"Papasotiriou Patisserie", ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

  • Vag Design

Στην πρόσφατα ανακαινισμένη πλατεία Φαναριωτών, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκε ένας γευστικός προορισμός με γλυκό άρωμα, η Patisserie Papasotiriou. H σχεδιαστική ομάδα σεβάστηκε τη νεοκλασική πρόσοψη του καταστήματος και την ανέδειξε μέσα από τη μελέτη φωτισμού. Παράλληλα εκμεταλλεύτηκε τα ανοίγματα της όψης, αξιοποιώντας το φυσικό φως τις πρωινές ώρες της ημέρας.
Η μελέτη είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός εργονομικού χώρου με φυσική ροή, που να ταξιδεύει τον επισκέπτη του καταστήματος σε ένα "γλυκό ταξίδι" γεύσεων, παντρεύοντας τον κλασικό χαρακτήρα με σύγχρονα και πρωτότυπα στοιχεία, προβάλλοντας έτσι με επιτυχία τα παραδοσιακά προσφερόμενα προϊόντα του καταστήματος.
Γι' αυτόν το λόγο, σχεδιάστηκαν καινοτόμες βιτρίνες και ψυγεία -βιτρίνες, που αιωρούνται επάνω σε μεταλλικά πόδια, με το κύριο σώμα τους να είναι ντυμένο από ειδικό χαρτί με πολλές επιστρώσεις ώστε να μοιάζει με μάρμαρο. Το αποτέλεσμα αυτής της κατασκευής είναι οι βιτρίνες να λειτουργούν ως μπουφέδες, που προβάλλουν τα προϊόντα με την καλύτερη ανεμπόδιστη οπτική από όλες τις πλευρές, που θα μπορούσε να επιτευχθεί. Επιπροσθέτως, όλα τα διακοσμητικά μεταλλικά στοιχεία είναι χειροποίητα και μοιάζουν σύγχρονα και διαχρονικά ταυτοχρόνως, έχοντας σχεδιαστεί να δίνουν μία φρέσκια μορφή και κίνηση, δημιουργώντας ένα διάλογο στο χώρο, που γίνεται σημείο αναφοράς στον επισκέπτη. Στην πράξη όμως, συγκρατούν και στηρίζουν τα ράφια επίδειξης των προϊόντων στο κατάστημα. Αυτά δε, που είναι αναρτημένα κατά μήκος της πρόσοψης, προβάλλουν τα προϊόντα και από τις δύο πλευρές, εντός και εκτός του καταστήματος.
Επιπλέον, η χρωματική ομοιομορφία, που επιλέχθηκε, αναδεικνύει τα αντικέ πλακίδια στους τοίχους και στο δάπεδο και τα κάνει να φαίνονται απαλά, με ανάγλυφη μορφή παίρνοντας τον τελικό χρωματισμό τους από τον επίσης ειδικά σχεδιασμένο φωτισμό του χώρου.
Ο φωτισμός του καταστήματος σχεδιάστηκε με ιδιαίτερη επιμέλεια, με γνώμονα τρεις κατευθύνσεις. Τον ειδικό φωτισμό στα σημεία επίσκεψης των πελατών, τον φωτισμό ανάδειξης των προϊόντων, καθώς και τον θεματικό φωτισμό, που αιωρείται κατά μήκος του καταστήματος.

 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη:
Vag Design
Ιδιοκτήτης:
Α & Θ Παπασωτηρίου Ο.Ε.
Τοποθεσία:
Παύλου Μελά 6, Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό:
270 m2
Χρόνος μελέτης:
2020
Χρόνος κατασκευής:
2020
Παρουσίαση:
Vag Design
Φωτογραφίες:
Παναγιώτης Ευστρατίου

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατάστημα

Κατάστημα "Τerra under the sun" στη Σύρο

Ακολουθώντας την επιτυχία του πρώτου "Terra concept store" στη Σύρο, ένα νέο κατάστημα ήρθε να προστεθεί στην εμπορική αγορά της Ερμούπολης, το "Terra under the sun". Το ισόγειο κατάστημα με…

"Νούσιας pastry lab" στα Ιωάννινα

Στα προάστια της πόλης των Ιωαννίνων, σε ένα ισόγειο κτίριο 260 m2 με υπόγειο αντίστοιχου εμβαδού, μεταφέρθηκε το εργαστήριο και τα κεντρικά γραφεία γνωστής αλυσίδας ζαχαροπλαστικής, δημιουργώντας ταυτόχρονα χώρους πώλησης…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.