Κεραμικό περίβλημα σε ινστιτούτο ερευνών για εξοικονόμηση ενέργειας και ενσωμάτωση σε ιστορικό σύνολο

  • PICHarchitects Pich / Aguilera & 2BMFG Arquitectes

Το κτίριο του Ινστιτούτου Ερευνών βρίσκεται στο συγκρότημα του νοσοκομείου Santa Creu & Sant Pau στη Βαρκελώνη, ενός από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά σύνολα του μοντερνισμού, που ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.
Το Ινστιτούτο Ερευνών ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό κεραμικό περίβλημά του και την ικανότητά του να συνδυάζεται με τα μοντερνιστικά κτίρια του νοσοκομείου, ενώ εξασφαλίζει υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας και άνεση στο εσωτερικό του κτιρίου.
Η πρόσοψη λειτουργεί ως μια κεραμική δαντέλα υψηλής τεχνολογίας με τα χρώματα των ιστορικών κτιρίων του συγκροτήματος, η οποία αλλάζει όψη καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, τόσο εντός, όσο και εκτός του κτιρίου.
Η πρόσοψη βασίζεται σε ένα υπάρχον προκατασκευασμένο σύστημα εύκαμπτων πλακιδίων χωρίς κόλλα, με ένα ατσάλινο πλέγμα να συγκρατεί τα πλακίδια στη θέση τους.
Τα πλακίδια κατασκευάστηκαν ειδικά από την Faveker με τη μέθοδο της εξώθησης, ώστε να συμπίπτουν με τις διαστάσεις του κτιρίου και να διασφαλίσουν τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση και να συνδυάζονται με την υφή των γύρω κτιρίων. Συνολικά, χρησιμοποιήθηκαν περίπου 45.000 πλακίδια, διαστάσεων 42 × 10 (cm).
Ο σχεδιασμός του συστήματος δίνει σε όλο το κτίριο μια αίσθηση κίνησης, εκτός από την εγγύηση σημαντικής εξοικονόμησης ενέργειας. Η πρόσοψη έχει έναν μεταβαλλόμενο ρυθμό, ανάλογα με την πρόσπτωση του ήλιου και την ανακλαστική του ικανότητα.
Τα κεραμικά πλακίδια έχουν μια πτυχή που προεξέχει και προστατεύει το κτίριο από τον ήλιο. Στις νότιες προσόψεις η πτύχωση είναι οριζόντια, ενώ στις προσόψεις που είναι λιγότερο εκτεθειμένες στον ήλιο η πτύχωση είναι πλάγια. Χάρη σ' αυτές τις πτυχώσεις, από ορισμένες γωνίες, το πολύχρωμο μωσαϊκό που είναι ορατό στο εσωτερικό του κτιρίου, γίνεται εν μέρει ορατό και από το εξωτερικό.
Το κτίριο έχει λάβει πιστοποίηση LEED Gold για τις ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις του. Η κυκλική οικονομία ήταν επίσης προτεραιότητα στον σχεδιασμό της πρόσοψης και έτσι είναι αποσυναρμολογούμενη, μετατρέψιμη και χρησιμοποιεί βιοκλιματικές τεχνικές για εξοικονόμηση ενέργειας.
Σε σύγκριση με ένα τυπικό κτίριο παρόμοιου τύπου, αυτή η στρατηγική οδήγησε σε εξοικονόμηση ενέργειας 62% (48,5 kWh/m2 ανά έτος) και μείωση 62% στις εκπομπές CO2 ανά έτος (εξοικονόμηση 31,5 kg CO2).

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
PICHarchitects Pich / Aguilera & 2BMFG Arquitectes
Δομή:
2BMFG Arquitectes
Μελέτη βιωσιμότητας:
PICHarchitects
Φωτογραφίες:
Aldo Amoretti

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Τουριστικό κατάλυμα

Τουριστικό κατάλυμα "Cheetah Plains" στη Νότια Αφρική

Το σύγχρονο τουριστικό κατάλυμα Cheetah Plains βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Kruger στη Νότια Αφρική, ένα από τα πιο δημοφιλή πάρκα της αφρικανικής ηπείρου, λόγω της μεγάλης του βιοποικιλότητας. Το πολυτελές…
Οικολογική κατοικία τρισδιάστατης εκτύπωσης με χρήση ακατέργαστης γης

Οικολογική κατοικία τρισδιάστατης εκτύπωσης με χρήση ακατέργαστης γης

Η κατοικία "Tecla" (Technology and Clay) είναι το πρώτο οικολογικό μοντέλο τρισδιάστατης κατοικίας, η οποία εκτυπώθηκε εξολοκλήρου με χρήση ακατέργαστης γης στη Ραβέννα της Ιταλίας. Η καινοτόμος κατοικία που δημιουργήθηκε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.