Πολυχώρος αναψυχής "Πρέπον" στην Καλαμαριά

To "ΠΡΕΠΟΝ", "η γωνία με θέα τη θάλασσα", κατέχει μια ειδυλλιακή θέση λόγω του σκηνογραφικού του περιβάλλοντος και βρίσκεται στη Νέα Κρήνη, στην Καλαμαριά.
Επιδίωξη των ιδιοκτητών ήταν η δημιουργία ενός πολυχώρου αναψυχής, ενός σύγχρονου εστιατορίου - μπαρ που θα παρέχει την παράλληλη απασχόληση παιδιών. Έναν υβριδικό χώρο λειτουργικά, ένα σύγχρονο "gastrobar" που εξυπηρετεί τους θαμώνες του καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σερβίροντας καφέ και brunch, κυρίως γεύματα, ποτά και κοκτέιλ.
To "ΠΡΕΠΟΝ" αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Το επίπεδο του ισογείου, στο μεγαλύτερο τμήμα του, καλύπτεται από ένα φιλόξενο καθιστικό και μια μεγάλη σύγχρονα εξοπλισμένη κουζίνα. Στον χώρο του καθιστικού κύριο μέλημα των αρχιτεκτόνων ήταν η ενοποίηση του μέσα με το έξω. Επιλέχθηκαν υλικά και γήινες αποχρώσεις που θα εντείνουν αυτήν την κομψή αίσθηση του οικείου με πινελιές που αναπροσαρμόζουν την κομψότητα του συνόλου, όπως τα μπρονζέ φωτιστικά. Η cotto απόχρωση του δαπέδου καλύπτει το χώρο του καθιστικού εντός και εκτός δημιουργώντας μια ενιαία σάλα.
Παράλληλα με αυτή τη σύνδεση, τη συνέχεια του "μέσα με το έξω" εντείνουν και άλλα στοιχεία όπως η μεγάλη κλασική μαρμάρινη μπάρα, τοποθετημένη κυριολεκτικά στο μεταίχμιο λειτουργώντας ως άρθρωση αλλά και ο τοίχος από εμφανή οπτοπλινθοδομή σε αποχρώσεις του μπλε. Μια έντονη χρωματικά χειρονομία που διατρέχει κατά μήκος όλο το χώρο και υπογραμμίζεται από τον καναπέ που είναι τοποθετημένος μπροστά της.

Ο χώρος του καθιστικού "στέφεται" από μια μικτή κατασκευή, μια σύγχρονη απόδοση των παραδοσιακών οροφών από δρύινα μαδέρια, τα οποία εδώ γεφυρώνονται από καθρέφτες. Μια "ρυθμική" σύνθεση που δημιουργεί ένα ενδιαφέρον χωρικά οπτικό παιχνίδι. Το καθιστικό από τη μία πλευρά ορίζεται από ένα μεγάλο συνεχές υαλοστάσιο που έχει αναφορά στο πάρκο και στο θαλάσσιο ορίζοντα του Θερμαϊκού. Από την άλλη πλευρά, ο χώρος οριοθετείται από έναν κατακόρυφο "πράσινο" τοίχο. Μια απτή αναφορά στους κρεμαστούς κήπους που "ζωντανεύει" το χώρο και δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως η σάλα λειτουργεί ανάμεσα σε δύο πράσινες οάσεις, την τεχνητή εσωτερική αυλή διπλού ύψους και το απέναντι πάρκο.
Στο επίπεδο του ορόφου διαμορφώθηκε χώρος απασχόλησης νηπίων και παιδιών. Εγκατάσταση που πληροί όλες τις προδιαγραφές για ασφαλές και ανέμελο παιχνίδι για τους μικρούς θαμώνες. Περιμετρικά το μπαλκόνι, παρέχει απρόσκοπτα θέα και λειτουργεί ως καθιστικό για τους "μεγάλους" θαμώνες.
Οι αρχιτέκτονες μέσα από το σχεδιασμό τους προσπάθησαν να διαμορφώσουν ένα "smart casual" χώρο. Μια σύνθεση που τα υλικά της, έντονα γήινα και φυσικά, αφήνουν τον επισκέπτη να απολαύσει το χώρο και τις παροχές του. Οι λιτές γραμμές σχεδιασμού αποσκοπούν στη διαμόρφωση ενός χώρου κομψού και ταυτόχρονα οικείου. Μια σύνθεση χωρικών εμπειριών και αναφορών. Το "ΠΡΕΠΟΝ" αποτελεί ένα υβρίδιο σύγχρονου design και χρήσης διαχρονικών υλικών. Φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν πόλο έλξης ανατολικά, ένα ολοήμερο στέκι για απαιτητικούς.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Skarlakidis Architecture Studio + DP
Μελέτη-Επίβλεψη:
Στέφανος Σκαρλακίδης, Πολυξένη Τσαλδάρη
Project Name:
ΠΡΕΠΟΝ
Τοποθεσία:
Μιαούλη 2- Ν.Πλαστήρα
Ν.Κρήνη – Καλαμαριά – Θεσσαλονίκη
Εμβαδόν:
230 m² (Indoor), 110 m² (Outdoor)
Κατασκευή:
Ιούνιος- Αύγουστος 2017
Φωτογραφίες:
studiovd.gr / Ν.Βαβδινούδης-Χ.Δημητρίου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Mikos" κατάστημα υφασμάτων στην Αθήνα

Ο επανασχεδιασμός του τετραώροφου νεοκλασικού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας διαφοροποιείται σε κάθε όροφο σύμφωνα με τη χρήση του καταστήματος. Τα μοντέρνα στοιχεία του εσωτερικού σχεδιασμού κάνουν την αυστηρή εμφάνιση…
Κομμωτήριο - πολυχώρος ανδρικής περιποίησης στη Θεσσαλονίκη

Κομμωτήριο - πολυχώρος ανδρικής περιποίησης στη Θεσσαλονίκη

Η αρχιτεκτονική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα κατάστημα συνολικού εμβαδού 300 m2, διαμοιρασμένο σε δύο επίπεδα, με σκοπό τη δημιουργία ενός πολυχώρου ανδρικής περιποίησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.Πρόθεση του σχεδιασμού ήταν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.