παρελθόν, ήταν με πλάκες αμιαντοτσιμέντου οι οποίες απομακρύνθηκαν και αντικαταστάθηκαν από θερμομονωτικό πάνελ πολυουρεθάνης . Στη νέα πια επικάλυψη της στέγης τοποθετούνται κατά μήκος διαφώτιστα τεμάχια τα οποία θα προσφέρουν στον χώρο επιπλέον φυσικό φωτισμό.
Όσον αφορά στο εσωτερικό, πρόκειται για έναν open space χώρο με ένα πέτρινο χώρισμα στο πίσω μέρος του, στον οποίο τέχνη και αρχιτεκτονική συγκατοικούν. Στο κέντρο του χώρου τοποθετείται ένα τραπέζι 4,5 μέτρων και λειτουργεί ως ο βασικός πυρήνας του γραφείου όπου πραγματοποιείται όλη η διάδραση μεταξύ της ομάδας, των πελατών κλπ. Το τραπέζι αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο του χώρου και πλαισιώνεται από δυο εμβληματικά μεγάλα φυτά - δέντρα.
Το μεγαλειώδες ύψος του χώρου και η έκταση των λευκών τοίχων που περιβάλλουν το γραφείο λειτουργούν ιδανικά για την παρουσίαση πληθώρας έργων τέχνης.
Στο πίσω μέρος δημιουργείται wc, με προδιαγραφές για χρήση από ΑμεΑ, και ένα ελεύθερο κουζινάκι, όπου λειτουργεί ως χώρος διαλείμματος και φαγητού. Στο σημείο αυτό παλιά βρισκόταν η αυλή, η οποία εκ των υστέρων νομιμοποιήθηκε από τους ιδιοκτήτες και στεγάστηκε για χρήση.
Η φιλοσοφία του γραφείου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δυναμική σχέση φύσης και αρχιτεκτονικής. Η δημιουργία ενός κήπου / αυλής μπορεί να ολοκληρώσει ένα έργο, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση, το γραφείο θεώρησε μεγαλύτερη πρόκληση τη ‘’μεταφορά’’ αυτού του κήπου στο εσωτερικό. Τα δύο δέντρα, με το φυσικό φως που εισέρχεται από τα διαφώτιστα της οροφής, ενισχύουν την αίσθηση ζωής στον νέο εργασιακό χώρο γραφείων, ενώ παράλληλα δημιουργούν έναν διάλογο με τον δημόσιο χώρο στο εξωτερικό μέσα από τη γυάλινη όψη.

‘’Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τον δεσμό με τη φύση και να καταφέρουμε, έστω και μέσα από μικρές παρεμβάσεις, να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.‘’

Στο σύνολό του πρόκειται για έναν χώρο, όπου το πλαίσιο εργασίας παίρνει καθημερινά διάφορες μορφές, με τα διαφώτιστα στην οροφή να δημιουργούν έναν διαφορετικό, συνολικά διάχυτο φωτισμό, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Βασικός στόχος ήταν εξαρχής η δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου, που θα αλλάζει συνεχώς μορφή κάθε φορά που θα φιλοξενεί μία έκθεση και θα είναι παράλληλα ανοιχτός στο κοινό.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Tatiana Dimou | Architects
Τοποθεσία:
Πάτρα, Ελλάδα
Φωτογραφίες:
Penny Theodosiou

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανάπλαση πέτρινης κατοικίας στη Μάνη

Ανάπλαση πέτρινης κατοικίας στη Μάνη

Το έργο αφορά στην ανάπλαση μιας τυπικής μανιάτικης κατοικίας στον οικισμό "Λεύκτρο".Η διατήρηση του υπάρχοντος κελύφους και η σαφής διαφοροποίηση των νέων κατασκευών - παρεμβάσεων ως ένθετων εντός αυτού αποτέλεσε…

"FABRICA" μετατροπή ισογείου καταστήματος εστίασης σε κατοικία βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ισόγειο κατάστημα εστίασης στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης με σκοπό την μετατροπή του σε κατοικία βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πρωταρχικός σκοπός ήταν η μεγιστοποίηση της ελκυστικότητας και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.