Μουσείο Design iADC

  • Rocco Design Architects

Το Art & Design Museum, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του Shapu Art Town, στην περιοχή Shenzhen Bao'an, σχεδιάστηκε ως πολιτιστικός κόμβος και ένα τοπόσημο για μια νέα γειτονιά, η οποία δημιουργήθηκε σε ένα υποανάπτυκτο κομμάτι γης. Το μουσείο ολοκληρώνει την Art Town —ένα σύνολο χώρων πολιτισμού, που στεγάζουν στούντιο, γκαλερί, σχολές τέχνης και εκθεσιακούς χώρους.
Για να δημιουργήσει έναν πυρήνα και να οργανώσει την προηγουμένως "ασύνδετη" περιοχή, ο σχεδιασμός εισάγει ένα δίκτυο δημόσιων χώρων συγκέντρωσης και διαδρομών. Ανυψώνοντας τους εκθεσιακούς χώρους σε έναν αιωρούμενο όγκο, δημιουργείται μια πλατεία που εκτείνεται σε όλο το μήκος του οικοπέδου, με βυθισμένες αυλές, οι οποίες συνδέονται με το υπόγειο του μουσείου.
Ο σχεδιασμός του κτιρίου δημιουργεί μια δυναμική παρουσία δίνοντας παράλληλα την αίσθηση του διαπερατού. Η πρόσοψη αρθρώνεται με μια σειρά αναδιπλώσεων, σαν ένα ξεφλούδισμα του κτιρίου όσο πλησιάζει στο έδαφος, που αποκαλύπτει την πλατεία και επιτρέπει ματιές στα εσωτερικά εκθέματα τέχνης. Επίσης στη γωνία του κτιρίου οι πτυχές της πρόσοψης ανοίγουν και δημιουργούν μια είσοδο που οδηγεί τους επισκέπτες, μέσω της μεγάλης σκάλας, προς τους εκθεσιακούς χώρους.
Στο εσωτερικό, το μουσείο χωρίζεται σε δύο πτέρυγες —η μία παρουσιάζει κινεζική τέχνη και η άλλη εκθέσεις σύγχρονου design—, οι οποίες οργανώνονται γύρω από το κεντρικό κλιμακοστάσιο. Ανεβαίνοντας, η αναδιπλούμενη πρόσοψη επιτρέπει τη θέα προς την περιοχή, ενισχύοντας τη σύνδεση του μουσείου μαζί της.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Rocco Design Architects
Ομάδα σχεδιασμού:
Rocco Yim, Derrick Tsang, William Tam, Alex Tang, William Lee, Yang Shi Pei, Thomas Cheng, Hoey Yip, Caitlin Xie, Cai Jing Hua, Huang Zhan Ling, Leo Zhou, Xian Huansheng, Karen Lam
Η/Μ μελέτη:
Hua Yi Design Consultants Ltd.
Στατική μελέτη:
Hua Yi Design Consultants Ltd.
Εταιρεία κατασκευής:
China Construction Second Engineering Bureau Ltd.
Πελάτης:
Shenzhen Manjinghua Investment Group
Έτος σχεδιασμού:
2014
Έτος κατασκευής:
2019
Τοποθεσία:
Shapu, Bao’an District, Shenzhen, Κίνα
Εμβαδό κτιρίου:
12.900 m2
Εμβαδό οικοπέδου:
18.000 m2

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κέντρο επισκεπτών Βοτανικού Κήπου - Κατασκευή φυτεμένης στέγης από ξύλο

Κέντρο επισκεπτών Βοτανικού Κήπου - Κατασκευή φυτεμένης στέγης από ξύλο

Το κέντρο επισκεπτών στο βοτανικό κήπο VanDusen στον Καναδά, αποτελεί ένα παράδειγμα βιώσιμης αρχιτεκτονικής. Καταφέρνει να στεγάσει ανθρώπινες δραστηριότητες σε ένα φυσικό οικοσύστημα, χωρίς να διαταράξει την ισορροπία του συστήματος.…
Κατοικία σε άμεση επαφή με το τοπίο

Κατοικία σε άμεση επαφή με το τοπίο

Σκοπός της μελέτης υπήρξε ο σχεδιασμός μία εντυπωσιακής κατοικίας που να εγκιβωτίζει την απέραντη θέα του οικοπέδου προς τη θάλασσα και το βουνό και να ισορροπεί με την αναγκαία διαφύλαξη…
Αίθριο σε κτίριο γραφείων στην Κίνα με

Αίθριο σε κτίριο γραφείων στην Κίνα με "leed gold"

Ο πύργος "Leeza SOHO" βρίσκεται στην οδό Lize στο νοτιοδυτικό Πεκίνο και αποτελεί τη ναυαρχίδα της επιχειρηματικής και εμπορικής ζώνης Fengtai, ενός κόμβου της οικονομίας και των μεταφορών με ταχείς…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.