"Tainan Market" Υπαίθρια αγορά με προσβάσιμη κυματοειδή οροφή στην Ταϊβάν ©Shephotoerd

"Tainan Market" Υπαίθρια αγορά με προσβάσιμη κυματοειδή οροφή στην Ταϊβάν

  • MVRDV

Το αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV ολοκλήρωσε την αγορά χονδρικής στην πόλη της Ταϊνάν, με την χαρακτηριστική φυτεμένη οροφή, άμεσα προσβάσιμη στο κοινό.
Η υπαίθρια αγορά, η οποία έχει ήδη χαρακτηριστεί ως "η πιο όμορφη αγορά φρούτων και λαχανικών στην Ταϊβάν", δεν αποτελεί μόνο έναν σημαντικό κόμβο για την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της πόλης, αλλά είναι πλέον και ένας συχνός προορισμός για συναντήσεις, κοινωνικές συναναστροφές με θέα στο γύρω τοπίο από την προσβάσιμη οροφή του κτιρίου, προωθώντας έτσι και τον τουρισμό στην περιοχή. Στο μέλλον, η οροφή μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω, με δυνατότητα καλλιέργειας φρούτων και λαχανικών στην κορυφή της κατασκευής.
Η αγορά αντιπροσωπεύει ένα φιλόδοξο αρχιτεκτονικό πείραμα. Η ομάδας της MVRDV επινοεί εκ νέου την τυπολογία της χονδρικής αγοράς – έναν τύπο κτιρίου που συνήθως στεγάζεται σε απλά μεταλλικά υπόστεγα – και το μετατρέπει σε έναν αρμονικό συνδυασμό αγοράς και δημόσιου χώρου πρασίνου. Με αυτόν τον τρόπο, ο σχεδιασμός παίρνει ένα συχνά "πεζό" μέρος της βιομηχανίας τροφίμων και το αναδεικνύει σε ένα μέρος, όπου το κοινό μπορεί να γνωρίσει το φαγητό και να εκτιμήσει τη θέα του τοπίου. Η αγορά βρίσκεται στα ανατολικά του Tainan, ανάμεσα στην πόλη και τα βουνά και, χάρη στην εγγύτητά της στον αυτοκινητόδρομο και τις συνδέσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι εύκολα προσβάσιμη, τόσο από την αγροτική περιοχή, όσο και από την πόλη, καθιστώντας την εξίσου βολική για εμπόρους και αγοραστές, αλλά και επισκέπτες.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μια απλή ανοιχτή κατασκευή με κυματιστή πράσινη οροφή, η οποία σχηματίζει μια σειρά από κυλιόμενους λόφους. Στην ανατολική γωνία της, μέσα από μια σειρά από βεράντες φυτεμένες με πολύχρωμα φυτά και λουλούδια, αυτή η οροφή κατεβαίνει μέχρι και το έδαφος, επιτρέποντας στους επισκέπτες εύκολη πρόσβαση στην κορυφή του κτιρίου. Το κτίριο παρέχει έτσι μια υπερυψωμένη πλατφόρμα από την οποία οι επισκέπτες μπορούν να εκτιμήσουν το τοπίο. Στη μία πλευρά, μια απλή τετραώροφη κατασκευή περιέχει τα διοικητικά γραφεία της αγοράς και ένα εκθεσιακό κέντρο, όπου μπορούν να εκτεθούν τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής. Αυτή η τετραώροφη προσθήκη "τρυπάει" την κύρια κατασκευή, παρέχοντας δευτερεύουσα πρόσβαση στην οροφή.
Κάτω από την οροφή, ο χώρος της αγοράς είναι απλός, αλλά εξαιρετικά λειτουργικός. Η δομή είναι ανοιχτή από όλες τις πλευρές και οι υψηλές κυματοειδείς οροφές του κτιρίου επιτρέπουν άφθονο φυσικό αερισμό. Σε συνδυασμό με τη ρυθμιστική επίδραση της θερμοκρασίας της γης και των φυτών στην οροφή, δημιουργείται έτσι ένα κτίριο με παθητική ψύξη, το οποίο παραμένει άνετο, ακόμη και τα ζεστά καλοκαίρια της Ταϊβάν.
Στόχος είναι να μετατραπεί η οροφή σε ένα εκπαιδευτικό αγρόκτημα, όπου οι επισκεπτόμενοι μαθητές θα μπορούσαν να μάθουν τόσο για τον τρόπο καλλιέργειας των τροφίμων, όσο και για την επακόλουθη αλυσίδα εφοδιασμού που τα παραδίδει στα πιάτα τους.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
MVRDV
Επικεφαλής έργου/Ιδρυτικός συνεργάτης:
Winy Maas
Συνεργάτης:
Wenchian Shi
Ομάδα σχεδιασμού:
Hui-Hsin Liao, Xiaoting Chen, Chi Yi Liao, Chiara Girolami, Enrico Pintabona, Maria Lopez, Gustavo van Staveren, Emma Rubeillon, Dong Min Lee, Jose Sanmartin, Cheng Cai, Yi Chien Liao Visualisations: Antonio Luca Coco, Pavlos Ventouris
Στρατηγική ανάπτυξη:
Isabel Pagel, Bart Dankers
Συνεργάτες αρχιτέκτονες:
LLJ Architects
Κατασκευή:
Yuh-Tong Construction Co., LTD.; Jiuyang Electric and Plumbing Engineering Co. Ltd.
Αρχιτεκτονική τοπίου:
The Urbanists Collaborative
Στατική μελέτη:
Columbus Engineering Consultants Inc.
Η/Μ μελέτη:
Frontier Tech Institute CO., LTD
Χώμα και νερό:
Kuo Soil and Water Technicians
Green Building:
Green Building Technology Consultants
Τοποθεσία:
Ταϊβάν
Διάρκεια μελέτης-κατασκευής:
2016-2022
Φωτογραφίες:
Shephotoerd

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Chalet La petite soeur" Eπέκταση κατοικίας στον Καναδά

Στην τεράστια λίμνη Ouareau, που βρίσκεται κοντά στην πόλη του Saint-Donat, στον Καναδά, βρισκόταν ένα γοητευτικό παραδοσιακό σπίτι, που περιβαλλόταν από σημύδες. Οι ιδιοκτήτες, μια δυναμική οικογένεια, ανέθεσαν στους αρχιτέκτονες…
Το πρώτο

Το πρώτο "W Hotel" στην Ιαπωνία

Όλα τα ξενοδοχεία W σχεδιάζονται με βάση την τοποθεσία τους, με τη συμβολή των ξένων σχεδιαστών που καλούνται να προσφέρουν τη δικιά τους νέα οπτική στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Για το…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.