Ξενοδοχείο "Dexamenes Seaside" σε κέλυφος εργοστασίου

Η ιδέα, εδώ και αρκετά χρόνια, ήταν να μετατραπεί ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο κρασιών σε ξενοδοχείο. Μετά από μια μακρά διαδικασία σχεδιασμού και γραφειοκρατίας, η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε και το "Dexamenes Seaside Hotel" πλέον λειτουργεί.
Η ιστορία του εργοστασίου χρονολογείται από την "Εποχή της κορινθιακής σταφίδας". Από την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1830 η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας απέκτησε εντυπωσιακές διαστάσεις και αποτέλεσε το κυριότερο προϊόν εξαγωγής του ελληνικού κράτους. Το 1910, όμως, το εμπόριο της κατέρρευσε και υπήρξε η ανάγκη απορρόφησης των σταφυλιών σε άλλα προϊόντα, όπως ο οίνος. Αυτή την εποχή δημιουργήθηκαν τα πρώτα οινοποιεία και οινοπνευματοποιεία. Οι "Δεξαμενές" χτίστηκαν κυριολεκτικά επάνω στη θάλασσα, έτσι ώστε τα πλοία να μπορούν να φορτώνουν το κρασί μέσω σωλήνων, από πλατφόρμα που χτίστηκε στην παραλία και έπειτα να το διοχετεύουν σε υπερπόντιες αγορές.
Σε μια από τις πιο παρθένες και όμορφες ακτές της δυτικής Πελοποννήσου, τα εγκαταλειμμένα βιομηχανικά κτίρια, που χαρακτηρίζουν την περιοχή, έχουν παραμείνει σχετικά ανέγγιχτα από τη δεκαετία του 1920, κυριολεκτικά "επάνω στο κύμα". Είναι μια ιδανική τοποθεσία για ένα ξενοδοχείο.
Από την αρχή ήταν ξεκάθαρο για τους μελετητές ότι η ισχυρή ιστορία και η "ακατέργαστη" άγρια ομορφιά των υφιστάμενων κτιρίων δεν πρέπει μόνο να διατηρηθούν, αλλά και να τονιστούν, με ένα σχέδιο που να αποπνέει νέα ζωή στους τοίχους τους και να μετατρέπει την αυστηρή λειτουργικότητά τους σε ένα χώρο ηρεμίας, άνεσης και χαλάρωσης.
Αυτός ο μετασχηματισμός ήταν η βασική πρόκληση της μελέτης του έργου. Αφού σχεδιάστηκαν διάφορες ιδέες, το όραμα άρχισε να γίνεται ξεκάθαρο. Φάνηκε αναγκαίο να επικρατήσει η γυμνή αισθητική του χώρου και να αποφευχθεί η εισαγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή υλικών ξένων σ' αυτόν. Αυτή η συνειδητοποίηση βοήθησε στη δημιουργία μιας παλέτας από σκυρόδεμα, χάλυβα και γυαλί, με την προσθήκη ξυλείας ως σύνδεσης του τόπου με τη θάλασσα. Αλλά ήταν επίσης σαφές ότι η νέα κατασκευή έπρεπε να είναι διακριτική και να αφήνει τα υπάρχοντα κτίρια σχεδόν ανέπαφα, για να διατηρήσουν την ισχυρή παρουσία τους. Το κλειδί για το σχεδιασμό του ξενοδοχείου ήταν η αντίθεση και η εξισορρόπηση του παλαιού με το νέο, χρησιμοποιώντας μια βιομηχανική παλέτα με κομψό τρόπο.
Στο οικόπεδο κυριαρχούν δύο μπλοκ κτισμάτων από σκυρόδεμα, που φιλοξενούν 10 δεξαμενές αποθήκευσης η κάθε μία, περίπου 5 x 6 (m). Αυτό είναι το τέλειο μέγεθος ενός δωματίου ξενοδοχείου και οδήγησε σε ένα γραμμικό σχέδιο μιας σειράς πανομοιότυπων δωματίων με τα ανοίγματα τους προς την παρακείμενη παραλία. Η πρώτη φάση της κατασκευής περιλαμβάνει αυτή τη σειρά των δωματίων, την προσθήκη μιας ελαφριάς δομής στο ένα άκρο της σειράς και έναν διάδρομο που τα συνδέει, ο οποίος υπερυψώνεται από την άμμο και οδηγεί στη θάλασσα.
Το σημείο εισόδου στο ξενοδοχείο είναι πίσω από τις δεξαμενές, από ένα κομψό περίπτερο με γυάλινα χωρίσματα που ανοίγουν πλήρως. Ο χώρος υποδοχής οργανώνεται σε μια πλάκα σκυροδέματος και επεκτείνεται σε ένα στέγαστρο με σανίδες κόντρα πλακέ, που προσφέρει σκιά στη διάρκεια της ημέρας. Η ιστορία του χώρου είναι εμφανής και καθηλωτική, όπως και η ενέργεια που προσφέρει ο ελαφρά επιπλωμένος χώρος του μπαρ και του καθιστικού με τη θέα στη θάλασσα.
Από τον υπερυψωμένο διάδρομο φτάνει κανείς στα δωμάτια, από τις βεράντες των οποίων μπορεί να απολαύσει μια "ιδιωτική" θέα στο ηλιοβασίλεμα μπροστά.
Μπαίνοντας στο δωμάτιο - δεξαμενή, γίνεται αισθητή η αντίθεση του δροσερού, ιδιωτικού χώρου με τη θερμότητα του εξωτερικού. Τα μεγάλα συρόμενα παράθυρα μπορούν να ανοίξουν πλήρως στο θαλασσινό αέρα ή να παραμείνουν κλειστά για να διατηρήσουν τη ψύξη, χωρίς να εμποδίζουν τη θέα. Οι αναλογίες είναι ιδανικές, ένας άνετος, 30 m² προσεκτικά οργανωμένος και με όμορφες λεπτομέρειες χώρος, σχεδιασμένος για να προσαρμοστεί στο "κουτί" της δεξαμενής από εμφανές σκυρόδεμα, χωρίς να παρεμποδίζει τη μοναδική του υφή και πατίνα των τοίχων. Κάθε δωμάτιο διαθέτει ένα διπλό κρεβάτι και ένα μονό, το οποίο μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως καναπές, μια ανοιχτή ντουλάπα και χώρο αποθήκευσης και ένα μπάνιο που χωρίζεται από το δωμάτιο με έναν τοίχο από γυαλί, με υφή που επιτρέπει το φως από το παράθυρο να φτάσει στο πίσω μέρος της δεξαμενής. Οι επιφάνειες από γυαλισμένο μωσαϊκό είναι ένας σύνδεσμος με τα πολύχρωμα αδρανή, που αποκαλύφθηκαν όταν "κόπηκαν" οι τοίχοι από σκυρόδεμα, κατά την κατασκευή των ανοιγμάτων των παραθύρων. Ένα τεράστιο διπλό ντους και ξεχωριστό WC προσδίδουν μια αίσθηση πολυτέλειας και άνεσης στο λιτό εσωτερικό. Τα φωτιστικά τοποθετούνται κατά μήκος ενός χαλύβδινου σωλήνα, που υποστηρίζει διάφορα στοιχεία του δωματίου και ελίσσεται σαν φίδι από το μπάνιο στο υπνοδωμάτιο και έξω, για να συνδεθεί με το πλαίσιο που υποστηρίζει το στέγαστρο. Συνεχίζει, συνδέοντας κάθε δεξαμενή πριν καταλήξει να σχηματίζει το φέροντα οργανισμό του καθιστικού, του μπαρ και του χώρου υποδοχής.
Αυτό το πλαίσιο λειτουργεί σαν μια λεπτή, μαύρη υπογράμμιση στις νέες παρεμβάσεις, υποδηλώνοντας την ευαίσθητη προσέγγιση για την προσφορά θερμής φιλοξενίας σε μια βιομηχανική περιοχή. Πρόκειται για μια απλή χειρονομία που ελαφραίνει αυτά τα μονώροφα, βαριά μπλοκ, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να απολαύσει την αντίθεση της συμπαγούς μάζας του σκυροδέματος με τις οικείες αναλογίες της προσωπικής του εμπειρίας σε αυτά.
Η φάση Α' περιλαμβάνει τη μετατροπή μόλις 8 από τις 40 δεξαμενές εντός του πρώτου από τα 2 υφιστάμενα μπλοκ από σκυρόδεμα. Η φάση Β', που έχει προγραμματιστεί για το 2019, θα συνεχίσει να μετατρέπει το πρώτο μπλοκ για να προσφέρει περισσότερα δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους. Μια δεύτερη επέκταση με μεταλλική κατασκευή θα γίνει στο τέλος του δεύτερου τετραγώνου και ένας καταπράσινος κήπος σχεδιάζεται για να γεμίσει το χώρο μεταξύ των μπλοκ. Στα γειτονικά υπάρχοντα κτίρια θα στεγαστούν διάφορες χρήσεις, όπως μια ταβέρνα, ένα "boutique" μπακάλικο με τοπικά προϊόντα και ένα ιστορικό δωμάτιο που θα συνδέει τους επισκέπτες με την ιστορία του οικοπέδου. Όλα αυτά θα ανοίξουν σαν μια ζωντανή πλατεία προς στην τοπική περιοχή.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
K-Studio
Ομάδα μελέτης:
Δημήτρης Καραμπατάκης, Μαριβένια Χιωτοπούλου, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Χριστίνα Σταμούλη
Τοπογράφος & σύμβουλος πολεοδομικού σχεδιασμού:
Χρήστος Γεωργακόπουλος
Στατική μελέτη:
Παναγιώτης Ζούρντος
Η/Μ μελέτη:
Ergo-Praxis, Κώστας Αγγελακούδης
Μελέτη φωτισμού:
IFI Group
Τοποθεσία:
Παραλία Κουρούτα, Πελοπόννησος
Εμβαδό:
1.820 m²
Χρόνος κατασκευής:
Α' φάση: 2018
Φωτογραφίες:
Claus Brechenmacher & Reiner Bauman
Κουφώματα:
- ALUMIL A.E.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Παραθαλάσσιο θέρετρο

Παραθαλάσσιο θέρετρο "Miraggio" Στη Χαλκιδική

To παραθαλάσσιο θέρετρο Miraggio thermal spa βρίσκεται στην περιοχή Κάνιστρο στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής με θέα προς τη Σιθωνία και το Άγιο Όρος. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του σχεδιασμού αποτέλεσε η εκμετάλλευση της…
Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "Sani Dunes" στη Σάνη Χαλκιδικής

Ένα νέο ξενοδοχείο Α’ Κατηγορίας έρχεται να προστεθεί στο ξενοδοχειακό δυναμικό της εταιρείας ΣΑΝΗ Α.Ε. στην περιοχή Σάνη της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Αυτή η εξ ολοκλήρου καινούρια μονάδα αποτελείται από 136…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.