Ανακαίνιση ξενοδοχείου στη Μύκονο

Το "Branco" είναι ένα ξενοδοχείο 21 δωματίων στην αμμώδη παραλία του Πλατύ Γιαλού, στη Μύκονο. Η μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτό το έργο ανακαίνισης ήταν η διατήρηση του αποτυπώματος του υφιστάμενου κτιρίου. Δεν επιτρεπόταν να επεκταθεί το περίγραμμα των αρχικών δομών, ωστόσο το ξενοδοχείο χρειαζόταν υπηρεσίες και εγκαταστάσεις που απαιτούσαν σημαντικά μεγαλύτερο χώρο. Χωρίς να μειωθεί ο αριθμός των δωματίων, που ήταν απαραίτητα, έπρεπε να αυξηθεί με κάποιο τρόπο το μέγεθός τους και να προστεθεί ένα εστιατόριο, ένα εσωτερικό σαλόνι, τραπεζαρία, εσωτερικό και εξωτερικό μπαρ, ένα γυμναστήριο και χώρος ευεξίας, ένα κατάστημα, όπως και μια εκτεταμένη ζώνη υποδοχής.
Το καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά βιώνεται κυρίως στους εξωτερικούς χώρους. Δημιουργήθηκε λοιπόν μια σειρά στεγασμένων εξωτερικών ζωνών, ώστε να γίνεται μια σταδιακή μετάβαση από τους εσωτερικούς στους εξωτερικούς χώρους διαδοχικά. Έτσι εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητοι επιπλέον χώροι.
Με την προσθήκη παραδοσιακής αυλής στην είσοδο κάθε δωματίου το συνολικό εμβαδό του διπλασιάστηκε. Τα δωμάτια διαθέτουν έτσι ένα ενδιάμεσο χώρο για καθαρισμό από την άμμο μετά την παραλία ή για ένα ντους πριν μπει κάποιος στο δωμάτιο. Αυτός ο χώρος είναι προστατευμένος από τον άνεμο και σκιασμένος από μια πέργκολα, η οποία καλύπτεται με κληματαριά. Στο εσωτερικό άνοιξε το μπάνιο, για να ελευθερωθεί το παράθυρο με τη θέα προς στη θάλασσα. Τα δωμάτια του πρώτου ορόφου διατήρησαν τα ιδιωτικά τους μπαλκόνια και την εκπληκτική θέα στη θάλασσα, ενώ τα δωμάτια στο ισόγειο, τα οποία είχαν προηγουμένως θέα στην πισίνα του ξενοδοχείου και στη βεράντα, επωφελούνται τώρα από μια εκτεταμένη μπροστινή αυλή που φαινομενικά αυξάνει το μέγεθος του δωματίου και αποκτά ιδιωτικότητα με πλούσια φύτευση. Κάθε βεράντα διαθέτει ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο χτιστό κρεβάτι "Odas" και μια πισίνα με τζακούζι.
Αυτή η τεχνική χρησιμοποιήθηκε, οιωνοί επέκτασης, και σε άλλα σημεία του ξενοδοχείου. Οι επισκέπτες φθάνουν στο ξενοδοχείο μέσω της υποδοχής, που καλύπτεται από πέργκολα, πριν μπουν στο ίδιο το κτίριο. Το μικρό δωμάτιο γυμναστικής των 12 τετραγωνικών μέτρων επεκτείνεται με την προσθήκη μιας κλιματιζόμενης και σκιασμένης βεράντας. Η περιοχή που απαιτούνταν για υποστήριξη του νέου εστιατορίου, της τραπεζαρίας και του μπαρ εξασφαλίστηκε κάτω από την πέργκολα μιας νέας αυλής εξυπηρέτησης.
Ο κοινόχρηστος εξωτερικός χώρος επικεντρώνεται γύρω από τη νεόκτιστη πισίνα και τη βεράντα της. Ξύλινα κιγκλιδώματα με ξύλινα δοκάρια έχουν κατασκευαστεί στην περίμετρο της πισίνας για να δίνουν την εντύπωση ότι επιπλέουν στην επιφάνεια. Αυτά τα κιόσκια αυξάνουν το χώρο χαλάρωσης και προσφέρουν μια πιο αποκλειστική επιλογή εκτός από τη βεράντα της πισίνας. Το σπα έγινε μια υπηρεσία που πραγματοποιείται μέσα στην ιδιωτικότητα του δωματίου, ή κάτω από τις βεράντες μασάζ στην παραλία. Ομοίως, ένα μικρό κατάστημα στο κτίριο του ξενοδοχείου συμπληρώνεται από ένα κατάστημα - κιόσκι, το οποίο επίσης επεκτείνει την εμπορική παρουσία και αυξάνει την κάτοψη. Ανάμεσα στη βεράντα και στην άμμο, κατασκευάστηκαν πλατιά, χαμηλά σκαλοπάτια, που προσφέρονται για αμφιθεατρική θέα και σημείο συνάντησης.
Στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια μοναδική εμπειρία, που να συνδέει τους επισκέπτες, οι οποίοι διαμένουν στο ξενοδοχείο, γευματίζουν στο εξωστρεφές εστιατόριο, ή χαλαρώνουν στο χώρο ευεξίας, με την παραλία και τη θάλασσα. Αυτή η εμπειρία βασίζεται στη ταυτότητα του ξενοδοχείου, που ταιριάζει απόλυτα με το ελληνικό νησί της φιλοξενίας. Η αρχιτεκτονική γλώσσα βασίζεται στις τοπικές τεχνικές της μυκονιάτικης τέχνης και κατασκευής, που έχουν εφαρμοστεί σε μια φυσική παλέτα παραδοσιακών κυκλαδίτικων υλικών, όπως λευκοί τοίχοι, κουφώματα και πόρτες από συμπαγές ξύλο και λείες επιστρώσεις δαπέδων. Στη συνέχεια οι χώροι εξοπλίστηκαν με ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία, που προσδίδουν σύγχρονη πρωτοτυπία στη σύνθεση.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: K-Studio
Ομάδα Μελέτης: Δημήτρης Καραμπατακης, Χριστίνα Βουτου, Λιλα Σιμου, Γεώργιος Δημητρακόπουλος, Ειρήνη Βουλιουρη, Νατάσα Καλλού, Χρήστος Παπαχριστοδούλου
3d Visualisation: Ifi Group
Σχεδιασμός Εσωτερικών Χωρών: K-Studio
Μελέτη Αρχιτεκτονικής Τοπιού: K-Studio
Επίβλεψη: Παναγιώτης Στάθης
Σύμβουλος Σχεδιασμού: Ματούλα Καζακίδου
Μελέτη Στατικών: Erisma (Χρήστος Κακλαμάνης)
H/M Μελέτη: Conap (Ανδρέας Ψαρουδάκης)
Μελέτη Φωτισμού: Ifi Group
Σύμβουλος Μελέτης Κουζίνας: Xenex
Εμβαδό: 1.200 M²
Κατασκευή: 2017
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης
Στυλίστας: Ανέστης Μιχάλης

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αποκατάσταση ξενοδοχείου

Αποκατάσταση ξενοδοχείου "Excelsior", στη Θεσσαλονίκη

Το κτίριο χτίστηκε το 1928 και αρχικά είχε λειτουργήσει ως ξενοδοχείο με την ονομασία Εξέλσιορ. Μέχρι πρότινος στους ορόφους του κτιρίου στεγάζονταν διάφορα γραφεία και στο ισόγειό του υπήρχαν καταστήματα.…
Tουριστικό Συγκρότημα στον Άγιο Nικόλαο Kρήτης

Tουριστικό Συγκρότημα στον Άγιο Nικόλαο Kρήτης

Tο συγκρότημα Candia Park Village αποτελεί μια σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα με παραδοσιακό χαρακτήρα στη βόρεια ακτή της Kρήτης.Ως κεντρική ιδέα του έργου ορίστηκε η δημιουργία ενός χωριού με πλατείες και…
Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "Restia Suites" στην Κέρκυρα

Στη βόρεια πλευρά του νησιού της Κέρκυρας, επάνω στη μεγάλη αμμώδη παραλία του Αλμυρού, κτίστηκε το ξενοδοχείο πέντε αστέρων «Restia Suites». Η ξενοδοχειακή μονάδα είναι κλασικού τύπου και σχετικά περιορισμένης…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.