"The Twist Bridges", μουσείο στη Νορβηγία

  • BIG / Bjarke Ingels Group

To "Twist" είναι το πρώτο έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου BIG στη Νορβηγία. Χωροθετείται στην περιοχή Jevnaker, στο πάρκο γλυπτών Kistefos. Πρόκειται για μία κατοικήσιμη γέφυρα, η οποία διασχίζει το ελικοειδές ποτάμι Randselva και πραγματοποιεί περιστροφή στο μέσο της, συνθέτοντας τη νέα διαδρομή ως έργο τέχνης. Η φυσική επέμβαση στο πάρκο, με επιφάνεια 1.000 m2, ενισχύει τη συνολική δυναμικότητα του ιδρύματος τέχνης Kistefos και ενώνει τις δύο δασώδεις όχθες του ποταμού, ολοκληρώνοντας την πολιτιστική διαδρομή στο μεγαλύτερο πάρκο γλυπτών της βόρειας Ευρώπης.
Το "Twist" κατασκευάστηκε περιμετρικά ενός μύλου. Η κεντρική ιδέα αναπτύσσεται ως μια δοκός, η οποία περιστρέφεται κατά 90ο στο μέσο της, δημιουργώντας μια γλυπτική μορφή, που διασχίζει το ποτάμι. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη διαδρομή τους στο “Twist”, έπειτα από την επίσκεψή τους στο πάρκο, το οποίο φιλοξενεί έργα από διεθνείς καλλιτέχνες, όπως οι Anish Kapoor, Olafur Eliasson, Lynda Benglis, Yayoi Kusama, Jeppe Hein και Fernando Botero.
Η μορφολογική περιστροφή του κτιρίου επιτρέπει στη γέφυρα να ανυψωθεί, από το χαμηλότερο νότιο τμήμα της δασώδους όχθης του ποταμιού προς την πλαγιά της βόρειας περιοχής. Το κτίριο συνιστά μια συνεχόμενη διαδρομή στο τοπίο, με τις δύο πλευρές του να εξυπηρετούν ταυτόχρονα την είσοδο σε αυτό. Από τη νότια είσοδο, ο επισκέπτης καλείται να διασχίσει μια διαδρομή 16 m στο τμήμα της χαλύβδινης γέφυρας με επένδυση αλουμινίου. Έπειτα, προσεγγίζει ένα χώρο διπλού ύψους, ο οποίος συνδέεται με μία γέφυρα πεζών, μήκους 9 m. Η γεωμετρία της διπλής καμπυλότητας του μουσείου ενσωματώνει πετάσματα αλουμινίου 40 cm σε συνεχή διάταξη, που προσομοιάζουν με στοίβα βιβλίων σε κίνηση βεντάλιας. Παρόμοια κατασκευαστική αρχή έχει εφαρμοσθεί και στο εσωτερικό του κτιρίου, όπου το δάπεδο, οι τοιχοποιίες και η οροφή παρουσιάζουν ομοιομορφία, καθώς επενδύονται με πηχάκια των 8 cm, από ξύλο ελάτης σε λευκή βαφή. Οι αρχιτέκτονες παρομοιάζουν τον περιστρεφόμενο χώρο τέχνης με μία διαδρομή δύο εισόδων εντός ενός κλείστρου φωτογραφικού φακού.
Στο νότιο άκρο του κτιρίου, ένας κατακόρυφος γυάλινος τοίχος προσφέρει πανοραμική θέα προς το μύλο και τις στενώσεις του ποταμιού. Ο γυάλινος τοίχος καμπυλώνει και δημιουργεί μια λωρίδα φωταγωγού, πλάτους 25 cm. H καμπυλόγραμμη γεωμετρία των γυάλινων πετασμάτων επηρεάζει το είδος του φωτός, που εισέρχεται στο κτίριο, διαμορφώνοντας τρείς διακριτές στοές: ένα πλατύ χώρο με φυσικό φωτισμό και πανοραμική θέα στη βόρεια πλευρά, ένα ψηλό και σκοτεινό χώρο με τεχνητό φωτισμό στη νότια πλευρά και έναν ενδιάμεσο γλυπτικό χώρο με μια περιστρεφόμενη αγκίδα φωτός στην οροφή. Το κτίριο προσφέρει τη δυνατότητα της διαμερισματοποίησης, του διαχωρισμού ή της συγχώνευσης του χώρου, προσδίδοντας ευελιξία στην εκθεσιακή οργάνωση του χώρου τέχνης. Μια γυάλινη κλίμακα οδηγεί στο χαμηλότερο επίπεδο του μουσείου, στο βόρειο ανάχωμα, όπου μία επενδεδυμένη πλευρά με αλουμίνιο διαμορφώνει την οροφή του υπογείου, όπου οργανώνονται οι χώροι υγιεινής. Μια επιπλέον γυάλινη τοιχοποιία φέρνει τους επισκέπτες σε επαφή με το ποτάμι, ενισχύοντας τη βιωματική εμπειρία του ειδυλλιακού δρυμού κοντά στην πόλη του Όσλο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:
BIG / Bjarke Ingels Group
ΕΜΒΑΔΟ:
1000 m2
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:
Jevnaker, Νορβηγία
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΡΓΟΥ:
Bjarke Ingels, David Zahle
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΟΥ:
Eva Seo-Andersen
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΕΡΓΟΥ:
Mikkel Marcker Stubgaard
ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ:
2019
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:
BIG
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
Laurian Ghinitoiu

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο - γέφυρα επάνω στα νερά τεχνητής λίμνης στον Καναδά

Κτίριο - γέφυρα επάνω στα νερά τεχνητής λίμνης στον Καναδά

Το κτίριο γραφείων αποτελεί την τελευταία προσθήκη στο χώρο της πανεπιστημιούπολης  και τεχνολογικού πάρκου της πόλης Manitoba στον Καναδά. Η πρωτότυπη χωροθέτηση του κτιρίου, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική…
Ακαδημία

Ακαδημία "Evelyn Grace", στο Λονδίνο

Πρόκειται για ένα πρότυπο κτίριο με κύριο χαρακτηριστικό την ενσωμάτωση τεσσάρων σχολείων σε ένα σχολείο.Στόχος της κατασκευήςΗ ακαδημία Evelyn Grace Academy στο Brixton του Λονδίνου έχει σκοπό όχι μόνο να…
Κατοικία με πρισματικές οροφές στην Αριζόνα

Κατοικία με πρισματικές οροφές στην Αριζόνα

Ένα σύνολο πρισματικών των οροφών προβάλλει προς την εκτεταμένη θέα στην πόλη και στο βουνό, ενώ προσδιορίζει τις διάφορες χρήσεις του σπιτιού. Αυτές οι στέγες με πλούσια χρωματισμό προστατεύουν επίσης…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.