Πρατήριο άρτου με όψη από κυματοειδή διάτρητη λαμαρίνα

Η πρόταση αφορά στην ανακαίνιση και επισκευή υφιστάμενου κτίσματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με νέα χρήση πρατηρίου άρτου. Πρόκειται για ισόγειο κτίριο κατασκευής προ του 1955. Η θέση του είναι επί της Ε.Ο. Άργους - Ναυπλίου με αποτέλεσμα να καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και η χρήση του αλλά και ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός από τον πολυσύχναστο δρόμο και τη συνεχή ροή ανθρώπων και προϊόντων. Η τοιχοποιία ήταν πλίνθινη και η στέγη ξύλινη με επικάλυψη από βυζαντινά κεραμίδια κατά την ανάληψη του έργου.
Χωρίς τη δυνατότητα επέμβασης στο αρχικό κέλυφος, αποφασίστηκε αυτό να επενδυθεί με ένα νέο λεπτό "φόρεμα" από κυματοειδή διάτρητη λαμαρίνα, που πίσω της κρύβει όλες τις λειτουργίες της όψης. Συρόμενες πόρτες, υδρορρόες, φωτισμός, κάμερες, συναγερμός τοποθετούνται μεταξύ υφιστάμενης τοιχοποιίας και επένδυσης. Η υφιστάμενη τοιχοποιία παραμένει και επιχρίεται με ασβεστοκονίαμα και λευκό χρώμα δημιουργώντας μια βάση που εξαφανίζεται πίσω από την επένδυση.
Έγινε μια γενική προσπάθεια μείωσης της πληροφορίας που λαμβάνει το μάτι σε γεωμετρικές μορφές και μεγιστοποίησης της καθαρότητας των υφιστάμενων όγκων. Το βράδυ το κτίριο λάμπει και ο διάχυτος φωτισμός πίσω από τη διάτρητη λαμαρίνα δίνει την αίσθηση του φανού. Στόχος ήταν να προβληθεί και να αναδειχθεί το κτίριο ώστε να είναι αυτό που προσκαλεί τους ταξιδιώτες και περαστικούς και όχι οι ταμπέλες ή τα περίπλοκα σήματα.
Η μορφολογία της στέγης διατηρείται στην αρχική της τετράριχτη σχεδίαση, αλλά πλέον ενοποιείται με το υπόλοιπο κτίριο οπτικά, αφού στη θέση των βυζαντινών κεραμιδιών εισάγεται μια επιχρισμένη λευκή επικάλυψη επάνω σε εξωτερική θερμομόνωση, η οποία συνεχίζεται στην όψη. Οι υδρορρόες κρύβονται είτε πίσω από την επένδυση, είτε εντός της στέγης.
Εσωτερικά το βιομηχανικό δάπεδο μαζί με τις πτυχώσεις της τοιχοποιίας δημιουργούν ένα ουδέτερο αλλά "καθαρό" λεξιλόγιο που επιτρέπει στα προϊόντα να έχουν τον πρώτο λόγο. Οι πάγκοι και ο εξοπλισμός είναι χρωματισμένοι σε μαύρο χρώμα ώστε τα προϊόντα με την πολυχρωμία τους να προσκαλούν / προκαλούν τους πελάτες να τα προτιμήσουν.
Μια μικρή χειρονομία προς τον αργολικό κάμπο και μια προσπάθεια να διαιρεθεί ο ενιαίος χώρος ώστε οι χρήσεις να είναι μεν διακριτές αλλά όχι και αυτόνομες ήταν η τοποθέτηση ενός δένδρου στο κέντρο του εσωτερικού χώρου.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη:
Παναγιώτης Παπασωτηρίου
Τοποθεσία:
Δαλαμανάρα Άργους
Εμβαδό:
127 m2
Χρόνος κατασκευής:
2019
Παρουσίαση:
Παναγιώτης Παπασωτηρίου
Φωτογραφίες:
Πυγμαλίων Καρατζάς

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Νούσιας pastry lab" στα Ιωάννινα

Στα προάστια της πόλης των Ιωαννίνων, σε ένα ισόγειο κτίριο 260 m2 με υπόγειο αντίστοιχου εμβαδού, μεταφέρθηκε το εργαστήριο και τα κεντρικά γραφεία γνωστής αλυσίδας ζαχαροπλαστικής, δημιουργώντας ταυτόχρονα χώρους πώλησης…
Εστιατόριο

Εστιατόριο "Νέα Διαγώνιος" στο Καραμπουρνάκι

To εστιατόριο "Νέα Διαγώνιος" κατέχει μία άκρως ειδυλλιακή θέση λόγω του σκηνογραφικού περιβάλλοντος του -"η γωνία με θέα τη θάλασσα". Βρίσκεται στο Καραμπουρνάκι, στην Καλαμαριά σε άμεση επαφή με τον…

"Lit Athens" σύγχρονο café bar στο Θησείο

Το Lit Athens αποτελεί ένα σύγχρονο all day café bar στο Θησείο – την καρδιά της Αθήνας. Το studiomateriality αυτή τη φορά αντλεί έμπνευση από το έντονο αστικό τοπίο του…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.