Capsule Hotel and bookstore στην Κίνα: Νικητής στην κατηγορία "Νew & οld" του WAF 2021

  • Atelier tao+c

To World Architecture Festival αποκάλυψε τους νικητές για τις φετινές κατηγορίες, αναδεικνύοντας κτίρια και εξωτερικές διαμορφώσεις, που ολοκληρώθηκαν σε όλο τον κόσμο μεταξύ 2019 και 2021. Επιλεγμένα ανάμεσα σε σχεδόν 500 έργα από 62 χώρες, τα νικητήρια έργα παρουσιάζουν υποδειγματικές συνεισφορές στο δομημένο περιβάλλον, που αντικατοπτρίζουν το θέμα αυτής της χρονιάς: "Επαναφορά της πόλης: πράσινο, υγεία και αστικότητα".

Το "Capsule Hotel and bookstore" στο αρχαίο χωριό Qinglongwu κέρδισε στην κατηγορία "Completed Buildings - New & Old" για τη δημιουργική επανάχρηση μιας οικίας με ξύλινη δομή και τοίχους από πατημένο χώμα. Εντός της τοποθετήθηκαν, με τη λογική "κτίριο μέσα σε κτίριο", ένα capsule hotel 20 ατόμων, ένα κοινωνικό βιβλιοπωλείο και βιβλιοθήκη.
Η αρχική απλότητα του κτιρίου διατηρήθηκε με την περιορισμένη διάνοιξη παραθύρων. Δεδομένου του εκπληκτικού φυσικού τοπίου ο ανατολικός τοίχος αντικαταστάθηκε από μια διάφανη δομή με ξύλινα κουφώματα και κυματοειδή πολυανθρακικά πετάσματα. Αυτή και τα νέα ανοίγματα στην οροφή, φέρνουν τη φύση και πλούσιο φυσικό φως μέσα στο κτίριο. Μαζί με το άρωμα των μπαμπού των ξύλινων κατασκευών και των βιβλίων, το κτίριο έχει μια δύναμη συνοχής που φέρνει κοντά τους κατοίκους του χωριού. Γίνεται μέρος των συναισθημάτων και των αναμνήσεών τους και εμπνέει ένα νέο μέλλον ζωής στο χωριό.
Μεγαλύτερη πρόκληση για τους αρχιτέκτονες και κλειδί του σχεδιασμού ήταν η διασφάλιση της ιδιωτικότητας του ξενοδοχείου, επιτρέποντας παράλληλα τη συνέχεια και το ανοιχτό των κοινόχρηστων χώρων, σε μια τόσο περιορισμένη έκταση.
Μετά την αφαίρεση των εσωτερικών στοιχείων οι αρχιτέκτονες "άνοιξαν" το ισόγειο για βιβλιοθήκη και ελεύθερους χώρους και τοποθέτησαν από επάνω δύο ανεξάρτητες πλωτές κατασκευές, χωριστές για άντρες και γυναίκες. Στο συνολικό ύψος των 7,2 m τοποθετήθηκαν 3 πλάκες ανά 1,35 m, ένα ύψος που επιτρέπει στους ανθρώπους μόνο να κάθονται ή να ξαπλώνουν. Η διάταξη των πλακών έγινε με τρόπο που να φιλοξενεί τα δωμάτια "κάψουλες" στα χαμηλού ύψους κομμάτια και τους χώρους διημέρευσης στα σημεία "διπλού" ύψους. Τα δωμάτια "κάψουλες" κρύβονται και οριοθετούνται από ράφια βιβλιοθήκης φτιαγμένα από μπαμπού της περιοχής.
Ο επισκέπτης δε μπορεί να δει ολόκληρο το χώρο όταν βρίσκεται μέσα, αλλά μπορεί να δει ενδιαφέρουσες και απροσδόκητες απόψεις όπου κι αν σταματήσει, εξερευνώντας αυτόν τον εσωτερικό κήπο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Atelier tao+c
Σχεδιαστική ομάδα:
Tao Liu, Chunyan Cai, Guoxiong Liu, Lihui Han
Στατική και Η/Μ μελέτη:
Shanghai Fengyuzhu Culture Technology Co., Ltd.
Εργολάβος:
Du Construction
Επίβλεψη:
Huarong Liao, Daguo Jing
Τοποθεσία:
Tonglu, επαρχία Zhejiang, China
Χρόνος κατασκευής:
2019
Εμβαδό:
232 m2
Φωτογραφίες:
Su Sheng Liang

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία

Κατοικία "Mirindiba" στο Σάο Πάολο

Η κατοικία Mirindiba είναι ένα εντυπωσιακό δείγμα κατασκευής, καλού σχεδιασμού και άρτιας εκτέλεσης αρχιτεκτονικού έργου. Οι λεπτομέρειες, που σχεδιάστηκαν προσεκτικά και με εξαιρετική ακρίβεια, εφαρμόστηκαν άριστα κατά την κατασκευή. Η…
Μια

Μια "μηχανή αειφορίας" στη Σαγκάη

Η τεχνική εταιρεία MVRDV παρουσιάζει τα σχέδια ενός κτιρίου γραφείων 11 ορόφων, το οποίο συνδυάζει στρατηγικές αειφορίας high-tech και low-tech. Βρίσκεται κοντά σε μια λίμνη σε μια νέα αναπτυσσόμενη αστική…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.