Κατοικία με θέα τον Ατλαντικό ωκεανό, στην Ισπανία

  • Alberto Campo Baeza

Ο Ισπανός αρχιτέκτονας Alberto Campo Baeza σχεδίασε μία ριζοσπαστική κατοικία σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία στην παραλία Cádiz της Ισπανίας με θέα το απέραντο του Ατλαντικού ωκεανού. Η κατοικία αναπτύσσεται σαν ένα κομμάτι αρχιτεκτονικής τοπίου με τμήμα του όγκου της να βυθίζεται κάτω από το έδαφος.
Το κτίριο αποτελείται από ένα ογκώδες ορθογώνιο κουτί με πλάτος είκοσι μέτρα και μήκος τριάντα έξι μέτρα, δώδεκα εκ των οποίων αναπτύσσονται στο υπόσκαφος τμήμα του κτιρίου. Η οροφή της κατοικίας είναι ένα ομαλό επίπεδο που ξεπροβάλλει σαν αποβάθρα στη θάλασσα, σαν ένα είδος παρατηρητηρίου των πλοίων που ταξιδεύουν από τη Μεσόγειο θάλασσα προς τον Ατλαντικό ωκεανό. Χαρακτηρίζεται από τον αρχιτέκτονα ως ο κύριος καθιστικός χώρος της κατοικίας και αναμφισβήτητα κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Κάτωθεν της οροφής και μέσα από το βράχο ξεπροβάλλουν δύο όροφοι, τους οποίους ο αρχιτέκτονας χαρακτηρίζει ως "τέμενος". Τρεις τοίχοι προστατεύουν την οροφή - πλατφόρμα από τον άνεμο. Ο τρίτος από αυτούς, φέροντας συμβολισμούς μνημείου, προφυλάσσει την κατοικία από την όχληση του δρόμου. Προσπερνώντας κανείς αυτή τη συμβολική αψίδα, παρατηρεί την πισίνα να βυθίζεται στην πλάκα και τους φεγγίτες του κάτω επιπέδου να προβάλλουν σαν χαράξεις της επιφάνειας.
Η είσοδος στο κάτω επίπεδο γίνεται μέσω μιας κλίμακας που παραπέμπει σε τάφρο. Σ' αυτή τη στάθμη φιλοξενούνται το καθιστικό, η κουζίνα, η τραπεζαρία και ένας στεγασμένος εξώστης. Στρόγγυλοι φεγγίτες διαπερνούν την οροφή και εξασφαλίζουν το φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων. Το ισόγειο επίπεδο φιλοξενεί έξι ανεξάρτητα υπνοδωμάτια, τα οποία χωροθετούνται αντιδιαμετρικά και γύρω από ένα κεντρικό καθιστικό χώρο με άμεση θέα και πρόσβαση στην παραλία. Η κατοικία στο σύνολό της έχει κατασκευαστεί από τραβερτίνη, ένα διαδεδομένο υλικό στους Ρωμαίους, το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον σε μνημεία, όπως π.χ. στο Κολοσσαίο, και αποτελεί αναφορά στη ρωμαϊκή κληρονομιά της Μπολόνια, που γειτνιάζει με την περιοχή. Η υφή και η απόχρωση του τραβερτίνη έρχεται σε αρμονία με το αμμώδες τοπίο της παραλίας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Alberto Campo Baeza
ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:
Tomu00e1s Carranza, Javier Montero, Alejandro Cervilla Garcu00eda,
Ignacio Aguirre Lu00f3pez, Gaja Bieniasz, Agustu00edn Gor, Sara Oneto
ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Andru00e9s Rubio Moru00e1n
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: Chiclana
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Cu00e1diz, Ισπανία
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΜΒΑΔΟ: 900 m²
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 2014
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Javier Callejas

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.