"Loving Bistro", vegan μπιστρό στην Πράγα

  • Esté architekti

Περπατώντας στην Πράγα, στην οδό Dukelských hrdinů, δίπλα στο παλάτι Veletržní, ένα ασυνήθιστο παιχνίδι φωτός και σκιάς, αντικατοπτρίζεται από τον ήλιο κατευθείαν επάνω στις βιτρίνες του καταστήματος "Loving Bistro", ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να μπουν στον χώρο.

Η ελαφριά και ήρεμη ατμόσφαιρα αναδύεται όχι μόνο από τον διαμπερή, ανοιχτό χώρο, την υψηλή οροφή και το φυσικό, διάχυτο φως, αλλά και από τη νέα ιδέα ενός vegan μπιστρό, η οποία βασίζεται στην πολυετή εμπειρία του επενδυτή και την περιστασιακή του προσέγγιση προς αυτή την κατεύθυνση και ζωή. Με τη συμβολή μιας μεγάλης ομάδας, η οποία σχηματίστηκε σε προηγούμενα projects της αλυσίδας "Loving Bistro", δημιουργήθηκε ένα μέρος που προσφέρει διάφορες σύγχρονες επιλογές στο κάτω άκρο του Letná της Πράγας.

Το ισόγειο του γωνιακού κτιρίου με τις μεγάλες βιτρίνες εξυπηρετούσε αρχικά για εμπόριο βιομηχανικών ειδών πριν από την ανακατασκευή του με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα και κατασκευαστή František Leypold. Τα αρχικά μεμονωμένα καταστήματα συνδέθηκαν με κάποιες βαθμιαίες αλλαγές, με την προσθήκη μιας ευρείας εσωτερικής πύλης, η οποία "παραβιάζεται" από έναν φέροντα τοίχο, ο οποίος καθορίζει και την κατεύθυνση των κύριων τροποποιήσεων. Η μετακίνηση της κουζίνας πιο βαθιά στη διαρρύθμιση του σπιτιού και η διεύρυνση των υπόλοιπων δωματίων, επέτρεψε την ισοπέδωση της προηγούμενης κλιμακωτής διάταξης σε ένα ενιαίο ισόγειο. Οι υπάρχουσες βιτρίνες με κουφώματα αλουμινίου παρέμειναν αυτούσιες με ελάχιστες παρεμβάσεις.

Οι καθαρές, μινιμαλιστικές επιφάνειες είναι σκόπιμα σχεδιασμένες κατά αυτόν τον τρόπο, ως ένα ουδέτερο υπόβαθρο ανάδειξης των τροφίμων, αλλά και των διάφορων εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα. Ο χώρος κυριαρχείται από έναν ξύλινο πάγκο self-service με μια γυάλινη βιτρίνα και τον απαραίτητο γαστρονομικό εξοπλισμό. Η κύρια θέα ορίζεται από έναν ξύλινο τοίχο με κρυφές πόρτες για τους επισκέπτες. Ξύλινα στοιχεία κυριαρχούν στον χώρο, χρωματίζοντας το εσωτερικό, σε συνδυασμό με ένα ανοιχτό γκρι φινίρισμα και κεραμικά ψηφιδωτά. Όλα συνδέονται με καθαρές λευκές πινελιές και πράσινες αποχρώσεις, διασκορπισμένες στο εσωτερικό σε διάφορες μορφές..

Οι επισκέπτες μπορούν να καθίσουν σε μία ποικιλία θέσεων, από το κλασικό τραπέζι "για δύο", τα ψηλότερα τραπέζια και τους πάγκους στις βιτρίνες έως και παγκάκια, μεγάλα τραπέζια για γκρουπ και ατομικά σκαμπό για το μπαρ, εξυπηρετώντας έτσι διάφορες καταστάσεις και διαθέσεις. Για τις πολύ ζεστές ημέρες, τα δέντρα βγαίνουν έως και το δρόμο για να σχηματίσουν έναν καλοκαιρινό κήπο, προσφέροντας έναν ευχάριστο χώρο ανάπαυσης στη σκιά των φύλλων.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Esté architekti
Κατασκευή:
Coplan
Τοποθεσία:
Πράγα, Τσεχία
Μελέτη:
2018 - 2019
Ολοκλήρωση:
2020
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
222 m²
Πελάτης:
Loving Bistro
Φωτογραφίες:
Studio Flusser

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ακαδημία

Ακαδημία "Evelyn Grace", στο Λονδίνο

Πρόκειται για ένα πρότυπο κτίριο με κύριο χαρακτηριστικό την ενσωμάτωση τεσσάρων σχολείων σε ένα σχολείο.Στόχος της κατασκευήςΗ ακαδημία Evelyn Grace Academy στο Brixton του Λονδίνου έχει σκοπό όχι μόνο να…
Κατοικία στη Μαλαισία με τρισδιάστατη διάτρητη όψη

Κατοικία στη Μαλαισία με τρισδιάστατη διάτρητη όψη

Η κατοικία "Bukit Pantai" κτίστηκε τη δεκαετία του 1960 στα προάστια της Κουάλα Λουμπούρ, σε μια περιοχή, όπου κυριαρχούν βίλες του μοντέρνου κινήματος της αρχιτεκτονικής. Αποτελείται από τρεις κτιριακούς όγκους,…
Αποκατάσταση ιστορικού συνόλου για δημιουργία εστιατορίου

Αποκατάσταση ιστορικού συνόλου για δημιουργία εστιατορίου

Ο νέος χώρος του “Noma”, του βραβευμένου διεθνούς φήμης εστιατορίου σκανδιναβικής κουζίνας, λειτούργησε πρόσφατα στην περιοχή Christiania στην Κοπεγχάγη. Στεγάζεται σε ένα προστατευόμενο ιστορικό κτίριο της Κοπεγχάγης, το Søminedepotet, το…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.