"Imperfecto" εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας και αισθητικής στην Ουάσινγκτον

Αναμειγνύοντας Μεσογειακές γεύσεις και σύγχρονες τεχνικές της Λατινικής Αμερικής, Το Imperfecto, δημιούργημα του σεφ Enrique Limardo και του συνέταιρου του Ezequiel Vázquez-Ger, κέρδισε πρόσφατα την εκτίμηση του γκουρμέ κοινού, αφότου άνοιξε τις πόρτες του, τον Απρίλιο του 2021. Η μόνιμη αναζήτηση της τελειότητας, κατά τον Αριστοτέλη, αλλά μη φτάνοντάς την ποτέ, αποτελεί τον πυρήνα της φιλοσοφίας του εστιατορίου.
Την ιδέα συνέλαβε ο δημιουργικός νους του φωτογράφου Γιώργου Κορδάκη και το εστιατόριο σχεδιάστηκε από το Ελληνο-σουηδικό αρχιτεκτονικό γραφείο OOAK. Το Imperfecto είναι φανερά επηρεασμένο από μεσογειακά πρότυπα. Ταλαντεύεται στην χρωματική παλέτα του άσπρου και του μαύρου, με αποχρώσεις του μπλε και χαρακτηριστικές θερμές μαστορικές τερακότα πινελιές. Το εστιατόριο των 98 θέσεων χωρίζεται σε τρία μέρη: Το μπαρ, Το chef’s table και την μεγάλη σάλα. Το καθένα προσφέρει τη δική του καθορισμένη ενέργεια. Ένας σκηνογραφικός τοίχος φόντου εμπνευσμένος από τα μεσογειακά μαρμάρινα λατομεία, συνδέει τους χώρους. Στην ουσία πρόκειται για ένα τοίχο που με πολλαπλές επιφάνειες σε διάφορες αποχρώσεις και υφές του άσπρου. Απαλό και τραχύ, γυαλιστερό και ματ αντικατοπτρίζει το φως με διαφορετικούς τρόπους, καθιστώντας τον πλούσιο σε σημασία και συμβολισμούς. Κομψά δερμάτινα σιλό, με θόλους και στρογγυλά τραπέζια για πιο οικείες συναντήσεις στον πίσω τοίχο. Πάνω από την κυρίως αίθουσα του εστιατορίου, γυάλινοι λαμπτήρες σε σχήμα σταγόνων σχεδιασμένοι από τον καλλιτέχνη υαλουργό Simon Klenell, προσφέρουν θερμό φωτισμό που μιμείται την θαλπωρή του ήλιου πάνω από το Αιγαίο. Πολλά έπιπλα έγιναν κατά παραγγελία και σχεδιάστηκαν από τους OOAK Architects, συνδυάστηκαν με κομμάτια που προέρχονται από μερικούς από τους διασημότερες οίκους στο design φίρμες δημιουργώντας έτσι τη ραχοκοκαλιά του DNA του εστιατορίου. Ένα έπιπλο υποδοχής για τους πελάτες από ξύλο ελιάς σε συνδυασμό με χειροποίητα κεραμικά πλακάκια και δοχεία της καλλιτέχνιδος Μελίνας Ξενάκη στολίζουν τον χώρο. Ο πλούσια σχεδιασμένος χώρος του μπαρ με φωτιστικά σχεδιασμένα custom από το στούντιο Orbium και μία φωτογραφία μεγάλης διάστασης ενός ελληνικού λατομείου του εμπνευστή του πρότζεκτ, Γιώργου Κορδάκη.
Η OOAK architects χρησιμοποίησαν διάφορα αυθεντικά υλικά υψηλής ποιότητας που περιλαμβάνουν ελληνικά και ιταλικά μάρμαρα καθώς και πυλό και ξύλο από διαφορετικά σημεία του κόσμου, δημιουργώντας αντιθέσεις στην υφή κατά μήκος του χώρου. Το αμάλγαμα όλων των φυσικών υλικών και των τολμηρών μορφών οδηγούν σε μια ολιστική γιορτή της αναμφισβήτητης ταυτότητας του χώρου. Μια μοντέρνα εκπληκτική κλασική γκουρμέ εμπειρία που η μη τελειότητα πηγάζει από την ιδιαίτερη σύνθεση φαινομενικά εντελώς ασύμβατων στοιχείων, κόσμων και αισθητικών ταυτοτήτων.

 

 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Interior design:
OOAK architects
Ομάδα σχεδιασμού:
Joan Annerhed, Μαρία Παπαφίγκου, Julia Moore, Ορέστης Νικολαΐδης, Christine Tam
Art director:
Γιώργος Κορδάκης
Μελέτη φωτισμού:
Orbium light
Στατική μελέτη:
Tadjer Cohen Edelson Associates, Inc
Σχεδιασμός κουζίνας:
Tsiolis Design
Φωτογραφίες:
Γιώργος Ευθυμιάδης, Jennifer Chase

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Παιδιατρείο στη Θεσσαλονίκη

Παιδιατρείο στη Θεσσαλονίκη

Το ιατρείο στεγάζεται σε κτίριο επαγγελματικών χώρων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.Η προσέγγιση αφορά στον επαναπροσδιορισμό της "παιδικότητας" μέσα από ένα σύγχρονο λεξιλόγιο και θεατρική διάθεση. Πρόκειται για ένα σχόλιο στην "αναμενόμενη"…

"A piece of cheese" τυροκομείο στην Αγορά Μοδιάνο

Η ομάδα των TAKA+PARTNERS ανέλαβε τον σχεδιασμό του πρώτου καταστήματος λιανικής πώλησης του τυροκομείου Αρβανίτη, στην Ιστορική Αγορά Μοδιάνο, η οποία μέσω της πρόσφατης αναγέννησής της μετατράπηκε σε ένα Food…
Πρατήριο αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής στα Κρέστενα με παραμετρική επιδερμίδα

Πρατήριο αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής στα Κρέστενα με παραμετρική επιδερμίδα

Το έργο αφορά στον σχεδιασμό του πρατηρίου αρτοποιίας / ζαχαροπλαστικής "Καρνάρος". Κύριος άξονας σχεδιασμού ήταν η σύνθεση αντιθετικών ζευγών σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτή η προσέγγιση επιλέχθηκε αφενός από την επιθυμία…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.